Οι προτάσεις για προοδευτικές λύσεις

Άγγελος Μανταδάκης, Αυγή της Κυριακής, 05/10/2008

Οι δραματικές εξελίξεις στην καρδιά του καπιταλισμού, ανοίγουν παγκόσμια τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Το πού οδηγούν οι ανεξέλεγκτες αγορές του νεοφιλελευθερισμού, γίνεται πια σαφές με οδυνηρό τρόπο σε όσους βιώνουν τις συνέπειες. Το τι θα ακολουθήσει, είναι ακόμη ασαφές.

Το βέβαιο είναι ότι τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της επιστροφής της πολιτικής. Ουσιαστικά η αναζήτηση της ισορροπίας ανάμεσα στην οικονομία και την πολιτική.

Στη χώρα μας οι επιπτώσεις της κρίσης δεν μπορεί παρά να συνδυαστούν με τα μεγάλα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος και μιας προβληματικής οικονομίας.

Για την ανανεωτική, ριζοσπαστική Αριστερά, τον ΣΥΝ ιδιαίτερα, αποκτά μέγιστη σημασία η συγκρότηση ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα αναδεικνύει μια νέα στρατηγική για τον τόπο. Το σχέδιο αυτό οφείλει να κινείται πέρα από τα αποτυχημένα νεοφιλελεύθερα δόγματα και να οδηγεί σε υπέρβαση του δικομματικού μοντέλου. Να αλλάξει ριζικά τις προτεραιότητες και τον τρόπο άσκησης της πολιτικής. Να βάζει στο παιχνίδι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας. Χρειάζεται προφανώς μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία για να το υλοποιήσει.

Άρα ο ΣΥΝ στο επόμενο διάστημα, πρέπει να θέσει το επίκεντρο της συζήτησης στο προγραμματικό επίπεδο και να μην εμπλακεί σε μια φθοροποιό συνεργασιολογία. Να παρέμβει με προτάσεις που δίνουν πραγματικά προοδευτικές λύσεις στα σημερινά προβλήματα και αγγίζουν τις προσδοκίες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Να παραμείνει η αιχμή του δόρατος απέναντι σε μια κυβέρνηση που διεκδικεί τον τίτλο της χειρότερης των τελευταίων δεκαετιών.

Αναμφίβολα στις εκλογές, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάνε ανταγωνιστικά με όλα τα άλλα κόμματα. Δεν είμαστε γενικά κατά των συνεργασιών, άλλωστε γι’ αυτό επιμένουμε και στην απλή αναλογική. Οι συνεργασίες όμως για να μην είναι απάτη σε βάρος των ψηφοφόρων προϋποθέτουν προγραμματικές συγκλίσεις στα κρίσιμα ζητήματα. Τέτοιες συγκλίσεις δεν υπάρχουν σήμερα ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με το ΚΚΕ.

Υπάρχει ωστόσο η ανάγκη της κοινής δράσης σε συγκεκριμένα ζητήματα. Η πρόταση του Αλ. Αλαβάνου απαντά στην απαίτηση όσων ενδιαφέρονται - και είναι η πλειοψηφία των πολιτών - για μια αποτελεσματική απόκρουση των κυβερνητικών μέτρων, για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας, της δημόσιας περιουσίας και για σοβαρές θεσμικές τομές όπως ο χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας . Αύριο θα μπορούσαν να τεθούν κάποια άλλα ζητήματα, ανάλογα με τα μέτωπα που ανοίγει η πολιτική της Ν.Δ.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε σπασμωδικά.

Οι πολίτες βέβαια κρίνουν και τα κριτήριά τους έχουν πλέον αλλάξει.

Θέμα

Αριστερά-κεντροαριστερά

Σύνολο καταγραφών: 429

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι