Οι Αριστεροί χαιρετίζουν τη νίκη της ΕΝΩΣΗΣ στη Ιταλία

Η αλλαγή προς τα Αριστερά ούτε περίπατος, ούτε «ώριμο φρούτο».

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Αυγή, 14/04/2006

Η νίκη της Αριστεράς και  Κεντροαριστεράς στην Ιταλία αποτελεί μια σημαντική στιγμή στη αλλαγή του πολιτικού κλίματος στην Ευρώπη.

Σαν τέτοια όλοι οι αριστεροί και αριστερές τη χαιρετίζουμε. Μας χαροποιεί και το γεγονός της ενδυνάμωσης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας εντός της ΕΝΩΣΗΣ.

Το πρώτο και σημαντικό, αν και πολύ δύσκολο βήμα, έγινε .  Ο Μπερλουσκόνι , όχι απλώς ως ο τσαρλατάνος και ο αστείος, αλλά ως ο επικεφαλής της συντηρητικής και οπισθοδρομικής δεξιάς συμμαχίας   στην Ιταλία, θα είναι εκτός της κυβερνητικής εξουσίας.

Το οριακό της επικράτησης της ΕΝΩΣΗΣ αποδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η αλλαγή προς τα Αριστερά. Δεν αποτελεί ούτε περίπατο, ούτε μπορεί να επισυμβεί ως «ώριμο φρούτο».  Μη ξεχνάμε ότι  ο μπερλουσκονισμός θεωρούνταν ότι είχε παρασαπίσει… Τα εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν πόσο  ευρύτερα στρώματα της Ιταλικής κοινωνίας επηρεάζονται από τα προτάγματα του νεοφιλελευθερισμού.

 

Η πολιτική ερμηνεία ότι   το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει  περίπου νομοτελειακά και ότι τώρα βρισκόμαστε στη φάση όπου το πολιτικό εκκρεμές  κινείται προς τα αριστερά μπορεί να οδηγήσει σε ολέθριο εφησυχασμό και  λάθος πολιτικά συμπεράσματα.

 

Σε κάθε χώρα φυσικά υπάρχουν οι διαφορετικές πολιτικές συνθήκες, κουλτούρες, σχέσεις των πολιτικών δυνάμεων.  Το παράδειγμα όμως  της Ιταλίας με την ευρύτερη συσπείρωση της κεντροαριστεράς και αριστεράς και το θετικό εκλογικό  αποτέλεσμα, -πέρα από το τι θα ακολουθήσει αργότερα με τη δύσκολη πορεία της διακυβέρνησης- όπως και να έχουν τα πράγματα, αποτελεί και ένα πολιτικό μήνυμα και για τη χώρα μας.

Μπορεί οι συνθήκες να μην είναι ώριμες και να μην υπάρχουν τώρα οι προϋποθέσεις για μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας  μέσα από μια σύγκλιση των ευρύτερων δυνάμεων της αριστεράς και κεντροαριστεράς, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και  φερέγγυων πολιτικών συμφωνιών,    αλλά η ανάγκη να εργαστούμε  σε αυτή την κατεύθυνση είναι πρόδηλη. Και οι ευθύνες κάθε  πολιτικής δύναμης απέναντι στον ελληνικό λαό εξίσου μεγάλες.  

Δ.Χατζησωκράτης

Θέμα

Ευρωπαϊκή Αριστερά

Σύνολο καταγραφών: 159

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι