Όχι στα ιδιοκτησιακά ΣΥΝδρομα

Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες για μια μεγάλη, σύγχρονη Αριστερά

Δημήτρης Παπαδημούλης, Συνέντευξη στην Ειρήνη Καρανασοπούλου, Τα Νέα, 06/04/2009

Για μια «ιστορική ευκαιρία» που χάθηκε κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης, όταν ερωτάται για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, την οποία εμμέσως αποδίδει στην αδυναμία του σχηματισμού να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για μια μεγάλη, σύγχρονη Αριστερά.

O ευρωβουλευτής του ΣΥΝ λέει ότι «μετά τις ευρωεκλογές θα κάνουμε τον απολογισμό μας»- και τονίζει πως «στον ΣΥΝ δεν χωρούν ιδιοκτησιακά σύνδρομα» όταν τίθεται θέμα να βγουν εκτός κόμματος τα στελέχη των Ανανεωτών. Προειδοποιεί μάλιστα για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα συγκεντρωτικό υπερκόμμα.

Για την οικονομική κρίση, στελέχη του κόμματός σας έχουν προτείνει από το πάγωμα μέχρι την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Εσείς ποια νομίζετε ότι είναι η ευρωπαϊκήκαι αριστερή- απάντηση;

Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ένας δογματικός νεοφιλελεύθερος κορσές.

Σχεδιάστηκε σε περιόδους υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Νοιάζεται μόνο μην ξεφύγει ο πληθωρισμός, το έλλειμμα και το χρέος. Σε εποχές μεγάλης κρίσης, ύφεσης και ανεργίας, το Σύμ-φωνο αυτό α-ποδεικνύεται «ανόητο» κατά τον κ. Κρούγκμαν, «ηλίθιο» κατά τον κ. Πρόντι. Χρειάζεται να αντικατασταθεί επειγόντως από ένα νέο σύμφωνο που θα θέτει την έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη, στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Αυτή είναι η θέση του ΣΥΝ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Επιβάλλεται μια ριζική στροφή, μακριά από τον νεοφιλελευθερισμό. Με επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίησης, με διαφορετικές προτεραιότητες και ισχυρά δημοκρατικά, κοινωνικά και οικολογικά χαρακτηριστικά.

Ο Ομπάμα, χωρίς να είναι ούτε καν σοσιαλδημοκράτης, υιοθετεί για τις ΗΠΑ μέτρα που η ευρωπαϊκή ελίτ ούτε καν τολμά να σκεφτεί.

Πώς αξιολογείτε τη θητεία του κ.Μπαρόζο;

Ο κ. Μπαρόζο είναι ένας επικίνδυνος νεοφιλελεύθερος λιμοκοντόρος. Πρέπει να αποτραπεί η επανεκλογή του στο τιμόνι της Κομισιόν. Παρ΄ όλ΄ αυτά πληροφορούμαι ότι ο άφωνος και ουσιαστικά απών από συνόδους κορυφής κ. Καραμανλής έχει ήδη δηλώσει ένθερμος υποστηρικτής του, μαζί με τους κ.κ. Μπράουν και Θαπατέρο. Σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα εν όψει ευρωεκλογών, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και φυσικά το ΠΑΣΟΚ οφείλουν μια καθαρή θέση. Το έχουν κάνει ήδη, με ένα δυνατό «όχι», η Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι Πράσινοι. Γιατί, αλήθεια, ο κ. Παπανδρέου αποφεύγει μια σαφή θέση, συνεπή και με την αντιδεξιά ρητορεία του.

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Τάσος Βασιλειάδης

Θεωρείτε ότι η δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα ελλιπούς προγραμματικού λόγου ή αλαζονικής συμπεριφοράς που επιδείξατε;

Δυστυχώς δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που έθεσε η δημοσκοπική μας «άνοιξη». Όταν οι πολίτες επί μήνες μάς έδιναν υψηλά διψήφια ποσοστά, είχα επισημάνει: «Έχουν αέρα τα πανιά μας, αλλά δεν παίρνουν αέρα τα μυαλά μας». Φοβάμαι πως η έμμεση αυτή προτροπή δεν εισακούστηκε επαρκώς.

Ο «οργανωμένος» ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ανέτοιμος να απαντήσει στις προγραμματικές και πολιτικές απαιτήσεις της κοινωνίας. Χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία για μια μεγάλη, σύγχρονη Αριστερά, ανταγωνιστική προς τον δικομματισμό και τις δεξιόστροφες πολιτικές, ικανή να προωθήσει σήμερα μεγάλες προοδευτικές αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική και το πολιτικό σύστημα.

Ακόμη και τώρα πάντως υπάρχουν τα περιθώρια για την ανακοπή και την αντιστροφή αυτής της πτωτικής πορείας. Αρκεί όλοι, και πρωτίστως η ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, να πάρουμε το μήνυμα.

Δημήτρης Γκαλαφάγκας

Οι βάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται μαζί σε αγώνες, σε διεκδικήσεις, σε συνεχή διάλογο. Με ποιο δικαίωμα οι δύο ηγεσίες, και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, τορπιλίζουν τις συνεργασίες αυτές;

Ασφαλώς μας ενδιαφέρει ο στόχος μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, για να προωθηθούν λύσεις υπέρ των αδυνάτων. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Το στοίχημα μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε την περασμένη άνοιξη. Τώρα πλέον η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλευόμενη την παταγώδη αποτυχία της Ν.Δ. αλλά και δικές μας αδυναμίες και λάθη, κυνηγάει την αυτοδυναμία. Κάνει ουσιαστικά ανοίγματα προς τα δεξιά και ψάχνει απλώς δεκανίκια στα αριστερά της. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να φύγει το συντομότερο. Λέμε «ναι» στην κοινή δράση της αντιπολίτευσης, όπου αυτό είναι δυνατό. Οι σχέσεις μας όμως με το ΠΑΣΟΚ, όπως και με το ΚΚΕ, παραμένουν ανταγωνιστικές, γιατί εξακολουθούν να μας χωρίζουν σοβαρές διαφορές.

Μαρίνος Μαρκεζίνης

Ο λόγος σας διακρίνεται για τη σαφήνεια και την απλότητά του. Όμως γιατί, όταν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΝ δεν ήταν υπέρ σας, ουσιαστικά το υποβαθμίσατε;

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Δήλωσα όμως από την πρώτη στιγμή ότι τόσο το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών όσο και η απόφαση να είμαι τρίτος στο ευρωψηφοδέλτιο είναι απολύτως σεβαστά. Προσωπικά δεν ζήτησα και δεν ζητώ να αλλάξει τίποτε στις σχετικές αποφάσεις. Θα κάνω ό,τι μπορώ, στο μέτρο που μου αναλογεί, για να πάμε καλά στις ευρωεκλογές. Φοβάμαι όμως ότι η μονομέρεια ορισμένων ηγετικών επιλογών έχει κάνει ζημιά στην εικόνα και την απήχησή μας. Μακάρι να διαψευστώ.

Ε. Ουρανός

Εάν ο 2ος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ε.Ε. δεν θα αποτελεί έναν παράγοντα σύγχυσης;

Ο αριστερός ευρωπαϊσμός του ΣΥΝ είναι γερά «κλειδωμένος» σε όλες τις συνεδριακές μας αποφάσεις. Είναι σαφής και στο πρόγραμμα που ψηφίσαμε μόλις πριν από έναν μήνα. Δεσμεύει όλα τα μέλη και στελέχη του ΣΥΝ. Θέλω να πιστεύω ότι οι διαδικασίες στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει ευρωεκλογών θα οδηγήσουν σε ένα μίνιμουμ κοινό πλαίσιο στόχων και διεκδικήσεων για μια αριστερή, αντινεοφιλελεύθερη παρέμβαση μέσα κι έξω από το Ευρωκοινοβούλιο. Ότι δεν θα μετατραπούν σε όχημα για την εγκατάλειψη ομόφωνα ψηφισμένων θέσεων του ΣΥΝ.

Προσωπικά θα συμβάλω όπως πάντα με όλες μου τις δυνάμεις στον εκλογικό αγώνα, με απόλυτο σεβασμό στο «συνασπισμικό κεκτημένο». Τώρα προέχει η συλλογική κινητοποίηση για να πάμε καλά στις ευρωεκλογές. Μετά τις εκλογές, θα κάνουμε τον απολογισμό μας.

Ανδρέας Βαρελάς

Παρακολουθώ ως ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ την προσπάθεια κάποιων «να τελειώνουμε με την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ». Πιστεύετε ότι ορισμένοι θα προτιμούσαν να ήσασταν εκτός ΣΥΝ;

Αν κάποιοι στην ηγετική ομάδα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ το σκέφτονται ή το επιχειρούν, κάνουν τεράστιο λάθος και αναλαμβάνουν πελώρια ευθύνη. Το 99% των μελών και των φίλων μας ζητούν σύνθεση απόψεων. Χωρίς αυτήν είναι αδύνατο να υπάρξει ισχυρός ΣΥΝ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ. Ο Συνασπισμός που ιδρύσαμε πριν από περίπου είκοσι χρόνια είναι ένα κόμμα της σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς κι όχι ένα ακόμη κομμουνιστικό κόμμα. Με βάση το ομόφωνο ιδρυτικό μας συμβόλαιο αλλά και το πρόγραμμά μας, αγωνιζόμαστε για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη βία ως μέσο πολιτικής δράσης.

Επιδιώκουμε και με συνεργασίες την προώθηση των στόχων μας. Έχουμε σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και έντονα οικολογικά χαρακτηριστικά. Ο ΣΥΝ είναι το κοινό μας σπίτι, όπου δεν χωρούν ιδιοκτησιακά σύνδρομα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να παραμείνει μια πολιτική συμμαχία. Να διευρυνθεί προς τον οικολογικό και τον σοσιαλιστικό χώρο. Να λειτουργήσει με τη μέθοδο της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, πιο δημοκρατικά και πιο αποκεντρωμένα κι όχι ως ένα συγκεντρωτικό υπερκόμμα.

Θέμα επικαιρότητας:
Ευρωεκλογές 2009

Σύνολο: 31 Κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι