Ν. Τσούκαλης: Πέρα από τα τοκοχρεολύσια υπάρχει και η ζητούμενη ανάπτυξη

13/04/2010

Μιλώντας στην εκδήλωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, στην αρχή της παρέμβασής του αναφέρθηκε στους όρους της συμφωνίας της 25/03/10 του Συμβουλίου και συνόδου του Eurogroup της Κυριακής για τη χρηματοδότηση της χώρας.

-Θεωρούμε θετικές τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να υπάρξει μείωση των επιτοκίων δανεισμού και να διασφαλισθεί επαρκής χρηματοδότηση .
Μη ξεχνάμε πως μέχρι σήμερα εκδίδουμε ομόλογα για κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι δανειακές μα ανάγκες δεν είναι μόνο αυτές.
Για το 2010 οι ανάγκες μας θα ξεπεράσουν τα 60 δις ευρώ.
Το που θα πάνε τα υπόλοιπα που θα δανεισθούμε είναι μείζον ζήτημα.
Θα βαδίσουμε στην πεπατημένη; Ή θα υπάρξει ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός και πρόγραμμα, όπου η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει μια πολιτική για σχεδιασμένη αειφόρο ανάπτυξη και πράσινη-οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας;

- Γνωρίζουμε πως ακόμη δεν έχουν τελειώσει οι συσκέψεις για την οριστική διατύπωση των όρων του δανείου.

Η τριετής διάρκεια των δανείων αποτελεί βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν αποτελεί όμως ουσιαστικό και αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του χρέους.

Αλλά και το ύψος του επιτοκίου μπορεί μεν να είναι χαμηλότερο του 7% αλλά και το 5% δεν παύει να είναι υψηλό. Δεν παύει να διευκολύνει μια «κρατική κερδοσκοπία» ή να ξεφεύγει από τη λογική της Γερμανίας για αντιμετώπιση της Ελλάδας ως «ειδική αγορά»…

-Περιμένουμε και ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση πλήρη πληροφόρηση για ιδιαίτερες δεσμεύσεις, που έχει ενδεχομένως αναλάβει.

Ιδιαιτέρως μας ενδιαφέρουν τα σχετιζόμενα με το ΔΝΤ, που πάντοτε θέτει δεσμεύσεις για πολιτικές και επώδυνα μέτρα.

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι