Θέμα: Κύπρος - Σελίδα: 1

Γενεύη, όπως... Αγκυρα

Κυριάκος Πιερίδης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 17/04/2021

Από το Κραν Μοντανά και μετά, ο Ν. Αναστασιάδης ξεδίπλωσε τον πραγματικό πολιτικό εαυτό του. Χωρίς προσχήματα προσπάθησε να αποδεσμευτεί από τις διαδικασίες του ΟΗΕ κατά τρόπο ώστε να μην τεθεί ξανά μπροστά σε διλήμματα. Με το ροκάνισμα του χρόνου «ξήλωσε» ό,τι είχε απομείνει από την περίοδο των διαπραγματεύσεων με τον Μουσταφά Ακιντζί. Τώρα, στη Γενεύη, το ελάχιστο καθήκον του είναι να μη χρεωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά το προδιαγραφόμενο ναυάγιο.

Εχει η Κύπρος ευρωπαϊκή πολιτική;

Κυριάκος Πιερίδης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 11/04/2021

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είναι ο Κύπριος ηγέτης με τη μακροβιότερη εμπειρία συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από τα 17 χρόνια συμμετοχής της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε., ο Κύπριος πρόεδρος έχει το προνόμιο των τελευταίων 8. Πόσο έχει βελτιώσει τη θέση της Κύπρου, πώς αξιοποιεί το πολύτιμο κεφάλαιο της ένταξης για την επίλυση του Κυπριακού; Tα αποτελέσματα της πολιτικής Αναστασιάδη στην Ε.Ε.δεν θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα σε μια κρίσιμη περίοδο, τρεις εβδομάδες πριν από την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.

Ο «αποχωρών» πρόεδρος στη Διάσκεψη της Γενεύης

Κυριάκος Πιερίδης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 20/03/2021

Η αντίστροφη μέτρηση για την άτυπη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη –τέλη Απριλίου– έχει αρχίσει. Στο Προεδρικό γίνονται διάφορες συσκέψεις και ετοιμάζονται νομικά κείμενα με βάση εντολές του προέδρου Ν. Αναστασιάδη. Θέλει να αποκρούσει θέσεις που προβλήθηκαν από την τουρκική πλευρά για κυριαρχική ισότητα και ορισμένες… περίεργες βρετανικές εισηγήσεις. Με άλλα νομικά κείμενα θα καταθέσει εισηγήσεις για «αποκεντρωμένη Ομοσπονδία».

«Φρούριο» στη μισή Κύπρο

Κυριάκος Πιερίδης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 12/03/2021

Τι συμβαίνει και η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν μπορεί πια να τηρεί κανένα από τα συνήθη προσχήματα στο Κυπριακό των πιο φανερών οπαδών του στάτους κβο; Με όσα συμβαίνουν στη Μεγαλόνησο, δύο είναι οι εκδοχές: όντως είναι τόσο ισχυρή ή στην πραγματικότητα αντιδρά στα τυφλά, βλέποντας τη δημοφιλία της σε ελεύθερη πτώση. Η δεύτερη εκδοχή ενδεχομένως εξηγεί τη σκοπιμότητα της απόφασής της να στήσει το συρματόπλεγμα Αναστασιάδη στη γραμμή αντιπαράταξης στον Αστρομερίτη, που συναντά την αντίδραση της Ε.Ε. ως «βεβιασμένη και πολιτικώς ακατανόητη», σύμφωνα με κοινοτικές πηγές (11/3) στον «Πολίτη».

Η τύχη της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο

Κυριάκος Πιερίδης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 06/03/2021

Σε ένα πιεστικό σκηνικό για την Κύπρο ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης προετοιμάζεται για την άτυπη διάσκεψη «5+1» στα τέλη του Απρίλη. Η ανασυγκρότηση του διαπραγματευτικού πλαισίου, όπως το άφησε στο Γκραν Μοντανά το 2017, αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη και οι πιθανότητες να σπάσει το αδιέξοδο πενιχρές. Η πιο κρίσιμη παράμετρος για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ενώπιον του ΟΗΕ και το βάρος των απαντήσεων πέφτει πρώτα στον Ν. Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του στην πολιτική ισότητα.

Η διαφθορά φέρνει φθορά για Αναστασιάδη

Κυριάκος Πιερίδης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 06/12/2020

Το σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια», που είχε τεράστιο διεθνή αντίκτυπο, έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα την εικόνα του Κύπριου προέδρου, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι η θητεία του στην προεδρία βαίνει προς το τέλος της ● Ιδανικά, ο Νίκος Αναστασιάδης θα ήθελε να παραδώσει την εξουσία στον διάδοχό του εντός του κόμματος, χωρίς δηλαδή να φύγει από την κυβέρνηση ο ΔΗΣΥ

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι