«Πήραμε εντολή να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση»

Δημήτρης Χριστόφιας, ΤΟ ΒΗΜΑ, 26/02/2008

«Πήραμε εντολή από τον λαό για να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση» αναφέρει σε αποκλειστική δήλωσή του προς «Το Βήμα» ο νέος πρόεδρος της Κύπρου κ. Δημήτρης Χριστόφιας και τονίζει ότι η επίθεση φιλίας προς τους Τουρκοκυπρίους αποτελεί σημαντική πολιτική επιλογή.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Κεντρικός στόχος και όραμα της δικής μας πενταετίας στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η επίτευξη δίκαιης λύσης και μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

Ζητήσαμε και πήραμε από τον κυρίαρχο λαό εντολή να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση. Θα πορευτούμε με τον κυπριακό λαό για τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού. Για επανένωση της πατρίδας μας, του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας. Για να πετύχουμε δίκαιη λύση. Για να καταστήσουμε την Κύπρο τόπο μόνιμης και διαρκούς ειρήνης, συνεργασίας, ευημερίας και ασφάλειας. Για να φθάσουμε σε μια συμφωνημένη από τους Κυπρίους λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, των Συμφωνιών Μακαρίου- Ντενκτάς του 1977 και Κυπριανού- Ντενκτάς του 1979, των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρόθεσή μας είναι η κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, προς τον οποίο θα απευθυνθούμε άμεσα. Ευελπιστούμε σε διάρρηξη του αδιεξόδου, νοουμένου ότι και η τουρκική πλευρά θα επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση.

Η επίθεση φιλίας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα αποτελεί σημαντική πολιτική επιλογή, συμβατή με τις διαχρονικές μας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Κεντρικό άξονα των ενεργειών μας αποτελεί η υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Προσβλέπουμε σε μια πρώτη διερευνητική συνάντηση το συντομότερο. Για τον λόγο αυτόν έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ. Στο επίκεντρο της κοινωνικής μας πολιτικής θα βρίσκεται ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Θα ακολουθήσουμε ανθρωποκεντρική πολιτική, η οποία θα στοχεύει στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του μοντέλου της μεικτής οικονομίας, που έδωσε πολλά στην πατρίδα μας. Πιστεύουμε στη συνεργασία της ιδιωτικής, της δημόσιας και της συνεργατικής πρωτοβουλίας. Πιστεύουμε στην ύπαρξη ισχυρής οικονομίας, για να μπορεί να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος. Ενα κράτος που θα ικανοποιεί τις εύλογες ανάγκες του πολίτη.

Στηριγμένοι, λοιπόν, στο δίπολο “δίκαιη λύση- δίκαιη κοινωνία” αισιοδοξούμε να φέρουμε καλύτερες ημέρες στον τόπο και στον λαό μας. Και ασφαλώς στην προσπάθεια για λύση με επανένωση, η Ελλάδα, την οποία θα επισκεφθούμε σύντομα για επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, παραμένει το κύριο στήριγμα του αγώνα μας. Ενός δίκαιου αγώνα, στον οποίο θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους-μέλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία και η ίδια η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί».

Θέμα

Κυπριακό

Σύνολο καταγραφών: 314

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι