Πολλά γύρω αλλάζουνε κι ο Πρόεδρος ίδιος μένει...

Χριστίνα Πουλίδου, Κυριακάτικη Αυγή, 14/02/2010

Η ΕΔΕΚ την περασμένη βδομάδα κατήγγειλε τον Πρόεδρο Χριστόφια για παραχωρήσεις και υποχωρήσεις στο Κυπριακό και αποχώρησε από την κυβέρνηση, αποσύροντας τους δύο υπουργούς της. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πικρία του και δήλωσε ότι τούτη η εξέλιξη δεν θα τον αποτρέψει από τον στόχο της επανένωσης της Κύπρου. Ο ΔΗΣΥ καλωσόρισε την ΕΔΕΚ στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ενώ το ΔΗΚΟ συζητά επίσης το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση, αναμένει όμως τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Μάριο Καρογιάν την Τρίτη για να εκτιμήσει την περαιτέρω στάση του. Το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο αλλάζει χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί το ειδικό βάρος αυτών των αλλαγών.

Κατ’ αρχάς, η αποχώρηση της ΕΔΕΚ από τη συγκυβέρνηση δεν αιφνιδίασε -το παράλογο ήταν η παραμονή της στην κυβέρνηση και όχι η αποχώρησή της. Οι λόγοι που επικαλέστηκε -οι διαφωνίες στο Κυπριακό, η λειψή ενημέρωσή της από τον Πρόεδρο Χριστόφια, η εκ των υστέρων ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο- είναι σε κάποιο βαθμό ψευδεπίγραφοι. Διαφωνίες υπήρχαν ήδη από την προεκλογική περίοδο, όταν η ΕΔΕΚ στήριξε την υποψηφιότητα Χριστόφια, διότι ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν άλλαξε θέσεις - υποστηρίζει τις ίδιες απόψεις από την πρώτη στιγμή της υποψηφιότητάς του. Οι ισχυρισμοί εξάλλου περί ανεπαρκούς ενημέρωσης και περί “επικύρωσης τετελεσμένων” από το Εθνικό Συμβούλιο είναι προδήλως αβάσιμοι, καθώς σχεδόν κάθε εβδομάδα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε στο πρόγραμμά του αλλεπάλληλες συναντήσεις ενημέρωσης κομμάτων και πολιτικών αρχηγών. Η ΕΔΕΚ είχε πολιτικούς λόγους για να μην μπει στην κυβέρνηση, δεν είχε πολιτικούς λόγους για να βγει. Με άλλα λόγια, η ΕΔΕΚ δεν αποστασιοποιήθηκε για λόγους αρχής αλλά για λόγους τακτικής, καθώς μάλιστα η αποστασιοποίησή της από την κυβέρνηση δεν έφτασε ως το επίπεδο των ημικρατικών οργανισμών, όπου στελέχη της ΕΔΕΚ έχουν καταλάβει ηγετικές θέσεις...

Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου, ο επικοινωνιολόγος του κόμματος Κ. Παναγόπουλος εισηγήθηκε στον πρόεδρο Γιαννάκη Ομήρου την έξοδο από την κυβέρνηση εκτιμώντας πως μια τέτοια στάση: 1) θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ΕΔΕΚ ως ενός πατριωτικού κόμματος αρχών, 2) θα διευρύνει την εμβέλειά της στον ΔΗΚΟϊκό κόσμο, 3) θα αποτελέσει πόλο συσπείρωσης της βάσης του ΕΥΡΩΚΟ (που περνά μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας της απουσίας του Ν. Κουτσού) και 4) θα δώσει τελικά προοπτική ανάδειξης της ΕΔΕΚ σε τρίτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2011 και, άρα, θα προσδώσει στην ΕΔΕΚ κεντρικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2013. Την ανάλυση του Κ. Παναγόπουλου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμμερίζεται απολύτως ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Β. Λυσαρίδης, ο οποίος βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον (στενό συνεργάτη του Τάσσου Παπαδόπουλου) Γ. Λιλλήκα.

Σε τούτες τις εξελίξεις, το ΔΗΚΟ βρέθηκε παγιδευμένο, δεδομένου ότι μερίδα της ηγεσίας του από πολύ καιρό πιέζει για την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση. Η συζήτηση που έγινε στο Εκτελεστικό Γραφείο τις προάλλες ήταν ιδιαίτερη έντονη κι ενώ οι σχετικές αποφάσεις παραπέμφθηκαν στην άλλη εβδομάδα, ο Ν. Παπαδόπουλος προειδοποίησε ότι αν το ΔΗΚΟ δεν αποχωρήσει, ο ίδιος στις επόμενες εκλογές θα υποστηρίξει ΕΥΡΩΚΟ...

Ο ΔΗΣΥ, τέλος, είναι διχασμένος, αλλά συγκρατείται χάρη στην ισχυρή ηγετική προσωπικότητα του αρχηγού του Ν. Αναστασιάδη. Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης αισθάνεται ότι δεν έχει βρει από τον Πρόεδρο Χριστόφια την ανταπόκριση που του αρμόζει και υπό την πίεση της ακροδεξιάς μερίδας του κόμματός του, πέρασε στην επίθεση προς τον Πρόεδρο Χριστόφια - ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο ενός εχθρικού πολιτικού σκηνικού πέριξ του Προέδρου.

Σε αυτά τα δεδομένα, ο Δημήτρης Χριστόφιας δηλώνει κατ’ αρχάς αμετακίνητος στην προσπάθειά του για λύση του Κυπριακού, με άλλα λόγια εκπέμπει το μήνυμα πως οι εσωτερικές εξελίξεις δεν ανατρέπουν τις πεποιθήσεις του και τους σχεδιασμούς του. Ωστόσο, είναι αναμφίβολο πως το έργο του είναι διπλά δύσκολο, αφού βρίσκεται εν μέσω μιας ιδιαίτερα πολύπλοκης και δύσκολης διαπραγμάτευσης έχοντας έναν πολιτικό περίγυρο που ασκείται στην υπονόμευση. Κι επειδή η δύναμη του Προέδρου Χριστόφια υπήρξε ανέκαθεν η επαφή του με τον κόσμο, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία εκτιμάται πως η διέξοδος θα είναι το άλμα προς τα μπρος.

Θέμα

Κυπριακό

Σύνολο καταγραφών: 314

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι