Δεν γνώριζα την πρόσκληση προς ΚΚΕ

Η ηγεσία του ΣΥΝ να αφουγκραστεί τα μηνύματα της 7ης Ιουνίου και την αγωνία των πολιτών

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Σπύρο Κάραλη, Η Καθημερινή της Κυριακής, 14/06/2009

Να «βγάλει τις ωτασπίδες» και να αφουγκραστεί τα μηνύματα της 7ης Ιουνίου και την αγωνία των πολιτών, καλεί την ηγεσία του ΣΥΝ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ». Ο κ. Κουβέλης κάνει λόγο για τρία κέντρα αποφάσεων που λειτουργούν στο κόμμα και δημιουργούν προβλήματα, αναφέρεται στην ανάγκη διαλόγου εκτός των κομματικών θυρών και τονίζει ότι η ενότητα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει από τη λογική των περιχαρακώσεων σε εσωκομματικές πλειοψηφίες. Εξηγεί ότι δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί για την πρόσκληση του κ. Αλέξη Τσίπρα προς το ΚΚΕ, με την οποία εκφράζει τη διαφωνία του, και χαρακτηρίζει πολιτικά χρήσιμη τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους. Σχετικά με ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι είναι ζήτημα προγραμματικών προϋποθέσεων, οι οποίες επί του παρόντος δεν συντρέχουν.

Το μήνυμα της 7ης Ιουνίου

– Η ηγεσία του ΣΥΝ απέφυγε να χαρακτηρίσει ήττα το εκλογικό αποτέλεσμα.

– Το αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών και των στόχων που είχαν τεθεί. Πρόκειται για ήττα, αν συνυπολογιστεί ότι ο στόχος που τέθηκε ήταν η κατάληψη της τρίτης θέσης και η εκλογή τριών ή τεσσάρων ευρωβουλευτών. Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό σε ευρωεκλογές είναι χαμηλότερο των εθνικών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απώλεια 120 χιλιάδων ψήφων σε σχέση με τις εκλογές του 2007. Το αποτέλεσμα, επίσης, διατηρεί δυσμενείς συσχετισμούς στις αριστερές δυνάμεις, καθώς το ΚΚΕ, παρά την απώλεια ψήφων, διατηρεί την τρίτη θέση.

– Εκφράσατε τη διαφωνία σας στο άνοιγμα που επιχείρησε ο κ. Αλ. Τσίπρας προς το ΚΚΕ. Είχατε προηγουμένως ενημερωθεί;

– Οχι. Δεν ενημερώθηκα. Το πληροφορήθηκα ευρισκόμενος σε προεκλογική περιοδεία στην επαρχία. Η αντιμετώπιση του πολυκερματισμού των δυνάμεων της Αριστεράς, όσο σημαντική και αν είναι, δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των υπαρκτών διαφορών που υπάρχουν. Και οι διαφορές με το ΚΚΕ είναι και υπαρκτές και μεγάλες και αφορούν σε καίρια ζητήματα των στρατηγικών στόχων και της πολιτικής. Οι διαφορές αυτές δεν επιτρέπουν τη δημιουργία «πόλου» με το Κ.Κ.Ε. Αλλωστε, είναι επανειλημμένες οι απορρίψεις της σχετικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕ.

– Εχετε επαφή με τον κ. Τσίπρα πέραν των κομματικών οργάνων; Ζητάει την άποψή σας;

– Η επικοινωνία μου με τον πρόεδρο του ΣΥΝ είναι αυτή που διαμορφώνεται εντός των οργάνων του κόμματος.

Τρία κέντρα αποφάσεων

– Καταγράφεται ένας δυϊσμός στην ηγεσία με την παρουσία του Αλ. Τσίπρα και του Αλ. Αλαβάνου. Πιστεύετε ότι βοηθάει να απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ευκρινώς προς την κοινωνία;

– Το ζήτημα το είχα θέσει την περίοδο του συνεδρίου. Υπάρχουν τρία κέντρα ουσιαστικά: ο Συνασπισμός, ο ΣΥΡΙΖΑ. και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα σχετικά προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν επιλυθεί εάν υπήρχε μια άλλη πολιτική λειτουργία. Οχι ότι δεν παραμένει πρόβλημα.

– Πώς προέκυψε η αλλαγή εκπροσώπησης στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών;

– Η εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση και του Αλέκου Αλαβάνου στον προεκλογικό αγώνα.

Ανάγκη διαλόγου

– Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ;

– Οι αιτίες της ήττας πρέπει να συζητηθούν. Από τα μέλη του κόμματος, μέσα στη συλλογικότητά του, από την ηγεσία, από τους αριστερούς πολίτες. Είναι αναγκαίος ένας διάλογος μπροστά στην κοινωνία, και όχι κεκλεισμένων των κομματικών θυρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπηρέτησε βασικά στοιχεία της πολιτικής φυσιογνωμίας του, που όφειλε να αναδείξει. Δεν πρόβαλε τον αριστερό ευρωπαϊσμό και δεν είχε σαφές στίγμα σε ό,τι αφορά τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Περιορίστηκε στον καταγγελτικό λόγο χωρίς συστηματικά να προτάξει τις μεταρρυθμιστικές και διεκδικητικές του προτάσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας. Δεν διαμόρφωσε σχέση προγραμματικής εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

– Με δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα, τι πρωτοβουλίες εκτιμάτε ότι θα πρέπει να ληφθούν;

– Το ζητούμενο για τον ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ανακαθορισμός βασικών στοιχείων της πολιτικής του, που θα τον αναδεικνύουν ως δύναμη της σύγχρονης, ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, με εναλλακτική πρόταση πολιτικής εξουσίας, που θα οικοδομείται πάνω στην επίσης εναλλακτική προγραμματική του πρόταση.

Η συνεργασία με Οικολόγους - ΠΑΣΟΚ

– Στο κείμενο που κατέθεσε στην Π.Γ. η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ προτείνεται συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους. Σε ποια βάση;

– Η κοινωνία αναζητάει νέους δρόμους. Η άνοδος των Οικολόγων Πράσινων εκφράζει την αγωνία της κοινωνίας για το περιβάλλον και υπογραμμίζει τις οικολογικές ασυνέπειες των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Κατά συνέπεια, η κοινή δράση με τους Οικολόγους Πράσινους θεωρώ ότι είναι πολιτικά χρήσιμη.

– Πώς σχολιάζετε την πρόταση του κ. Τρεμόπουλου προς την Ανανεωτική Πτέρυγα για συνεργασία σε έναν νέο πολιτικό σχηματισμό;

– Η Ανανεωτική Πτέρυγα επαναφέρει την πρόταση, που το 2007 απέρριψε η ηγεσία του κόμματος, για συνεργασία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους.

– Συντρέχουν προϋποθέσεις συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ;

– Οι συγκλίσεις είναι αναγκαίες και χρήσιμες ώστε να μετατοπίζεται η πολιτική από τη συντηρητική θέση, που είναι σήμερα, σε μια προοδευτική κατεύθυνση, προς όφελος των πολιτών και της χώρας. Προϋποθέτουν, ωστόσο, την ύπαρξη προγραμματικών συμφωνιών. Αυτές οι προϋποθέσεις σήμερα δεν υπάρχουν.

– Ανησυχείτε για την ενότητα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ;

– Η ενότητα οικοδομείται και σφυρηλατείται με ουσιαστικό διάλογο και ειλικρινή κατάθεση των διαφορετικών απόψεων. Η συνεργασία των απόψεων δεν θα προωθείται και θα ασφυκτιά σε περιχαρακώσεις εσωκομματικών πλειοψηφιών. Χρειάζεται να ακούσουμε όλοι, και η εσωκομματική πλειοψηφία του ΣΥΝ ιδιαίτερα, τα μηνύματα της κοινωνίας και την αγωνία των πολιτών. Χρειάζεται να αφαιρεθούν ωτασπίδες, που δεν επιτρέπουν τη λήψη των μηνυμάτων που στέλνουν οι πολίτες προς την Αριστερά.

Θέμα επικαιρότητας:
Ευρωεκλογές 2009

Σύνολο: 31 Κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι