Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ αυτόνομος στη μάχη για τις ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Η διάλυση του Συ.Ριζ.Α. δημιουργεί νέα δεδομένα στον ευρύτερο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς.

ananeotiki.gr, 20/05/2004

1. Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν νέα δεδομένα στον ευρύτερο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς.

Η αδυναμία των δυνάμεων που τον συγκρότησαν,  να συμφωνήσουν στο πολιτικό πλαίσιο και την συγκρότηση του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές, ακόμη και μετά την πρόσφατη απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, έφερε στην επιφάνεια τις εγγενείς αντιφάσεις του εγχειρήματος.

Η διάλυση, ουσιαστικά, του ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη αναμενόμενη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι προϋπόθεση είτε για εκλογική συνεργασία είτε για πολιτική συμμαχία, είναι η μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση σε προγραμματική βάση,  κάτι που με έμφαση υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή. Αυτή ακριβώς η προϋπόθεση δεν υπήρξε σε όλη την διαδικασία συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του σχήματος μέσα από τις αντιφάσεις του.

2. Στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ μπορεί να δώσει με επιτυχία την εκλογική μάχη. Είναι αυτονόητο ότι,  όπως και στις βουλευτικές εκλογές,  όλοι,   ανεξάρτητα από απόψεις,  πρέπει να δώσουμε την μάχη αυτή.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ μπορεί  να αποτελέσει μία διακριτή δύναμη στον χώρο της Αριστεράς με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό με προτάσεις και όραμα για μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής,  της αλληλεγγύης και της οικολογίας,  πολιτικά ενοποιημένης με ομοσπονδιακή συγκρότηση.

3. Λίγες εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές, απευθυνόμαστε στα  στελέχη και τα μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ που τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν από το κόμμα.

  • Απευθυνόμαστε σε όσους διαφώνησαν με πολιτικές επιλογές του ΣΥΝ. Σε όσους διαφώνησαν με τις πρόσφατες εκλογικές του συμμαχίες.
  • Απευθυνόμαστε σε όσους, με ανιδιοτέλεια, πίστεψαν στην δυναμική άλλων πολιτικών εγχειρημάτων και διαψεύστηκαν.
  • Απευθυνόμαστε σε όσους - λανθασμένα - εκτίμησαν ότι ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς δεν εκφράζεται από τον ΣΥΝ.

Τους καλούμε να ενισχύσουν τον ΣΥΝ στις Ευρωεκλογές με κάθε τρόπο.

Τους καλούμε να συμμετάσχουν ενεργά στις διαδικασίες του κόμματος, με την βαθιά πεποίθηση ότι ο ΣΥΝ, με όλες τις αδυναμίες και τα λάθη του παραμένει ο μοναδικός υπαρκτός φορέας της Ανανεωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα.

Αθήνα 18/5/04

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι