Δημ. Παπαδημούλης στη Βουλή: Να διατεθούν δανειακοί τίτλοι του Δημοσίου στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό

17/12/2009

Με στόχο τη μετατροπή ενός μέρους του εξωτερικού χρέους σε εσωτερικό δανεισμό και την μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους .

Να προχωρήσει άμεσα η Κυβέρνηση στην έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά με τα οποία δανείζεται το ελληνικό δημόσιο και υψηλότερα από αυτά που δίνουν οι τράπεζες για προθεσμιακές καταθέσεις. Ο Δημ. Παπαδημούλης, ζήτησε επίσης πρωτοβουλίες για την έκδοση ευρωομολόγου καθώς και για την αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να δανείζει απ΄ευθείας τα κράτη – μέλη.

Φ. Σαχινίδης: Εξετάζουμε τη πρόταση – Δεν θα διστάσουμε να την υιοθετήσουμε

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης στην πρωτολογία του, δήλωσε ότι βρίσκει ενδιαφέρουσες τις ερωτήσεις του Δημ. Παπαδημούλη. Τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει στόχο να μειώσει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και ο δανεισμός να είναι φθηνότερος και στο πλαίσιο αυτό θα εξετάσει και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε ότι η ισχύουσα Συνθήκη δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ να δανείζει απευθείας σε κράτη – μέλη και δήλωσε ενδιαφέρον για την έκδοση ευρωομολόγου, χωρίς όμως και να δεσμεύεται για την ανάπτυξη σχετικής κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Ο Δ. Παπαδημούλης στην ομιλία του τόνισε:

 «Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να δανειστείτε 55 δισ. ευρώ μέσα στο 2010 και απ’ αυτά τα 40 τουλάχιστον θα τα δανειστείτε τους πρώτους 3 – 4 μήνες του 2010. Ήδη προχθές δανειστήκατε 2 δισ. ευρώ εκτάκτως και μάλιστα σε μία στιγμή που το spread ήταν στο 250. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι προγραμματίζετε, παρά το αντίθετο ευχολόγιό σας, να δανειστείτε τεράστια ποσά με πολύ μεγάλο «καπέλο».

Η πρότασή μας είναι πάρα πολύ απλή. Κινητοποιείστε την ελληνική αποταμίευση, τους έλληνες καταθέτες, μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων του δημοσίου, έτσι ώστε και το κράτος να πληρώνει μικρότερα τοκοχρεολύσια, να αναπτύξει μια φθηνότερη μορφή δανεισμού και επίσης η λαϊκή αποταμίευση, οι καταθέτες να απολαύσουν ένα επιτόκιο υψηλότερο απ’ αυτό που τους δίνουν οι εμπορικές τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες, καλομαθημένες μέσα από τις πρακτικές καρτέλ που έχουν αναπτύξει, κάνουν μια διπλή «ζαβολιά».

Η πρώτη: Επωφελούνται από τις νεοφιλελεύθερες προδιαγραφές του Μάαστριχτ και δανείζονται με 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δανείζουν στο ελληνικό δημόσιο με 5%. Κερδίζουν χωρίς κανένα ρίσκο ποσά της τάξης του 1,8 δις μόνο για το 2009, απ’ αυτή τη δουλειά. Η δεύτερη: Οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες έχουν το ψηλότερο, το πιο τοκογλυφικό spread ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανεισμού.

Αν υιοθετήσετε την πρότασή μας και δεν την εξετάζετε απλώς, αν τολμήσετε να τα βάλετε με το καρτέλ των τραπεζών, τότε θα εξασφαλίσετε ταυτόχρονα τρεις θετικές συνέπειες.

Πρώτη: Φθηνότερη μορφή δανεισμού με την μετατροπή ενός μέρους του εξωτερικού δανεισμού σε εσωτερικό. Μείωση των τοκοχρεολυσίων.

Δεύτερη: Θα δώσετε στη λαϊκή αποταμίευση τη δυνατότητα να τοποθετήσει τα χρήματά της με καλύτερο τρόπο, με ψηλότερο επιτόκιο απ’ αυτό που της δίνουν σήμερα οι τράπεζες.

Και τρίτον, θα πιέσετε τις τράπεζες, έτσι ώστε να μειώσουν την, πρωτοφανή και μοναδική σε επίπεδο ευρωζώνης, ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανεισμού.

Tην πρότασή μας, που δεν καταλαβαίνω γιατί διστάζετε να την υιοθετήσετε, την υιοθέτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης με ερώτησή του πριν λίγες μέρες και σας βεβαιώνω ότι κερδίζει ραγδαία έδαφος μέσα στην ελληνική κοινωνία. Απ’ αυτή την πρόταση θα κερδίσει και το δημόσιο και οι καταθέτες. Οι μόνοι που θα χάσουν είναι το καρτέλ των τραπεζών.

Εσείς με ποιούς είστε; Με το καρτέλ των τραπεζών ή με την προσπάθεια να χαλαρώσει ο βραχνάς του δημόσιου χρέους;

Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε μια ρήση του μακαρίτη του Ανδρέα Παπανδρέου, το ’93, η οποία έλεγε «Ή η χώρα θα αφανίσει το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα».

Υπάρχει μία πρόταση η οποία χαλαρώνει τη θηλιά του χρέους και μπορεί να κινητοποιήσει και με οικονομικά κίνητρα και με πατριωτικά κριτήρια, τη λαϊκή αποταμίευση, η οποία δεν αρέσει στο καρτέλ των τραπεζών. Γιατί διστάζετε να την υιοθετήσετε;

Κι ένα τελευταίο. Από τα στοιχεία που ο ίδιος αναφέρετε στην πρώτη απάντησή σας προκύπτει ότι με τη μέθοδο αυτή τα φυσικά πρόσωπα που κάνουν χρήση της δυνατότητας είναι ελάχιστα και το ποσόν που έχουν πάρει είναι λιγότερο του ενός δις. Άρα δεν αρκεί όταν έχουμε χρέος 300 δις αυτή η μέθοδος.

Αυτό που σας προτείνουμε είναι: Κινητοποίηση, ενημέρωση, συμμετοχή της λαϊκής αποταμίευσης, έτσι ώστε ένα μέρος του εξωτερικού χρέους να μετατραπεί σε εσωτερικό χρέος με χαμηλότερο επιτόκιο. Αυτό θα ωφελήσει τη χώρα πάρα πολύ. Μόνο από τον διπλασιασμό των spread, κύριε Υπουργέ, που ήταν 125 στις 5 Οκτωβρίου, την πρώτη μέρα που αναλάβατε την κυβέρνηση και τώρα είναι 250, μόνο απ’ αυτό το τίναγμα των spread και το κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των ελλήνων πολιτών, για τα πενταετή ομόλογα θα πληρώσουμε καπέλο γύρω στα 570 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που σημαίνει 3 δις ευρώ καπέλο μόνο από το τίναγμα των spread.

Παρακαλώ κύριε Υπουργέ στη δευτερολογία μια σαφή απάντηση. Είστε με την κοινή λογική και το συμφέρον της χώρας ή με τα καρτέλ των τραπεζών;»

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός κ. Σαχινίδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δείξει με καθοριστικές αποφάσεις την ταυτότητά της, δηλαδή ότι είναι κυβέρνηση του έλληνα πολίτη και όχι των καρτέλ. Κλείνοντας, επανέλαβε ότι επειδή η Κυβέρνηση στοχεύει στην ομαλότερη κατανομή των δανειακών πηγών της, με γνώμονα πάντα το φθηνότερο δανεισμό, και διαβεβαίωσε ότι δεν θα διστάσουν να υιοθετήσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την έκδοση έντοκων γραμματίων.

Θέμα επικαιρότητας:
100 πρώτες ημέρες

Σύνολο: 53 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι