Να μην επαναληφθούν οι ’ψίθυροι’

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ

Θανάσης Λεβέντης, Συνέντευξη στη Ντόρα Νταλιάνα, Ελευθεροτυπία, 22/09/2009

Με τα λόγια του Μιχάλη Παπαγιαννάκη «έχουμε ονόματα και τηλέφωνα» απαντά ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο υπόλοιπο Αττικής Αθ. Λεβέντης στο ερώτημα αν τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Και για να μην υπάρξουν... παρεξηγήσεις, σημειώνει ότι «δεν χτύπησε κανένα τηλέφωνο, αλλά οι συνεργασίες απαιτούν προγραμματικές συγκλίσεις και άλλες προϋποθέσεις που σήμερα δεν υπάρχουν».

Τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ξεπεράστηκαν προς στιγμήν. Θα κερδίσει και το στοίχημα της εισόδου στη Βουλή;

«Λογικά, όχι μόνο θα το κερδίσει αλλά θα υπερβεί το όριο του 3% σημαντικά. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται ένας χώρος με απήχηση σε μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτός της ανανεωτικής Αριστεράς».

Ελλοχεύει ο κίνδυνος διάλυσης του συμμαχικού σχήματος εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περάσει το 3% για να μπει στη Βουλή;

«Τα ζητήματα των συμμαχιών ασφαλώς και θα συζητηθούν ενδελεχώς μετά τις εκλογές. Γνώμη μου είναι ότι η συμμαχία πρέπει να απευθύνεται και στους χώρους της οικολογίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Γιατί όχι στην κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

«Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης συνήθιζε να λέει σε όσους των ρωτούσαν για συνεργασία Αριστεράς και ΠΑΣΟΚ, "έχουμε ονόματα και τηλέφωνα". Δεν χτύπησε κανένα τηλέφωνο. Οι συνεργασίες είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνονται στο πόδι και να εκφωνούνται παραμονές εκλογών. Απαιτούν προγραμματικές συγκλίσεις και άλλες προϋποθέσεις που σήμερα δεν υπάρχουν».

Σε ποια θέματα θα μπορούσατε να συγκλίνετε και υπό ποιες προϋποθέσεις με το ΠΑΣΟΚ;

«Σε μέτρα προς την κατεύθυνση της πλήρους απασχόλησης, στην υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων, στην αυστηρότερη προστασία του περιβάλλοντος, στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, στην ενίσχυση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να δώσει συγκεκριμένες και προοδευτικές απαντήσεις σε κανένα από αυτά».

Κρίθηκε η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ ή παίζεται ακόμα;

«Το οριστικό αποτέλεσμα θα το έχουμε το βράδυ των εκλογών. Με τις ώς τώρα ενδείξεις, το ΠΑΣΟΚ προηγείται σημαντικά και μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Ελπίζουμε τις τελευταίες μέρες να μην επαναληφθούν οι γνωστοί "ψίθυροι" στο εκλογικό σώμα τού τύπου: τώρα ΠΑΣΟΚ για την αυτοδυναμία, και αύριο ΣΥΡΙΖΑ».

Ποια θεωρείτε ως τα μεγαλύτερα λάθη του Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του;

«Οτι διέψευσε τις ελπίδες που είχε δημιουργήσει με τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Οτι δηλαδή θα λύσει τα προβλήματα της χώρας, ότι η Ν.Δ. θα κυβερνήσει σεμνά και ταπεινά, με διαφάνεια και μηδενική ανοχή στη διαπλοκή και τη διαφθορά».

Πού αποδίδετε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει στις γραμμές του τους Οικολόγους και τις διάφορες τάσεις του, παρότι είναι πολυσυλλεκτικός φορέας;

«Ολες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και οι τάσεις του Συνασπισμού συμμετέχουν στην εκλογική μάχη. Οσο για τους Οικολόγους-Πράσινους, προσπάθειες έγιναν -όχι πάντα με θέρμη και επιμονή- αλλά είναι αναγκαίο να συνεχίσουν να γίνονται».

Η νίκη ΠΑΣΟΚ τι θα σημαίνει για τον τόπο;

«Ο α’ ενικός αριθμός που χρησιμοποιεί κατά κόρον ο κ. Παπανδρέου μάς προϊδεάζει για προσωποκεντρικές πρακτικές, που σίγουρα ο τόπος δεν έχει ανάγκη. Οι προεκλογικές του εξαγγελίες είναι αρκετά έως πολύ νεφελώδεις και δημιουργούν ανησυχία για επί της ουσίας νέα προγράμματα λιτότητας και συνέχισης της άνισης διανομής του πλούτου υπέρ των ισχυρότερων».

Θέμα

Προς τις βουλευτικές εκλογές 2009

Σύνολο καταγραφών: 66

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι