Ο Φώτης Κουβέλης, υποψήφιος για την Προεδρία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

13/12/2007

Ο Φώτης Κουβέλης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατέθεσε στις 13/12/07 την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του κόμματος κάλεσε τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, σε έναν ουσιαστικό, δημιουργικό και συντροφικό προσυνεδριακό διάλογο, με τη δράση στραμμένη παράλληλα στους κοινωνικούς αγώνες.


Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Φώτη Κουβέλη.Κατέθεσα σήμερα το πρωί την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του ΣΥΝ στην Π.Γ. του κόμματος.

Καταθέτω τώρα εδώ, στα γραφεία του ΣΥΝ, και δημοσίως, αυτή την υποψηφιότητα για να υποδηλώσω και συμβολικά ότι η εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος αφορά κατ’ αρχήν και κατά πρώτον στον ίδιο τον Συνασπισμό.

Η υποψηφιότητά μου κατατίθεται για να στηρίξει την αναγκαία – περισσότερο από κάθε άλλη φορά - πολιτική ανανέωση του κόμματος σε μια περίοδο που τα μεγάλα και ανοιχτά κοινωνικά ζητήματα απαιτούν μια Αριστερά αντίστοιχα ανοιχτή σε απόψεις και εναλλακτικές προτάσεις.

Υπήρξα σε όλη μου τη διαδρομή πιστός μαχητής μιας σύγχρονης Αριστεράς σε διαρκή κίνηση και ανανέωση.

Μιάς Αριστεράς που άλλοτε προχωρούσε, άλλοτε υποχωρούσε, αλλά ανυπότακτη πάντοτε συνέχιζε να δημιουργεί και να παράγει πολιτική χωρίς αγκυλώσεις.

Αυτή την Αριστερά επιμένω να υπηρετώ.

Θεωρώ ότι ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΝ πρέπει να διαθέτει και την κοινοβουλευτική ιδιότητα.

Αυτό δεν είναι βεβαίως θέμα αρχών.

Η αιφνιδιαστική όμως αποχώρηση, με επίκληση προσωπικών λόγων του Αλέκου Αλαβάνου από την Προεδρία, δεν άφησε περιθώρια προετοιμασίας του κόμματος για οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο, με πιθανή εξέλιξη, αν προχωρήσουμε σε άλλη επιλογή, τη δημιουργία πολλαπλών κέντρων αποφάσεων στο χώρο μας, και επομένως, την απορρύθμιση και υποβάθμιση της λειτουργίας του κόμματος.

Η κοινοβουλευτική διάσταση του Συνασπισμού πρέπει να προβάλλεται και να αναδεικνύεται ως ένα δυναμικό στοιχείο της παρουσίας του στην πολιτική ζωή και βεβαίως και στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις δυνάμεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Ανεξάρτητα από αδυναμίες του, ο Συνασπισμός είναι ο κεντρικός φορέας της ανανεωτικής-ριζοσπαστικής αριστεράς.

Σταθερή επιλογή μου είναι η διαφύλαξη της πολιτικής αυτονομίας του ΣΥΝ, αυτονομία που πρέπει να προσδιορίζεται από τις προγραμματικές του θέσεις και διεκδικήσεις και η συνέχιση της προσπάθειας για την ενίσχυση των δημοκρατικών, ριζοσπαστικών, μεταρρυθμιστικών και οικολογικών χαρακτηριστικών της αριστεράς.

Ο Συνασπισμός πρέπει να πορευτεί δυναμικά στην κατεύθυνση των κοινωνικών συνεργασιών και των πολιτικών συμμαχιών με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, για την απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού και την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα.

Πρέπει να αναπτύξει δράσεις μέσα στην κοινωνία, ανοίγοντας επί της ουσίας πολιτικά και ιδεολογικά μέτωπα απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και στον κοινωνικό συντηρητισμό.

Επιδίωξή μας πρέπει να είναι η επικοινωνία και η κοινή δράση με όλους που, για διάφορους λόγους, δεν βρίσκονται σήμερα ενταγμένοι στις γραμμές του ΣΥΝ και έχουν ανάλογες με τις δικές μας αναζητήσεις και διεκδικήσεις.

Αταλάντευτο στόχο μου αποτελεί η ενθάρρυνση κάθε πρωτοβουλίας που είναι δυνατόν να ενεργοποιήσει αυτές τις δυνάμεις για την προώθηση συγκλίσεων προγραμμάτων, επιδιώξεων και δράσεων, που εμπνέονται από το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, την οικολογία, την προστασία και διεύρυνση των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη, τον ορθό λόγο και τον αριστερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Είναι πολιτικά αναγκαίο να εργασθούμε, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου, με όλες μας τις δυνάμεις, για τη συνάντηση του ΣΥΝ, με βάση μια εναλλακτική προγραμματική πρόταση, με ένα ευρύ φάσμα της νεολαίας, των πολιτών που προέρχονται και αναφέρονται στο σοσιαλιστικό χώρο, ριζοσπαστών οικολόγων και άλλων, χωρίς αποκλεισμούς, με πνεύμα ισοτιμίας και ειλικρίνειας.

Είναι αναγκαίο και επίκαιρο το άνοιγμα των συμμαχιών του Συνασπισμού, μέσα και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, προς την οικολογία και τις υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις του χώρου αυτού, καθώς και τους πολίτες που κινούνται στον αριστερό σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Αυτό πρέπει να αποτελέσει μια επίμονη πολιτική προσπάθεια.

Ο Συνασπισμός οφείλει να έχει τις δικές του προγραμματικές θέσεις, που να λειτουργούν πειστικά για την κοινωνία, αντιπαραθετικά και εναλλακτικά προς τη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική.

Η σύγχρονη ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά είναι, πρέπει να είναι, αντιδογματική, δημοκρατική, πλουραλιστική. Είναι μάχιμη, κινηματική, οικολογική. Είναι η αριστερά των κοινωνικών δικαιωμάτων, των ατομικών ελευθεριών. Είναι η αριστερά που αντιπαλεύει τον εθνικισμό και το ρατσισμό. Είναι η αριστερά που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση, για την παιδεία και τα δημόσια αγαθά, μαζί με τη νεολαία, τα κινήματα των πολιτών, τον κόσμο της εργασίας και του πολιτισμού, τους πολίτες που βιώνουν την οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση.

Είναι η αριστερά της ελευθερίας, της πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής, της δημοκρατίας, της χειραφέτησης και του φεμινισμού. Είναι η αριστερά των προτάσεων, της θέσης και του διαλόγου, όχι του λαϊκισμού, της στείρας άρνησης και της εύκολης και ανέξοδης καταγγελίας.

Πρόθεσή μου είναι από τη θέση του Προέδρου του Συνασπισμού, να εργασθώ, με όρους συλλογικότητας, εσωκομματικής δημοκρατίας, σύνθεσης και συνεργασίας, για το συλλογικό μας όραμα στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς. Ένα όραμα που προσδιόρισε και προσδιορίζει την πολιτική μου πορεία.

Καλώ τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, σε έναν ουσιαστικό, δημιουργικό και συντροφικό προσυνεδριακό διάλογο, με τη δράση μας στραμμένη παράλληλα στους κοινωνικούς αγώνες.

Στον ΣΥΝ δεν ταιριάζουν οι προεδρομαχίες.

Το συνέδριό μας να γίνει χώρος ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα του κόμματος, της Αριστεράς και της κοινωνίας."

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Φ. Κουβέλη:

- Θεωρείτε ότι η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος δεν είναι βουλευτής, αν είναι μια πρόταση ενωτική για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρόταση που έχει ρίσκο …… Και μια δεύτερη ερώτηση……. Εσείς, στην περίπτωση που εκλεγείτε πρόεδρος, είστε ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ να έχει προγραμματική σύγκλιση, προεκλογική, με το ΠΑΣΟΚ;…

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν θα κρίνω πιθανές υποψηφιότητες, διότι δεν υπάρχουν. Αναφέρθηκα με έναν συγκεκριμένο και θετικό τρόπο στα στοιχεία που προσδιορίζουν τη δική μου υποψηφιότητα.

Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες με το ΠΑΣΟΚ στο οποίο αναφερθήκατε. Οι διαφορές μας και οι αντιθέσεις μας είναι πολλές και σημαντικές. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν, με την απουσία της προϋπόθεσης των προγραμματικών συμφωνιών, να μιλάμε για συγκλίσεις. Οι συγκλίσεις προϋποθέτουν τις προγραμματικές συμφωνίες, για να μπορούν να μετακινούν την πολιτική ζωή από τη συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται προς μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση. Απουσιάζουν όμως αυτές οι προϋποθέσεις και κατά συνέπεια η οποιαδήποτε αναφορά σε ένα ενδεχόμενο συγκλίσεων θα αποτελούσε άσκηση επί χάρτου.

Βεβαίως, ο ΣΥΝ αλλά και η προσωπική μου άποψη για το θέμα αυτό ομιλεί -και ορθώς ομιλεί- για την ανάγκη κοινής πολιτικής δράσης με όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης εκεί που μπορεί να υπάρχει κοινός πολιτικός τόπος. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθούμε και πρέπει να αναζητήσουμε την κοινή πολιτική δράση, έτσι ώστε και η αντίσταση προς τη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική να είναι δυναμικότερη, σημαντικότερη και να έχει αποτελέσματα.

- Απέναντι στην ηλικιακή ανανέωση της ενδεχόμενης υποψηφιότητας Τσίπρα, εσείς, απ΄ ότι καταλαβαίνω, αντιτάσσετε την πολιτική ανανέωση. Τι εννοείτε….

Είναι καλοδεχούμενη η παρουσία νέων συντρόφων στις δραστηριότητες του κόμματός μας, του ΣΥΝ. Θεωρώ όμως ότι η πολιτική ανανέωση δεν μπορεί να συναρτάται αποκλειστικά με την ηλικιακή ανανέωση. Πρέπει να υπάρχει πολιτική ανανέωση που να εξασφαλίζει την επί της ουσίας ανανέωση στα προγραμματικά, πολιτικά και άλλα συναφή ζητήματα.

- Δεδομένου ότι οι συσχετισμοί στον ΣΥΝ είναι δεδομένοι και παγιωμένοι. Δεν σας υποστηρίζει η κυρίαρχη τάση, το Αριστερό Ρεύμα.. Τι σημαίνει η κάθοδός σας στις εκλογές;… Να καταγραφεί η αντίθεση ή πιστεύετε ότι θα πάρετε την προεδρία…… Μήπως είναι απονενοημένο το διάβημά σας;

Δεν επιλέγω ποτέ τα απονενοημένα διαβήματα. Δεν το έχω επιλέξει ποτέ. Διεκδικώ, με όλα τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, αυτά που θα επιλέξουν την υποψηφιότητά μου, να εκλεγώ πρόεδρος του κόμματος. Αυτή είναι η διεκδίκησή μου. Μία υποψηφιότητα όμως για τη διεκδίκηση της προεδρίας συνοδεύεται και από πολιτικά επί της ουσίας στοιχεία. Επομένως, οι συσχετισμοί στους οποίους αναφερθήκατε, αφορούν στο προηγούμενο συνέδριο. Βρισκόμαστε στην αρχή του προσυνεδριακού μας διαλόγου και των σχετικών διαδικασιών και κανείς δεν μπορεί να μιλάει για δεδομένους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

- ….. Θεωρείτε ότι όλα αυτά τα χρόνια της προεδρίας του Αλ. Αλαβάνου αποκλείστηκαν κάποιοι… και θεωρείτε ότι αν εκλεγείτε θα τους επαναφέρετε;…..

Υπάρχουν πάρα πολλοί μη ενταγμένοι στον ΣΥΝ. Είναι ενεργοί πολίτες, αριστεροί πολίτες, προοδευτικοί πολίτες, που έχουν την αγωνία για την πολιτική εξέλιξη των πραγμάτων. Αυτοί νομίζω ότι είναι αναγκαίο να βρεθούν στην καρδιά των πολιτικών αναζητήσεων του ΣΥΝ αλλά και των πολιτικών του διεκδικήσεων. Είναι ο χώρος των ανένταχτων, ένας πολύ σημαντικός χώρος και σας βεβαιώνω εξαιρετικά μεγάλος χώρος, που νομίζω ότι δυναμικά πρέπει να έρθει και να συστρατευθεί με τις πολιτικές και προγραμματικές θέσεις του ΣΥΝ.

- Θεωρείτε λάθος ο τρόπος με τον οποίον ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε την αποχώρησή του… και …. σαν κίνηση προβολής του κ. Τσίπρα στην ηγεσία. Για σας πώς…..

Ο Πρόεδρος του κόμματος Αλ. Αλαβάνος ανακοίνωσε την μη υποψηφιότητά του στο προσεχές συνέδριο για λόγους προσωπικούς. Η επίκληση των προσωπικών λόγων σε κάθε περίπτωση είναι σεβαστή. Όπως όμως σας είπα, αυτό δημιούργησε εκ των πραγμάτων μια νέα κατάσταση. Λέω όμως ότι αυτό το κόμμα έχει μια εσωκομματική δημοκρατική λειτουργία. Αυτό το κόμμα δεν θέλει και δεν επιθυμεί να είναι ένα κόμμα των αιφνιδιασμών, των εκπλήξεων και δεν είναι και κόμμα αρχηγοκεντρικό.

- …. Θα δούμε υποψήφιους οι οποίοι θα μάχονται προκειμένου να…..

Σας είπα λίγο πριν ότι ο ΣΥΝ είναι ένα κόμμα της εσωκομματικής του δημοκρατίας. Και νομίζω ότι αυτό το κεφάλαιο όλα τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος θέλουν να το διαφυλάξουν και το υπηρετούν. Ο καθένας έχει βέβαια το δικαίωμα να θέσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος αλλά και για τα άλλα όργανα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα υπάρξει -αυτή είναι η άποψή μου- δεν πρέπει να υπάρξει προεδρομαχία. Λογικές αντιπαλοτήτων και αντιμαχιών, χωρίς πολιτική ουσία, δεν μας αφορούν.

- Προ ημερών διάβασα μια συνέντευξη στελέχους του κόμματός σας να κάνει αυτοκριτική, λέγοντας ότι κακώς ψηφίσαμε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Θέλω να ρωτήσω, εσείς συνηγορείτε σ΄ αυτή την άποψη;…..

Τη δεδομένη στιγμή που ο ΣΥΝ επέλεξε να τοποθετηθεί για το Μάαστριχτ, νομίζω ότι, στη βάση της συλλογικής απόφασης που πήρε, διότι μέσα από συλλογική απόφαση πήραμε τη σχετική απόφαση, έπραξε καλά. Έτσι απεφάσισε η πλειοψηφία και αυτό κάναμε.

- Πώς βλέπετε τη συνέχιση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ….;…..

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θεωρώ ότι, στη διάρκεια του χρόνου και στην κοινή πορεία που είχαν οι δυνάμεις που τον απαρτίζουν, έχει αποκτήσει κοινούς πολιτικούς τόπους και κοινές πολιτικές διεκδικήσεις. Και νομίζω ότι και η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο της Βουλής αποδεικνύει αυτό που λίγο πριν είπα. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να υπάρξει με απόλυτο σεβασμό τόσο στην κοινή μας πορεία όσο και στις επιμέρους ιδιαίτερες απόψεις που μπορεί να έχουν οι δυνάμεις που συνιστούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

- Διαβάζω… Η ανανεωτική Αριστερά είναι η Αριστερά των προτάσεων.. και του διαλόγου, όχι του λαϊκισμού, της στείρας άρνησης και της εύκολης και ανέξοδης καταγγελίας …. Να υποθέσω ότι αυτό φωτογραφίζει και την παρούσα φάση του ΣΥΝ….;….

Όχι. Αυτό προσδιορίζει την άποψή μου για τον χαρακτήρα της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς. Σε ότι αφορά το κοινωνικο-ασφαλιστικό, στο οποίο αναφερθήκατε, πρέπει να σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και θέσεις και προτάσεις έχει διατυπώσει και τις έχει διατυπώσει με τον πιο υπεύθυνο τρόπο μέσα στη Βουλή των Ελλήνων.

- Αν μου επιτρέπετε… η ρήση Αλαβάνου ότι έχουμε μια κατοχική κυβέρνηση….

Όχι. Δεν γίνεται η αναφορά στο σημείο αυτό σε καμία τέτοια περίπτωση.

- Ο κ. Αλαβάνος φεύγει αφήνοντας μια «δυνατή κληρονομιά»… και ένα πολύ δυνατό ρεύμα νεολαίας. Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστεί αυτή την κληρονομιά …..

Η συμβολή του Αλ/. Αλαβάνου, από τη θέση του Προέδρου του κόμματος, υπήρξε σημαντική. Το πώς θα αντιμετωπίσουμε το ποσοστό που πήραμε, πρέπει να επαναλάβω τη γνωστή σε όλους φράση, είμαστε υπό δοκιμή. Και στη βάση του γεγονότος ότι η πολιτική ζωή στον τόπο είναι εξαιρετικά ρευστή, θα υπάρξουν εξελίξεις και ο ΣΥΝ μπορεί, στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, να ανακαθορίσει σημαντικά τους πολιτικούς συσχετισμούς και να λειτουργήσει και ως καταλύτης των εξελίξεων."

ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΧ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ

Φίλε και σύντροφε Φώτη,
Δυστυχώς ανειλημμένες υποχρεώσεις με εμποδίζουν να είμαι παρών στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Η απόφασή σου να θέσεις υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΝ είναι απόλυτα συνεπής με τα όσα υπερασπίζεσαι με τον προγραμματικό και πολιτικό λόγο σου, στο κόμμα και στο δημόσιο πολιτικό βίο.
Επιπλέον για πολλούς -και για μένα προσωπικά- αποτελεί τιμή να σε υποστηρίξουμε και πρόκληση να εργαστούμε για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση γύρω από το όνομά σου.

Καλή επιτυχία σε σένα και σε όλους μας!

13/12/2007

Δήλωση της Ασημίνας Ξηροτύρη, π. βουλευτή Θεσσαλονίκης


Αγαπητέ φίλε και σύντροφε Φώτη,

Δυστυχώς βρίσκομαι με ανειλημμένες υποχρεώσεις στη Θεσσαλονίκη και δεν μπορώ να είμαι στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου.

Ο ΣΥΝΑΠΙΣΜΟΣ, και ιδιαίτερα ο σύγχρονος αριστερός και ριζοσπαστικός του λόγος, βρίσκει ολοένα και περισσότερη ανταπόκριση στην κοινωνία. Ο λόγος αυτός πρέπει να γίνει βαθύτατα προγραμματικός, ώστε να κινητοποιεί τους πολίτες, τους εργαζόμενους για να διεκδικούν λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά, αναπτυξιακά και ποιότητας ζωής προβλήματα.

Είμαι βαθύτατα πεπεισμένη από την μέχρι σήμερα πορεία σου στο κόμμα και το δημόσιο πολιτικό βίο ότι αυτή την ανάγκη όλων μας και της κοινωνίας μπορείς να την υπηρετήσεις με τον καλύτερο τρόπο.
Γι αυτό και θεωρώ την απόφασή σου να θέσεις υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΝ πράξη απόλυτα συνεπή με όσα υπερασπίζεσαι και πρόκληση για όλους μας να εργαστούμε μαζί σου για τη συνεχή πολιτική και προγραμματική πρόοδο του ΣΥΝ.

Σου εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία.
Συντροφικά,
Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη
Μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και υπεύθυνη του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος” Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2007

Θέμα

5ο ΣΥΝέδριο

Σύνολο καταγραφών: 45

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι