Ο Φώτης Κουβέλης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια

22/07/2010

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Kύριε Πρόεδρε, χαίρομαι που σας βλέπω.

Σας παρακολούθησα.

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ ήρθα να σας δω για να σας ανακοινώσω και επισήμως την ίδρυση του Κόμματος ‘Δημοκρατική Αριστερά’.

Είναι μια καινούργια πολιτική δύναμη, η οποία προτάσσει τον χαρακτηρισμό ‘Δημοκρατική’, ακριβώς γιατί θέλει να προσδιορίσει και τη δραστηριότητα, με αναφορά σταθερή και αταλάντευτη, κύριε Πρόεδρε, στη δημοκρατία.

Γιατί θεωρούμε ότι το πλαίσιο της δημοκρατίας, την οποία διεκδικούμε όλοι μας – διευρυνόμενη συνεχώς και εμβαθυνόμενη – είναι εκείνο που μπορεί να καθιστά αποτελεσματικούς, χρήσιμους και ωφέλιμους τους αγώνες της αριστεράς, την οποία έχω την τιμή να υπηρετώ.

Και ήρθα και επισήμως, τυπικά να σας ανακοινώσω την ίδρυση του Κόμματος.ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ που με σκεφθήκατε και εύχομαι κάθε επιτυχία. Δύσκολο έργο βέβαια, αλλά εσείς είστε δοκιμασμένος σε αγώνες.

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη να λειτουργήσει ορθά το πολιτικό σύστημα, το οποίο - σας το λέω όπως ακριβώς το αντιλαμβάνομαι - διαπιστώνω την αποσύνθεσή του.

Και η ανασυγκρότησή του πρέπει να γίνει με όρους δημοκρατίας και βεβαίως – κατά τη γνώμη μας – με αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής. Μιας πολιτικής η οποία οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, μέσα κυρίως από ένα πελατειακό κράτος, με αδιαφάνειες, με έντονο και σημαντικό το στοιχείο της διαφθοράς, που εκτός από το γεγονός ότι διασπαθίζει το δημόσιο αγαθό, τεμαχίζει και την ελληνική κοινωνία.

Και θεωρούμε ότι η ενίσχυση των θεσμών της δημοκρατίας, με ανακαθορισμό βέβαια της πολιτικής προς όφελος των πολλών, των εργαζομένων αυτού του τόπου είναι το ζητούμενο. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε να καταγράφεται το Κόμμα, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι, τη ‘Δημοκρατική Αριστερά’. -

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτης Κουβέλης έκανε τις εξής δηλώσεις :

“ Ήρθαμε στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα, προκειμένου να ενημερώσουμε και επίσημα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ίδρυση του κόμματος «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ».

Κατά τη συζήτησή μου με τον κ. Πρόεδρο, είχα τη δυνατότητα να καταθέσω τις κεντρικές μας θέσεις για τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, που διεκδικούμε να είναι ανοικτό, ως προς την ασκούμενη πολιτική, με διαμορφωμένους θεσμούς διαφάνειας και προστασίας του δημόσιου χρήματος.

Επεσήμανα, κατά τη συζήτησή μας, ότι το πελατειακό κράτος είναι εκείνο το οποίο έχει πολύ μεγάλες ευθύνες, αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και η κοινωνία. Εκείνο που χρειάζεται είναι η διαμόρφωση θεσμών που θα διευρύνουν τη δημοκρατία και βεβαίως μια αλλαγή πολιτικής που θα πρέπει να οδηγήσει στην αναβάθμιση του κόσμου της εργασίας. Επεσήμανα τη μεγάλη μας ανησυχία, όσο και τη διεκδίκησή μας, να κινηθεί η παραγωγική διαδικασία σε αυτόν τον τόπο, διότι με το φορολογικό σύστημα, το οποίο είναι άνισο, με την επιβολή ιδιαίτερα επαχθών φόρων, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα ελλείμματα του δημόσιου χρέους, αλλά και των όσων έχουμε δανειστεί. Επεσήμανα ακόμα, στον κ. Πρόεδρο, τις δικές μας θέσεις σε ζητήματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική της χώρας και ειδικότερα στην ανάγκη ενός επίμονου αριστερού ευρωπαϊσμού προκειμένου να αναβαθμισθούν οι δυνάμεις της εργασίας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θεωρούμε ότι ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να είναι και τοπικός και ευρωπαϊκός”

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ :

Μπορείτε να μας κάνετε ένα σχόλιο για τις επιλογές του κ. Λοβέρδου για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις;

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ :

“Είναι απαράδεκτο να καταργούνται ρυθμίσεις οι οποίες είναι αποτέλεσμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι πρόβλεψη του Συντάγματος και κανένας κοινός νομοθέτης καμιά Βουλή, με όποια πλειοψηφία, δεν δικαιούται να καταργεί. Κανείς δεν δικαιούται να καταργεί τις συμβάσεις που προέκυψαν από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πολύ δε περισσότερο, όταν η απομείωση της αμοιβής εργασίας, σε καμία περίπτωση, δεν συντελεί στη μείωση και του ελλείμματος και του χρέους. Αντίθετα, η απομειωμένη αμοιβή εργασίας, δεν μπορεί να μετέχει στην παραγωγική διαδικασία αυτού του τόπου”._

Αθήνα 22/7/2010

Θέμα

Δημιουργούμε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σύνολο καταγραφών: 100

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι