Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποκαθιστά τον ΣΥΝ

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή, Real News, 28/06/2009

1. Συμμερίζεσθε την κριτική που ασκείται στον κ. Αλαβάνο για τα ήξεις-αφίξεις με την παραίτησή του και την παραμονή του τελικά σε όλα του τα αξιώματα;

- Η παραίτηση του Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος έθεσε εν αμφιβόλω σειρά επιλογών της τελευταίας περιόδου, δημιούργησε έντονο πρόβλημα στον πολιτικό μας χώρο. Την ανάκληση της παραίτησης ζήτησε η Γραμματεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ και η κοινοβουλευτική ομάδα. Η ανάκληση της παραίτησης, όπως ο ίδιος είπε, ήταν το αποτέλεσμα σκληρού μηνύματος από τον κοινωνικό ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Τα προβλήματα όμως είναι παρόντα και θα μεγαλώνουν αν δεν αντιμετωπισθούν τα πολιτικά ζητήματα που τα προκάλεσαν. Εκείνο που επιβάλλεται είναι ο ανακαθορισμός βασικών στοιχείων της πολιτικής του ΣΥΝ/ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χρειάζεται μεγάλη στροφή στην πολιτική και στην κοινωνική παρέμβαση.

2. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, δεν αποδυναμώνεται ο Πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας;

- Η συλλειτουργία είναι το ζητούμενο και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να εξασφαλισθεί, παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη περισσοτέρων του ενός κέντρων παραγωγής πολιτικής και λήψης αποφάσεων αποτελεί πρόβλημα, όπως επανειλημμένα έχω επισημάνει.

3. Φαινόμενα αρχηγισμού που παρατηρούμε όλο αυτό το διάστημα, τι σχέση έχουν με τις αρχές της ανανεωτικής αριστεράς;

- Η ανανεωτική αριστερά προφανώς δεν έχει σχέση με φαινόμενα αρχηγισμού. Η συλλογικότητα είναι εκείνη που αρμόζει στην ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά και αυτήν οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε.

4. Γιατί κατά τη γνώμη σας δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως κόμμα;

- Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι σχήμα συνεργασίας. Στο σχήμα αυτό συνυπάρχουν ο ΣΥΝ και άλλες συνιστώσες. Οι συνιστώσες δεν ταυτίζονται μεταξύ τους ιδεολογικά και πολιτικά. Υπάρχουν μεταξύ τους διαφορές. Κάθε φορά αναζητείται ο κοινός πολιτικός τόπος των συνιστωσών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η μετατροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε κόμμα προϋποθέτει ιδεολογική ταύτιση και κοινότητα πολιτική. Αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν.

5. Τις σχετικές θέσεις, δηλαδή, που ανέπτυξε ο κ. Αλ. Αλαβάνος τις θεωρείτε ως πραξικοπηματικές;

- Κρατώ την πρόσφατη δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου ότι «δεν τίθεται θέμα απορρόφησης του ΣΥΝ από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α».

6. Η Ανανεωτική Πτέρυγα θα συμμετάσχει σε ένα ενιαίο ΣΥ.ΡΙΖ.Α;

- Εμείς δηλώνουμε ότι αρνούμαστε τον υπερσυγκεντρωτικό χαρακτήρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και δεν δεχόμαστε την εν λευκώ εξουσιοδότηση στις πολιτικές του αποφάσεις που νομιμοποιούνται εκ των υστέρων, χάριν της «αυταξίας» της ύπαρξής του. Εμείς ζητάμε τον ανακαθορισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τυπικά και ουσιαστικά, ως πολιτικό συνεργατικό σχήμα και όχι ως σχήμα που θα υποκαθιστά και θα ακυρώνει τον Συνασπισμό και το δικαίωμα διατήρησης των δικών του θέσεων. Δεν αποδεχόμαστε την επιχειρούμενη, με τον έναν ή άλλο τρόπο, μετεξέλιξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό. Μια τέτοια επιλογή είναι έξω από την ιδρυτική μας συμφωνία. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κόμμα μας.

7. Αν ληφθούν σχετικές αποφάσεις σε τυχόν Συνέδριο του ΣΥΝ, τι θα πράξετε;

- Διεκδικούμε να πείσουμε ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις. Αν κάποιος αγαπάει πραγματικά το κόμμα του, πιστεύει σ΄ αυτό και θέλει να το υπερασπιστεί, οφείλει να έχει ως ενδιαφέρον όχι μόνον την ενότητα και την ενιαία έκφρασή του, αλλά και την αταλάντευτη και συνεχή διεκδίκηση γι΄ αυτό που προσπάθησε να είναι και να φέρει στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ο Συνασπισμός οφείλει να έχει σαφές μέτωπο απέναντι σε ό,τι αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του.

8. Η πλειοψηφία σας προτείνει πολιτική συμφωνία με αναστολή των τάσεων και με Γραμματέα από την Ανανεωτική Πτέρυγα. Το συζητάτε;

- Δεν γνωρίζω να υπάρχει πρόταση για τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής από την Ανανεωτική Πτέρυγα. Οι τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος ρεύματα ιδεών και πολιτικών απόψεων είναι. Κατά συνέπεια τί να ανασταλεί; Οι ιδέες και οι προτάσεις για την πορεία που πρέπει να εξασφαλίσει ο Συνασπισμός; Οι θέσεις για τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής του ΣΥΝ/ΣΥ.ΡΙΖ.Α; Εκείνο που επιβάλλεται είναι ο ουσιαστικός διάλογος για τα πολιτικά χαρακτηριστικά και την πολιτική του ΣΥΝ. Χωρίς περιχαρακώσεις, χωρίς τις βεβαιότητες και του εφησυχασμούς των εσωκομματικών πλειοψηφιών, αλλά με αντιστοίχηση με τις διεκδικήσεις, τις αγωνίες και τις ελπίδες της κοινωνικής αριστεράς.

9. Με το Κ.Κ.Ε. ο ΣΥΝ ζητά συνεργασία, ενώ η κυρία Παπαρήγα σας υβρίζει…

- Η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. επανειλημμένα και συστηματικά, αλλά και με επιθετικό τρόπο, έχει απορρίψει την πρόταση του ΣΥΝ για συνεργασία. Είναι ανώφελη αυτή η πρόταση. Όχι μόνον γιατί απορρίπτεται από αυτόν στον οποίο απευθύνεται, αλλά γιατί υπάρχουν με το Κ.Κ.Ε. μεγάλες και σημαντικές διαφορές τόσο για την άμεση και εξελισσόμενη πολιτική, όσο και για τους στρατηγικούς στόχους. Κοινή δράση με το Κ.Κ.Ε. σε επί μέρους ζητήματα μπορεί να υπάρξει. Αλλά και αυτή η πρόταση απορρίπτεται από το Κ.Κ.Ε. Η επιμονή στην πρόταση για συνεργασία, πέρα από την ανεδαφικότητά της, λειτουργεί αρνητικά και για την πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΝ.

10. Με τους Οικολόγους- Πράσινους θα μπορούσε ο ΣΥΝ να συνεργαστεί;

- Είναι δυνατή η συμπόρευση του ΣΥΝ με τους «οικολόγους-πράσινους» και πρέπει να υπάρξει. Άλλωστε, την πρόταση αυτή την είχε κάνει η ανανεωτική πτέρυγα το 2007 και είχε απορριφθεί από την πλειοψηφία της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΝ.

11. Καθαρή λύση και στην ηγεσία του κόμματος ή εκ νέου δυαρχία;

- Εκ των πραγμάτων υπάρχει και πρόεδρος του Συνασπισμού και Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο είναι η συνεργασία και η λειτουργία εκείνη που δεν θα επιτρέπει τη δημιουργία προβλημάτων και δεν θα δημιουργεί ζητήματα δυσλειτουργίας στην προώθηση της πολιτικής μας.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι