Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Αυγή, 18/05/2007

Πριν από ένα μήνα, στις 17 Απριλίου 2007, τα πέντε μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ καταθέσαμε στην Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος την ΠΡΟΤΑΣΗ «να αναζητηθεί μια φόρμουλα συμφωνίας με βάση προγραμματικά στοιχεία και να επιδιωχθεί κοινή εκλογική κάθοδο με τον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ – Οικολόγοι Πράσινοι».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Προέκυψε μέσα από την σταθερά διατυπωμένη θέση της Ανανεωτικής Πτέρυγας για αμφίπλευρες/ πολύπλευρες εκλογικές συνεργασίες του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, όπου η προσέγγιση προς τον οικολογικό χώρο ήταν κυρίαρχο στοιχείο. Κυρίως όμως ήταν αναμενόμενη μετά την Πολιτική απόφαση του Τακτικού Συνεδρίου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ τέλη Μαρτίου του 2007 για «να προωθήσουν σημαντικές αλλαγές με την είσοδο τους στη Βουλή μετά τις βουλευτικές εκλογές, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης με τη δημιουργία ενός νέου αυτόνομου πολιτικού πόλου αλλά και με κοινές πρωτοβουλίες που διαπερνούν τα κομματικά σύνορα είτε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εναλλακτικής πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας, που θα έχει, όμως, συμφωνηθεί μετά από προγραμματικό διάλογο και με δημόσιο τρόπο και θα έχει σαφείς δεσμεύσεις για την προώθηση των οικολογικών, δημοκρατικών, οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας/ αειφορίας.»

Στην πράξη, με δοσμένο το σημερινό πολιτικό τοπίο της χώρας, η μόνη ρεαλιστική εκλογική προσέγγισή τους θα μπορούσε να είναι αυτή με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.

Έκτοτε μέχρι σήμερα, εκκρεμεί μια απόφαση σαφής από την πλευρά της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ αν δηλαδή προτείνει στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ την εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ με τον τίτλο αυτό αποτυπωμένο στο εκλογικό σχήμα.

Η αποδοχή αυτού του καταρχήν προαπαιτούμενου για οποιαδήποτε συνέχιση των συζητήσεων προς μια συμφωνία σε προγραμματική βάση και δυνατότητα εκλογικής συνεργασίας, κλπ. κλπ, δεν πήγαζε από μια … «γαλαντομία» μας προς ένα χώρο που από τα πράγματα νοιώθουμε πολύ πιο φιλικά(πολιτικά πάντα). Προέκυπτε από την κατανόηση ότι ένας ιδιαίτερος πολιτικός χώρος, που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος θα μπορούσε να «διακινδυνεύσει» την εκλογική σύμπραξη με ένα άλλο πολιτικό χώρο- με την αυτονόητη μείωση της παρουσίασης στο εκλογικό σώμα ολόκληρου του εύρους των θέσεών του-, αν διασφάλιζε, ως ελάχιστο, τη σαφή καταγραφή και εμφάνιση της διαφορετικότητάς του στον τίτλο του εκλογικού συνδυασμού. Ακόμη και αν δεν προέκυπταν άλλα εκλογικά οφέλη(πχ. εκλογιμότητα μέλους τους σε καταγραφή υψηλών ποσοστών του συνδυασμού). Η ένσταση για τη διαφορετική μεταχείρισή τους σε σχέση με όλες τις άλλες δυνάμεις που μέχρι σήμερα μετέχουν στον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. δεν ευσταθεί. Όλα τα άλλα σχήματα (αυτό)αναγνωρίζονται ως δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και γι αυτό έχουν αποδεχτεί την συμμετοχή τους κάτω από τον τίτλο αυτόν.

Η εκλογική σύμπραξη με τον χώρο αυτόν, που στις τελευταίες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σημείωσε μικρές αλλά αξιοσημείωτες καταγραφές και που οι δυνάμεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ βρίσκονται πάντα σε διάλογο και συχνά σε κοινές δράσεις, ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο είναι προφανώς αναγκαία. Όλοι γνωρίζουν ότι μια αυτόνομη κάθοδός των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ θα μπορούσε να καταγράψει ένα εκλογικό ποσοστό που στο μεγαλύτερο μέρος του, εν απουσία του εκλογικού αυτού σχήματος, θα προστίθετο στην κάλπη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ …

Η ΠΡΟΤΑΣΗ μας αυτή δεν μπορούσε να απορριφθεί από την ηγετική ομάδα. Παρά τις ενστάσεις, τις μεμψιμοιρίες, αλλά και τις απορριπτικές διαθέσεις που καταγράφτηκαν.

Οι συναντήσεις, και οι συζητήσεις αντιπροσωπειών ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ- ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ που ακολούθησαν, έχουν πλήρως διευκρινίσει τις προθέσεις των δύο μερών.

Οι εκλογές φαίνεται πως δεν θα αργήσουν να προκηρυχθούν. Θα ήταν πράγματι πολιτικό λάθος να μην προλάβουμε … λόγω χρόνου την δυνατότητα συνεννόησης και εκλογικής σύμπραξης!

Παρά τις όποιες δυσκολίες πρέπει να αναζητηθούν, άμεσα, λύσεις για την επίτευξη μιας σοβαρής και αξιόπιστης συμπόρευσης με μεγάλες πολυσυλλεκτικές ικανότητες.

Το ζήτημα δεν μπορεί να «μετατεθεί» στον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Προφανώς εκεί θα πρέπει να ληφθεί η τελική απόφαση! Αλλά πρέπει πρώτα, αυτοβούλως, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ να αποφασίσει τι θέλει αυτός ο ίδιος.

Και αυτό δεν πρέπει να μετατεθεί στους καλοκαιρινούς μήνες και στην συνακόλουθη ραστώνη και ανεμελιά…

Θέμα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Σύνολο καταγραφών: 157

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι