Η πρόταση του ΜΙΧΑΛΗ ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗ στην πανελλαδική σύσκεψη της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ

08/09/2009

Νομίζω ότι συζητάμε «για ένα πουκάμισο αδειανό». Τι εννοώ:

Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ οριακά, μπορεί να μπει ή να μην μπει στη Βουλή.

Εάν δεν μπει, δεν θα έχει βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ και ως συνέπειά του δεν θα έχει βουλευτές και η Ανανεωτική Πτέρυγα.

Στην άλλη περίπτωση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ οριακά μπει στη Βουλή, τότε δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία στην πεντακομματική Βουλή και θα ξαναγίνουν εκλογές. Και φυσικά σ΄αυτές τις επαναληπτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μεγάλη ήττα και δεν θα έχει βουλευτές ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Ανανεωτική Πτέρυγα.

Έτσι η ιδέα να έχουμε βουλευτές ως Ανανεωτική Πτέρυγα, έστω και λίγους, είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Απλώς, δια της συμμετοχής στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε γίνει και εμείς μέρος του προβλήματος, ενός θνησιγενούς μορφώματος.

Υπάρχει και μια απίθανη αριθμητικά εκδοχή: Και ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ να έχει αυτοδυναμία, παρά την πεντακομματική Βουλή. Τότε, λοιπόν, θα έχουμε εκλογική επιβίωση του ενδεκακέφαλου «θιάσου» του ΣΥΡΙΖΑ και επιδίωξη για αποθέωση του αριστερισμού. Και οι 2-3 βουλευτές μας θα έχουν μπει σ΄ένα πλήρες αδιέξοδο, από το οποίο δεν θα μπορούν να βγουν.

Ποιο είναι το πραγματικό μας πρόβλημα: Η αποδιάρθρωση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Δεν υπάρχει πια φορέας που να την εκπροσωπεί στις εκλογές. Μεγάλο μέρος του κόσμου της δεν ψήφισε στις ευρωεκλογές. Μετά τα όσα θλιβερά συνέβησαν τελευταία, οι πολίτες της Ανανεωτικής Αριστεράς θα ψηφίσουν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ που πολεμάει τις ιδέες τους;

Οι εκλογές μπορεί να αποτελέσουν το τέλος μιας 40χρονης πορείας της Ανανεωτικής Αριστεράς. Αυτή είναι η ευθύνη σήμερα εδώ.

Τελείωσε ο ΣΥΝ που ξέραμε ή νομίζαμε πώς ξέρουμε. Ο ΣΥΝ είναι μια σκιά. Η πλειοψηφία προσεχώρησε στην κυριαρχία του 11κέφαλου ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατάρρευση του σχεδίου της «αριστερής στροφής» απάντησε με πολύ πιο μεγάλη «αριστερή στροφή», που τα εκχωρεί όλα σ΄αυτό το σχήμα, που εμάς φυσικά δεν μας χωράει.

Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος μας: Η ανασυγκρότηση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα απέναντι στην 40χρονη ιστορία της. Να μην τελειώσει σήμερα η ιστορία της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Στο δια ταύτα:

Να συγκροτήσουμε σήμερα φορέα της Ανανεωτικής Αριστεράς. Να έχουμε στις εκλογές ψηφοδέλτια της Ανανεωτικής Αριστεράς. Και ‘κει θα δείτε με τι κέφι θα πάμε στις εκλογές. Αλλιώς θα είμαστε με κατάθλιψη.

Παρ’ όλα αυτά, αν κρίνουμε ότι δεν προλαβαίνουμε σ΄αυτές τις εκλογές, τότε να μην συμμετάσχουμε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, να μην συμμετάσχουμε στο βούλιαγμα. Είναι φανερό ότι σε μια τέτοια εκδοχή ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ήττα. Εδώ κάποιοι συμπληρώνουν ότι θα μπορούσαν ίσως να συμμετάσχουν 2-3 στελέχη μας σε μη εκλόγιμες θέσεις, ώστε να μην δοκιμάσουν να μας επιρρίψουν ευθύνες.

Με το ΣΥΡΙΖΑ εκτός Βουλής η συνέχεια θα είναι η πολυδιάσπασή του. Αντί για την αποδιάρθρωση της Ανανεωτικής Αριστεράς θα έχουμε την πλήρη αποδιάρθρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και εμείς, η Ανανεωτική Αριστερά, στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν ή τώρα άμεσα ή πάντως το Μάρτιο, να εργαστούμε για κοινή κάθοδο με τους Οικολόγους, σε ένα σχήμα που είναι προφανές ότι θα δημιουργεί πολιτικό ρεύμα, από τη γονιμοποίηση των ιδεών της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Οικολογίας.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, ότι κι αν επιλέξουμε γι αυτές τις εκλογές, θα πρέπει από τη σημερινή συνάντησή μας, με δημόσιο τρόπο, δηλ. με ανακοίνωση, να μιλήσουμε καθαρά για το στόχο της ανασυγκρότησης της Ανανεωτικής Αριστεράς και τη δημιουργία φορέα της.

Η 40χρονη ιστορία της Ανανεωτικής Αριστεράς δεν μπορεί να τελειώσει.

Θέμα

Προς τις βουλευτικές εκλογές 2009

Σύνολο καταγραφών: 66

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι