Ν. Οσετία, όπως ΤΔΒΚ

Μακάριος Δρουσιώτης, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2008-08-20

Η επέμβαση της Ρωσίας στη Γεωργία και η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Κι όμως, ορισμένοι στην Ελλάδα και την Κύπρο εκστασιάζονται από την αποφασιστικότητα με την οποία αντέδρασε η Ρωσία στην πρόθεση του προέδρου της Γεωργίας να ανακτήσει η χώρα του τον έλεγχο στη Νότια Οσετία, απλώς και μόνον επειδή ο Μιχαήλ Σαακασβίλι είναι φιλοαμερικανός.

Τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό τον ξέρουμε, τον ζήσαμε, τον είδαμε τα τελευταία χρόνια σε όλη του την έκταση στο Ιράκ. Ομως ο ρωσικός ιμπεριαλισμός δεν πάει πίσω. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν όλα τα κράτη που περιβάλλουν τη Ρωσία διάκεινται εχθρικά προς τη Μόσχα.

Προσωπικά, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον Καύκασο, έμεινα άναυδος από την ανοχή έως και τη συμπάθεια των ομοεθνών μας στις ρωσικές επιχειρήσεις στη Γεωργία. «Εγώ δεν είδα καμιά εισβολή στη Γεωργία, δεν ξέρω πού την είδατε εσείς», μετέδιδε από τη Βόρεια Οσετία ένας Ελληνας ανταποκριτής, σαν να ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν στο γεωργιανό λιμάνι του Πότι, στη Μαύρη Θάλασσα.

Ας δούμε τα δεδομένα στην περιοχή του Καυκάσου και ας τα παραλληλίσουμε λίγο με τα δικά μας: Το 1989, όταν κατέρρεε η Σοβιετική Ενωση, η γεωργιανή επαρχία της Αμπχαζίας είχε πληθυσμό γύρω στις 200.000, από τους οποίους το 45% ήταν Γεωργιανοί και οι υπόλοιποι Αμπχάζιοι (17,8%), Ρώσοι (14,3%), Αρμένιοι (14,6%) και Ελληνες (2,5%).

Με την ενθάρρυνση της Ρωσίας, η Αμπχαζία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία το 1992, αλλά δεν την αναγνώρισε κανένα κράτος. Οι Αμπχάζιοι με τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, κέρδισαν τον πόλεμο με τους Γεωργιανούς, για να ακολουθήσει εθνικό ξεκαθάρισμα. Δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί εξοντώθηκαν ή εκδιώχθηκαν. Η εθνοκάθαρση εις βάρος των Γεωργιανών στην Αμπχαζία αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΑΣΕ.

Η Ρωσία δημιούργησε ένα ψευδοκράτος προτεκτοράτο, όπως έκανε η Τουρκία με την «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου). Εκδίδει ρωσικά διαβατήρια στους πολίτες του και θεωρεί την Αμπχαζία ντε φάκτο μέλος της ρωσικής ομοσπονδίας. Ακριβώς, την ίδια πολιτική ακολουθεί η Ρωσία και στη Νότια Οσετία, που αριθμεί όλους κι όλους 70.000 κατοίκους. Η ρωσική ομοσπονδία εξέδωσε διαβατήρια στους Οσετούς και στηρίζει οικονομικά τη φιλορωσική κυβέρνηση της επαρχίας, που επιδιώκει την αποσκίρτηση από τη Γεωργία.

Ολοι αναγνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι έκανε λάθος υπολογισμούς στην προσπάθειά του να επανεντάξει τη Νότια Οσετία στη Γεωργία. Ακόμη και ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε ότι η Γεωργία επιχείρησε εθνοκάθαρση στη Νότια Οσετία.

Η Ρωσία, που υποκίνησε τα αποσχιστικά κινήματα στην Αμπχαζία και στην Οσετία, εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Σαακασβίλι για να προσαρτήσει τις δύο περιοχές και να φινλανδοποιήσει τη Γεωργία.

Μήπως εμείς δεν κάναμε λάθος υπολογισμούς στην Κύπρο, όχι μία φορά αλλά τρεις (1963, 1967, 1974); Ομως ουδέποτε αναγνωρίσαμε το δικαίωμα της Τουρκίας να κατέχει την Κύπρο, επειδή μια χουντική κυβέρνηση στην Ελλάδα έκανε πραξικόπημα στο νησί.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι επενέβη στην Κύπρο για να σταματήσει τη «γενοκτονία» εις βάρος των Τουρκοκυπρίων. Και η Ρωσία το ίδιο λέγει για να δικαιολογήσει την επέμβασή της στην Οσετία. Η Τουρκία επιδίωξε την ανεξαρτησία 120.000 Τουρκοκυπρίων, αλλά δεν αναγνώριζε κανένα δικαίωμα στα εκατομμύρια των Κούρδων. Η Ρωσία έκανε πόλεμο για 70.000 Οσετούς, αλλά έλειωσε το ένα εκατομμύριο των Τσετσένων που διεκδικούν από τη Ρωσία ό,τι οι Οσετοί από τη Γεωργία.

Οταν την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας είναι χαμένη υπόθεση, περίμενα ότι όλοι αυτοί οι «ευαίσθητοι» για το διεθνές δίκαιο, που κατατρόπωναν τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για το Κόσοβο, θα ξεσηκώνονταν και κατά της Ρωσίας. Δυστυχώς, κατάπιαν τη γλώσσα τους...

Θέματα επικαιρότητας: Κυπριακό

Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: μία συνάντηση, δύο αναγνώσεις

Κυριάκος Πιερίδης, 2025-12-13

Οι δύο ηγέτες κλήθηκαν ξανά ενώπιον του ΟΗΕ να τοποθετηθούν...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Περισσότερα

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

50 χρόνια: Αναζητείται πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-20

Το τελευταίο διάστημα φάνηκε ότι αναθερμαίνονται οι διεργασίες...

Περισσότερα

Το κενό της παγωμένης διένεξης

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-01-28

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου...

Περισσότερα

Νέα πρωτοβουλία με αμυδρές ελπίδες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-12-23

Το 2023 κλείνει με αμυδρές ελπίδες για το Κυπριακό. Κατά το...

Περισσότερα

Πού βαδίζει ο Χριστοδουλίδης με το Κυπριακό;

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-05-27

Στους τρεις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο νέος πρόεδρος...

Περισσότερα

Η δύναμη των πολιτών στη μοιρασμένη Κύπρο

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-04-15

Αυτές τις ημέρες του Πάσχα, πριν από 20 χρόνια, άνοιξε το...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ώρα της υπέρβασης: Ενότητα, συστράτευση και ανασύνθεση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2026-02-15

Η χώρα μας σήμερα διανύει τον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης...

Ελένη Τσερεζόλε

Γαλλία / Πυρηνική ενέργεια ξανά

Ελένη Τσερεζόλε, 2026-02-15

Με τρία χρόνια καθυστέρηση μετά από αρκετές πολιτικές αντιπαραθέσεις,...

Γιώργος Σιακαντάρης

Πώς να κινη­θούν οι προ­ο­δευ­τι­κές δυνάμεις

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-02-15

Κάπου στην αρχή της δεύτε­ρης θητείας του Κυριάκου Μητσο­τάκη...

Κωμωδία

Τζίνα Μοσχολιού, 2026-02-04

Επιχειρηματολόγησε χθες ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να γίνει...

Ξενοφών Κοντιάδης

Γιατί δεν πείθει ο πρωθυπουργός με τη συνταγματική αναθεώρηση;

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-02-03

Υπάρχουν δύο διαδεδομένοι «μύθοι» σχετικά με την αναθεώρηση...

Γιάννης Δρόσος

Is There a Text in This Class?

Γιάννης Δρόσος, 2026-02-03

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για αναθεώρηση του Συντάγματος...

Γιώργος X. Σωτηρέλης

Υπάρχουν περιθώρια για μια αξιόπιστη Συνταγματική αναθεώρηση;

Γιώργος X. Σωτηρέλης, 2026-02-02

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση καταφεύγει στην...

Θόδωρος Καρούνος

Ψηφιακή κυριαρχία: ο όρος που κρύβει το νέο κοινωνικό ζήτημα της εποχής

Θόδωρος Καρούνος, 2026-02-01

Όταν αναφέρεται η φράση «ψηφιακή κυριαρχία», πολλοί νομίζουν...

Θόδωρος Τσίκας

Ο κόσμος αλλάζει, αλλά προς τα πού;

Θόδωρος Τσίκας, 2026-01-31

Ο κόσμος που γνωρίσαμε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου...

Αγορές, ρευστότητα και θεσμική αβεβαιότητα

Δημήτρης Λιάκος, 2026-01-31

Η εικόνα που διαμορφώνεται στις αγορές την τελευταία περίοδο...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ευελπιστώ ο Αλέξης να παίξει ένα κεντρικό ρόλο.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-01-31

...Eπειδή κοινός στόχος μας είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού...

Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα

Γιώργος X. Σωτηρέλης, 2026-01-29

Οι ραγδαίες πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, τόσο σε διεθνές...

×
×