Συνάντηση Τάσσου-Ταλάτ σαν διάλογος κουφών

Μακάριος Δρουσιώτης, Ελευθεροτυπία, 05/09/2007

Συναντιούνται σήμερα στη Λευκωσία ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σκοπός είναι να δοθεί ώθηση στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, η οποία, 14 μήνες από τη συνομολόγησή της, παραμένει ανενεργή.

Η συμφωνία προνοεί τη δημιουργία τεχνικών επιτροπών για την προετοιμασία συνολικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ομως, τα δύο μέρη δεν τα βρήκαν στη φόρμουλα εφαρμογής της, ενώ η επιλογή της διχοτόμησης κερδίζει έδαφος και στις δύο κοινότητες.

Η συνάντηση πραγματοποιείται χωρίς επαρκή προετοιμασία και οι προσδοκίες για τα αποτελέσματά της είναι περιορισμένες. Δεν έχει συμφωνηθεί ατζέντα και ο κάθε ηγέτης θα έχει τη δυνατότητα να εγείρει όποιο θέμα θέλει. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, αλλά οι συζητήσεις αναλώθηκαν στα διαδικαστικά.

Η συνάντηση Παπαδόπουλου-Ταλάτ γίνεται σε μια χρονική στιγμή που στην ελληνοκυπριακή πλευρά συζητείται η απαγκίστρωση από τη δέσμευση για λύση ομοσπονδίας. Στελέχη των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, που αποτελούν το νέο τριμερή συνασπισμό, αμφισβήτησαν τη διζωνική ομοσπονδία σαν την καταλληλότερη λύση. Το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ προειδοποιούν ότι απαγκίστρωση από την ομοσπονδία, 30 χρόνια μετά την αποδοχή της, θα επιταχύνει τη διχοτόμηση. Το ζήτημα έφτασε στο Εθνικό Συμβούλιο που συνήλθε προχθές Δευτέρα, όπου όλα τα κόμματα δήλωσαν την προσήλωσή τους στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, η οποία παραπέμπει ρητά σε λύση διζωνικής ομοσπονδίας και πολιτικής ισότητας.

Με αφορμή και τη δήλωση του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη υπέρ της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, τα δύο μεγάλα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, αν και πολεμώνται μεταξύ τους, συμφωνούν στη διαπίστωση ότι καλλιεργείται κλίμα υπέρ της διχοτόμησης και θεωρούν μια τέτοια εξέλιξη εθνικά επικίνδυνη.

Θέμα

Κυπριακό

Σύνολο καταγραφών: 311

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι