Ν. Οσετία, όπως ΤΔΒΚ

Μακάριος Δρουσιώτης, Ελευθεροτυπία, 20/08/2008

Η επέμβαση της Ρωσίας στη Γεωργία και η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Κι όμως, ορισμένοι στην Ελλάδα και την Κύπρο εκστασιάζονται από την αποφασιστικότητα με την οποία αντέδρασε η Ρωσία στην πρόθεση του προέδρου της Γεωργίας να ανακτήσει η χώρα του τον έλεγχο στη Νότια Οσετία, απλώς και μόνον επειδή ο Μιχαήλ Σαακασβίλι είναι φιλοαμερικανός.

Τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό τον ξέρουμε, τον ζήσαμε, τον είδαμε τα τελευταία χρόνια σε όλη του την έκταση στο Ιράκ. Ομως ο ρωσικός ιμπεριαλισμός δεν πάει πίσω. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν όλα τα κράτη που περιβάλλουν τη Ρωσία διάκεινται εχθρικά προς τη Μόσχα.

Προσωπικά, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον Καύκασο, έμεινα άναυδος από την ανοχή έως και τη συμπάθεια των ομοεθνών μας στις ρωσικές επιχειρήσεις στη Γεωργία. «Εγώ δεν είδα καμιά εισβολή στη Γεωργία, δεν ξέρω πού την είδατε εσείς», μετέδιδε από τη Βόρεια Οσετία ένας Ελληνας ανταποκριτής, σαν να ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν στο γεωργιανό λιμάνι του Πότι, στη Μαύρη Θάλασσα.

Ας δούμε τα δεδομένα στην περιοχή του Καυκάσου και ας τα παραλληλίσουμε λίγο με τα δικά μας: Το 1989, όταν κατέρρεε η Σοβιετική Ενωση, η γεωργιανή επαρχία της Αμπχαζίας είχε πληθυσμό γύρω στις 200.000, από τους οποίους το 45% ήταν Γεωργιανοί και οι υπόλοιποι Αμπχάζιοι (17,8%), Ρώσοι (14,3%), Αρμένιοι (14,6%) και Ελληνες (2,5%).

Με την ενθάρρυνση της Ρωσίας, η Αμπχαζία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία το 1992, αλλά δεν την αναγνώρισε κανένα κράτος. Οι Αμπχάζιοι με τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, κέρδισαν τον πόλεμο με τους Γεωργιανούς, για να ακολουθήσει εθνικό ξεκαθάρισμα. Δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί εξοντώθηκαν ή εκδιώχθηκαν. Η εθνοκάθαρση εις βάρος των Γεωργιανών στην Αμπχαζία αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΑΣΕ.

Η Ρωσία δημιούργησε ένα ψευδοκράτος προτεκτοράτο, όπως έκανε η Τουρκία με την «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου). Εκδίδει ρωσικά διαβατήρια στους πολίτες του και θεωρεί την Αμπχαζία ντε φάκτο μέλος της ρωσικής ομοσπονδίας. Ακριβώς, την ίδια πολιτική ακολουθεί η Ρωσία και στη Νότια Οσετία, που αριθμεί όλους κι όλους 70.000 κατοίκους. Η ρωσική ομοσπονδία εξέδωσε διαβατήρια στους Οσετούς και στηρίζει οικονομικά τη φιλορωσική κυβέρνηση της επαρχίας, που επιδιώκει την αποσκίρτηση από τη Γεωργία.

Ολοι αναγνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι έκανε λάθος υπολογισμούς στην προσπάθειά του να επανεντάξει τη Νότια Οσετία στη Γεωργία. Ακόμη και ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε ότι η Γεωργία επιχείρησε εθνοκάθαρση στη Νότια Οσετία.

Η Ρωσία, που υποκίνησε τα αποσχιστικά κινήματα στην Αμπχαζία και στην Οσετία, εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Σαακασβίλι για να προσαρτήσει τις δύο περιοχές και να φινλανδοποιήσει τη Γεωργία.

Μήπως εμείς δεν κάναμε λάθος υπολογισμούς στην Κύπρο, όχι μία φορά αλλά τρεις (1963, 1967, 1974); Ομως ουδέποτε αναγνωρίσαμε το δικαίωμα της Τουρκίας να κατέχει την Κύπρο, επειδή μια χουντική κυβέρνηση στην Ελλάδα έκανε πραξικόπημα στο νησί.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι επενέβη στην Κύπρο για να σταματήσει τη «γενοκτονία» εις βάρος των Τουρκοκυπρίων. Και η Ρωσία το ίδιο λέγει για να δικαιολογήσει την επέμβασή της στην Οσετία. Η Τουρκία επιδίωξε την ανεξαρτησία 120.000 Τουρκοκυπρίων, αλλά δεν αναγνώριζε κανένα δικαίωμα στα εκατομμύρια των Κούρδων. Η Ρωσία έκανε πόλεμο για 70.000 Οσετούς, αλλά έλειωσε το ένα εκατομμύριο των Τσετσένων που διεκδικούν από τη Ρωσία ό,τι οι Οσετοί από τη Γεωργία.

Οταν την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας είναι χαμένη υπόθεση, περίμενα ότι όλοι αυτοί οι «ευαίσθητοι» για το διεθνές δίκαιο, που κατατρόπωναν τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για το Κόσοβο, θα ξεσηκώνονταν και κατά της Ρωσίας. Δυστυχώς, κατάπιαν τη γλώσσα τους...

Θέμα

Κυπριακό

Σύνολο καταγραφών: 313

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι