Όταν οι Βρυξέλλες σφυρίζουν διάλλειμμα, οι εταίροι... αποσυντονίζονται

Κάκη Μπαλλή, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-11-30

Πού είναι η Άγκελα Μέρκελ; Τι κάνει η καγκελάριος της Γερμανίας, της «οικονομικής ατμομηχανής» της Ευρώπης για την κρίση; Διστάζει, χρονοτριβεί, φρενάρει. Ως γνήσιο παιδί της Bundesbank, της πάλαι ποτέ πανίσχυρης κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, φοβάται περισσότερο τα ελλείμματα και τον πληθωρισμό απʼ ό,τι την οικονομική επιβράδυνση. Πιστεύει ακράδαντα ότι δεν χρειάζεται «χορός δισεκατομμυρίων» για να τονωθεί η οικονομία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Γερμανία - σε αντίθεση με χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία- έχει τη δυνατότητα να ρίξει περισσότερα χρήματα στην οικονομία, αφού τα τελευταία χρόνια έχει εξυγιάνει τους προϋπολογισμούς της και δεν έχει αφήσει να ξεφύγει πολύ το δημόσιο χρέος της. Προτιμά όμως να κρατά σφικτό το ζωνάρι και όπου μπορεί να βάζει φρένο στα μεγαλόπνοα σχέδια των πιο... γενναιόδωρων εταίρων της. Με αμηχανία αντέδρασε το Βερολίνο στις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ που θέλουν να ρίξουν οι Βρυξέλλες στο μύλο της ευρωπαϊκής οικονομίας η Κομισιόν ήταν πολύ περισσότερα απʼ ό,τι αρχικά αναμενόταν -130 δισ.-, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Κομισιόν φοβάται τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη το 2009 περισσότερο από αρκετά κράτη μέλη της Ε.Ε. Εάν λάβει κανείς υπόψη τα χρήματα που ρίχνουν για να ενισχύσουν την οικονομία τους οι Ηνωμένες Πολιτείες -800 δισ. δολάρια- και η Κίνα -1,2 τρισ. ευρώ- το νούμερο που παρουσίασε ο Μπαρόζο είναι μάλλον... συντηρητικό. Πάντως, οι Βρυξέλλες δίνουν τώρα το πράσινο φως στα κράτη μέλη να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία για την επόμενη διετία, ενώ μέχρι στιγμής κάθε κυβέρνηση αποφασίζει μόνη της ποια μέτρα εκτιμά ότι θα έχουν αποτέλεσμα, χωρίς να συντονίζεται με τους εταίρους της.

Η Βρετανία

Η συνταγή που δοκιμάζει η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν για την έξοδο από την κρίση- το 2009 το βρετανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1,1%- και την αναθέρμανση της οικονομίας είναι η μείωση της φορολογίας. Για 13 μήνες, αρχής γενομένης από αύριο, το ΦΠΑ μειώνεται από το 17,5% στο 15% και η μείωση αυτή θα στοιχίσει στα κρατικά ταμεία σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Άλλα 3,5 δισ. επενδύονται σε δημόσια έργα στο οδικό δίκτυο και τις σχολικές υποδομές, ενώ επιδοτούνται οι πιστώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνολικά το βρετανικό «πακέτο» θα στοιχίσει 23,6 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία

Η κυβέρνηση του Βερολίνου προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ύφεση- αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 0,8% αναμένει για το 2009- με ένα «πακέτο» αναθέρμανσης της οικονομίας της τάξης των 23 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εξ αυτών τα 15 δισ. θα δοθούν σε φθηνές πιστώσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Επιπλέον, οι αγοραστές νέων αυτοκινήτων απαλλάσσονται για δυο χρόνια από τα τέλη κυκλοφορίας και οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε νέες επενδύσεις –φιλικές προς το περιβάλλον- από φόρους έως και 3 δισ. Παράλληλα μειώνονται οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών για το ταμείο ανεργίας και απαλλάσσονται από τη φορολογία οι εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη- μέτρα που κοστίζουν άλλα 9 δισ. μέχρι το 2010.

Η Γαλλία

Ο αεικίνητος Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει αναγγείλει πολλά «πακέτα» για την υποστήριξη της γαλλικής οικονομίας, που για το 2009 περιμένει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 0,4%. Η κυβέρνηση παραχωρεί 22 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες για να δώσουν δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άλλα 10 δισ. επενδύονται στις ευρυζωνικές υποδομές για γρήγορο Ιντερνετ και 400 εκατομμύρια για την έρευνα στην αυτοκινητοβιομηχανία, ώστε να παράγει αυτοκίνητα που βγάζουν λιγότερα καυσαέρια. Επιπλέον, το δημόσιο αναλαμβάνει να τελειώσει μεγάλα έργα κατασκευής κατοικιών που ξέμειναν από επενδυτές, λόγω της κρίσης και έστησε ένα ταμείο 20 δισ. για να χρηματοδοτήσει τις «στρατηγικές» επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα ρευστότητας, ώστε να μην τις αγοράσουν ξένοι.

Η Ισπανία

Με κονδύλια 38 δισεκατομμυρίων ευρώ παλεύει η κυβέρνηση Θαπατέρο ενάντια στην ύφεση, που ήδη έχει χτυπήσει την πόρτα της Ισπανίας, η οποία το 2009 θα δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 0,9%. Για φέτος έχει εγκριθεί ένα «πακέτο» 10 δισ. για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ του χρόνου θα δοθούν στην αγορά άλλα 7,8 δισ. Τα έξι από αυτά, θα δοθούν σε μορφή επιταγής μέχρι και 400 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο, ως επιστροφή από την εφορία, με την ελπίδα να διοχετευτούν στην κατανάλωση. Άλλα 20 δισ. θα δοθούν σε δημόσιες επενδύσεις και σε επιδοτήσεις πιστώσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη διετία 2009-2010.

Η Ιταλία

Σε απόλυτους αριθμούς το πιο ακριβό «πακέτο» το παρουσίασε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στην Ιταλία της ύφεσης, η οποία και το 2009 περιμένει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 1%. 80 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν τα επόμενα δύο χρόνια για την αναθέρμανση της οικονομίας, εκ των οποίων τα μισά από τα διαρθρωτικά ταμεία της κοινότητας. Για τις επιχειρήσεις σχεδιάζονται φοροελαφρύνσεις, ενώ άμεση βοήθεια 40 ευρώ το μήνα κι ένα εφάπαξ 150 ευρώ θα δοθούν στους χαμηλοσυνταξιούχους και στις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Πάνω από 10 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για έργα υποδομής.

Η Ολλανδία

Η κυβέρνηση της Χάγης σχεδιάζει ένα «πακέτο» έξι δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναθέρμανση της ολλανδικής οικονομίας, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα έχει μηδενική ανάπτυξη το 2009. Τα δύο δισ. παρέχονται με μορφή φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις, που προχωρούν σε επενδύσεις. Άλλα δύο επενδύονται σε έργα υποδομής που είχαν προγραμματιστεί για αργότερα, ενώ η κυβέρνηση στήνει ένα ταμείο 200 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει προσωρινά τον ιδιωτικό τομέα να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς στους εργαζόμενους που στέλνει σε υποχρεωτική άδεια ή που τους μειώνει το ωράριο εργασίας, λόγω μείωσης της ζήτησης.

Θέματα επικαιρότητας: Χρηματοπιστωτική κρίση

Ο κόσμος του μαύρου κύκνου

Joschka Fischer, 2009-05-08

Στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση η εικόνα ενός μαύρου...

Περισσότερα

Απογαλακτισμός από το «αποθεματικό δολάριο» θα έκανε καλό και στις ΗΠΑ

Τζόζεφ Στίγκλιτς, 2009-04-25

Ενα νέο αποθεματικό νόμισμα που δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Αλλαγή λογικής επιβάλλει η κρίση

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-04-22

Φρικτή θα είναι η φετινή χρονιά συρρίκνωσης της παγκόσμιας...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Εκμεταλλεύονται την κρίση

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-04-15

Μηδενική ανάπτυξη φέτος, μείωση της απασχόλησης γύρω στο...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Η ύφεση είναι εδώ!

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-04-12

Στάσιμη θα είναι φέτος η ελληνική οικονομία, προβλέπει...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Γέφυρα η κρίση

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-04-08

Είναι καλό ότι συνήλθαν στις 2 Απριλίου οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων...

Περισσότερα

Η κρίση υπογραμμίζει τις διαφορές ΗΠΑ- Ευρώπης

Joschka Fischer, 2009-04-03

Στις όχθες του Ρήνου και στην Πράγα, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή...

Περισσότερα

Πήραμε πολύ μεγάλο ρίσκο

Thomas Friedman, 2009-04-02

Δεν περιμένω πολλά από τη συνάντηση της G20, αλλά εάν είχα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Χωρίς επιδόματα

Νίκος Φιλιππίδης, 2024-03-13

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται τι άλλαξε ξαφνικά φέτος σε...

Κώστας Καλλίτσης

Καίγοντας χρόνο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-10

Λοιπόν, πώς πάμε; Η οικονομία μεγεθύνεται, αν όχι με υψηλούς...

Τι συμβαίνει με την οικονομία της Ευρώπης;

2024-03-06

Πριν από 18 μήνες, σχεδόν όλοι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι...

Κώστας Καλλίτσης

Κάτι βλέπουν;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-03

Εν αρχή, οι τιμές είχαν αρχίσει να πιέζονται λόγω της σταδιακής...

Κώστας Καλλίτσης

Τί έμαθε ο αγρότης;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-18

Ποιο είναι το πρόβλημα της αγροτικής μας οικονομίας; Αν...

Κώστας Καλλίτσης

Εργασία κάτω του κόστους

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-11

Πόσο ισχυρή είναι στ’ αλήθεια η ελληνική οικονομία; Οσα...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-01-31

Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ το περασμένο...

Κώστας Καλλίτσης

Στην Ευρώπη, θέλουμε βιομηχανία;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-28

Πριν βιαστείτε να απαντήσετε καταφατικά, διαβάστε δύο σημαντικές...

Κώστας Καλλίτσης

Ελντοράντο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-14

Ο πληθωρισμός είχε αρχίσει ανοδικά τινάγματα ήδη από το...

Κώστας Καλλίτσης

Κυκλοφορεί και παράγει ευφορία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-12-30

Οι προβλέψεις των αναλυτών των διεθνών οργανισμών για την...

×
×