Η κοινωνία απαιτεί ασπίδα προστασίας και αλληλεγγύης

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Η ΣΦΗΝΑ, 25/09/2009

Η 5η Οκτωβρίου 2009 θα είναι σίγουρα μια διαφορετική ημέρα από τις 1950 ημέρες που πέρασαν. Φρόντισε γι΄αυτό η ΝΔ και η πολιτική απόφαση του Κ. Καραμανλή για πρόωρες εκλογές, με δοσμένη τη δημοσκοπική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ, τη δραματική κατάσταση της οικονομίας και την σημαντική χειροτέρευση της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη.

Ο νυν πρωθυπουργός απέρχεται, παρωθώντας το ΠΑΣΟΚ στην αυτοδυναμία. Διεξάγει μια εκλογική καμπάνια επιλέγοντας να λέει τα…δυσάρεστα, τα ΑΛΗΘΙΝΑ, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Δεν κάνει βεβαίως τίποτε άλλο παρά να αναμασά αυτολεξεί τις προτάσεις- συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. O Κ. Καραμανλής όμως δεν είναι αφελής! Ούτε τόσο, μα τόσο …γκαφατζής, ώστε να μην φροντίζει τα νώτα του. Όπως πχ. να μη προτείνει στοιχειώδεις αυξήσεις στο δημόσιο ίσες με τον πληθωρισμό, που, άλλωστε, τρέχει φέτος χαμηλά, με ρυθμό 0,8%-βλέπε πρόταση ΠΑΣΟΚ! Η φροντίδα του για μια απόλυτη ευθυγράμμιση με συνταγές εξόδου από την κρίση, που προτείνουν οι διεθνείς αγορές, προφανώς αποβλέπει στο αύριο ή το μεθαύριο! Εκχωρεί ουσιαστικά, άρον άρον, τη διακυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι κυρίως που μας φοβίζει. Γνωρίζει, άραγε, επερχόμενες δυσκολίες, ξέρες και ύφαλους, που θα συναντήσουμε μπροστά μας και σπεύδει συνειδητά να τις φορτώσει αλλού, ώστε αύριο ή μεθαύριο να επιστρέψει ως ο ηγέτης που είπε την ΑΛΗΘΕΙΑ, ως ο υπεύθυνος κυβερνήτης;

Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, έρχονται να διαδεχθούν τη ΝΔ με ένα σχετικά ηπιότερο οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα, μια και το αντίστοιχο της ΝΔ δεν… παίζεται στη σκληρότητα.

Όπως διαφαίνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις η αυτοδυναμία και μάλιστα ενισχυμένη έχει διασφαλισθεί, μετά την πρωτοφανή κατολίσθηση της ΝΔ.

Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι στις 24 Οκτωβρίου ο Γ. Παπανδρέου θα είναι αυτός που θα συναντήσει τον κ. Αλμούνια και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συζητήσει, μέσα στο πλαίσιο της Επιτήρησης που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνησή του όχι για να αντιμετωπίσει το 3,7% του ελλείμματος, που είχε βάλει στόχο η ΝΔ, αλλά το 8,7% που τελικά προβλέπεται για το 2009! Ακόμη και αν διασφαλίσει μια παράταση, έστω 6 μηνών, τα πράγματα θα είναι υπερβολικά δύσκολα.

Και όταν οι καταστάσεις είναι δύσκολες συνηθίζεται οι επερχόμενες κυβερνήσεις να δηλώνουν ότι παρέλαβαν «καμένη γη». Τότε, ιστορικά, είναι απολύτως συνηθισμένο ότι αυτοί που άμεσα –μα εντελώς άμεσα- θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι οι συνήθεις, δηλαδή τα χαμηλά εισοδήματα, μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι και κυρίως οι νέοι… Και βέβαια ούτε συζήτηση για κοινωνικές πολιτικές, για παιδεία, υγεία, μετανάστες, πολλώ μάλλον για πολιτικές προστασίας περιβάλλοντος.

Να γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει: ό,τι και να γίνει πρέπει, πέρα και πάνω απ΄ όλα να δημιουργηθεί μια ασπίδα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης απέναντι στην κρίση, με λήψη άμεσων μέτρων για το εισόδημα, την απασχόληση, την ασφάλιση, την πρόνοια.

Να γιατί η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή σε αυτές τις συνθήκες θα είναι ουσιαστική και πολλαπλά ωφέλιμη. Γιατί, από θέσεις προγραμματικής αντιπολίτευσης, θα αναδεικνύει την ανάγκη για ένα άμεσο πρόγραμμα για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης, με μέτρα και κατευθύνσεις που θα εντάσσονται σε ένα νέο συνολικό στρατηγικό σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον. Γιατί την ίδια ώρα θα αναδεικνύει σταθερά και με κάθε τρόπο τις άμεσες κοινωνικές προτεραιότητες.

Θέμα

Προς τις βουλευτικές εκλογές 2009

Σύνολο καταγραφών: 66

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι