Γρ. Ψαριανός: Το διαρκές έγκλημα στον Ασωπό πρέπει επιτέλους να σταματήσει

13/10/2010

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γρηγόρης Ψαριανός, μετά από περιοδεία, σήμερα, στην περιοχή του Ωρωπού, δήλωσε :

Το πρόβλημα της ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων του Ασωπού ποταμού και των υπόγειων υδάτων της ευρύτερης περιοχής δεν είναι πρόσφατο, δυστυχώς όμως είναι ακόμη επίκαιρο.

Η έντονη βιομηχανική ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και του εδάφους του περιβάλλοντος χώρου εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί σημείο έντονων αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία.

Επιμολυσμένα με βαρέα μέταλλα είναι τα τρόφιμα-βολβοί (π.χ. καρότα, πατάτες, κρεμμύδια) που καλλιεργούνται στην περιοχή του Ασωπού, σύμφωνα με μελέτη του επίκουρου καθηγητή χημείας τροφίμων Γιάννη Ζαμπετάκη, η οποία έρχεται να προστεθεί στην επιδημιολογική μελέτη του Ε.Κ.Π.Α. με την οποία βεβαιώνεται ότι το 2009 από συνολικά 52 θανάτους, οι 18 οφείλονταν σε καρκίνο, δηλαδή διαπιστώνεται ότι τα τελευταία 11 χρόνια (1999-2009) υπήρξε αύξηση της τάξεως του 14% στους θανάτους από καρκίνο, στην εν λόγω περιοχή.

Παρόλα αυτά οι βιομηχανίες κατά μήκος του Ασωπού εξακολουθούν να ρυπαίνουν, όχι μόνον απευθείας τον ποταμό αλλά και μέσω φρεάτων και βόθρων, όπου διοχετεύουν τα απόβλητά τους ανεπεξέργαστα, δηλώνοντας ένα μικρό μέρος τους ή και καθόλου.

Συνολικά μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μιλάμε για μια πτυχή ενός μεγάλου εγκλήματος σε βάρος τόσο των χιλιάδων κατοίκων των Οινοφύτων αλλά και όλων εμάς μέσω της τροφικής αλυσίδας αλλά και της επέκτασης της μόλυνσης που φτάνει πλέον ως τον Ωρωπό (Μαυροσουβάλα), από τον οποίο η ΕΥΔΑΠ ενισχύει τον Μαραθώνα.

Οι κάτοικοι κάνουν ό,τι μπορούν, προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και κλείνουν συμβολικά παράνομους αγωγούς, η κυβέρνηση όμως εξαγγέλλει μέτρα και έργα που δυστυχώς δεν έχουμε δει να υλοποιούνται ποτέ!

Μετά από τη συμπλήρωση ενός χρόνου η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα λόγια και τις εξαγγελίες και να μπει στα έργα.

Ζητούμε:

-Μόνιμο κλιμάκιο ελέγχων τήρησης των ποιοτικών ορίων τόσο για τον Ασωπό όσο και για τις εκπομπές των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής με δικαιοδοσία ανάκλησης αδειών εκείνων που δεν τηρούν τους προβλεπόμενους κανόνες λειτουργίας.

-Παρουσίαση των λειτουργικών προβλημάτων της εγκατάστασης επεξεργασίας αστικών λυμάτων στα Οινόφυτα και άμεση λήψη μέτρων ταχείας αντιμετώπισής τους.

-Άμεσο χαρακτηρισμό της λεκάνης του Ασωπού ως ευπρόσβλητης σε νιτρορύπανση περιοχής και εφαρμογή αποτελεσματικού αγροπεριβαλλοντικού προγράμματος μέτρων.

Θέμα

Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Σύνολο καταγραφών: 186

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι