Πολιτικός προσανατολισμός και δημοκρατικές διαδικασίες στη Νεολαία ΣΥΝ

Μετά το Συνέδριο της νεολαίας, δημόσια παρέμβαση νέων, που κινούνται στο κλίμα των αντιλήψεων της Ανανεωτικής Πτέρυγας

23/03/2010

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Το Συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΝ ανέδειξε σοβαρά προβλήματα πολιτικού προσανατολισμού και δημοκρατικών διαδικασιών.

Οι σαφείς αναφορές των επίσημων κειμένων του συνεδρίου καθώς και οι τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών για τον κομμουνιστικό προσανατολισμό της νεολαίας ακυρώνουν τον χαρακτήρα του ενιαίου κομματικού οργανισμού (του ΣΥΝ δηλαδή και της νεολαίας του) ως κόμματος πολιτικής και προγραμματικής ενότητας. Η επιστροφή στις ιδεολογικές μονομέρειες και η έλλειψη πλουραλιστικής αναζήτησης μιας σύγχρονης, αριστερής, οικολογικής, φεμινιστικής ταυτότητας της νεολαίας του κόμματος είναι βήμα προς τα πίσω. Είναι προφανές ότι οι μονόπλευρες αναφορές στον κομμουνιστικό προσανατολισμό στενεύουν τα όρια του χώρου μας και αναιρούν την πλούσια πείρα από τις πλατιές αριστερές οργανώσεις νεολαίας που έγραψαν ιστορία σε αυτόν τον τόπο.

Αποτελεί επίσης σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας η παρεμπόδιση λειτουργίας τάσεων στο χώρο της νεολαίας ΣΥΝ και ειδικά στην εκλογή του Κεντρικού Συμβουλίου. Τάσεις και λίστες των ρευμάτων που να συγκροτούνται μέσα από την ίδια την πολιτική διαβούλευση στις οργανώσεις της νεολαίας και όχι φυσικά, ως κομματικά παραρτήματα. Η πολυτασική λειτουργία του κόμματός μας – παρά τις αδυναμίες της – αποτελεί θετικό παράδειγμα υπέρβασης στην πράξη του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού και του βασικού προτάγματος για την ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα.

Εμείς, νέοι και νέες που κινούμαστε στο κλίμα των αντιλήψεων της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ, με τη δημόσια αυτή παρέμβασή μας θέτουμε δύο μείζονα ζητήματα λειτουργίας που οφείλουμε από κοινού (κόμμα και νεολαία) να αντιμετωπίσουμε. Ο χώρος της νεολαίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί ένα «πείραμα» για την επιστροφή στο παρελθόν.

Βουκελάτου Δανάη,
Βουκελάτου Ευρωπία,
Ζαφειρόπουλος Άγγελος,
Καστανά Ηρώ,
Παναγιωτόπουλος Νίκος,
Παξινού-Βαφειάδου Ειρήνη,
Παξινός Νικόλας,
Παπαδάκης Νίκος,
Σταυροπούλου Κατερίνα,
Σφακιανάκης Τηλέμαχος,
Τσεκούρα Αννα,
Τσούκαλης Κώστας,
Τσιμεράκης Αντρέας

Σημείωση

Κατα τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου της Νεολαίας  οι παραπάνω υπογράφοντες/ουσες είχαν καταθέσει και υποστηρίξει, μαζί με άλλους/ες,  το παρακάτω κείμενο ,το οποίο και απορρίφθηκε:

Για τη δημοκρατία και μέσα στη νεολαία και μέσα στην κοινωνία

Ο Συνασπισμός, από την ίδρυσή του, ήταν το κόμμα το οποίο θέσπισε καταστατικά τη λειτουργία των τάσεων στο εσωτερικό του. Αυτό το γεγονός ήταν μια σημαντική κατάκτηση για το αριστερό κίνημα, καθώς αμφισβητήθηκε με τον πιο έμπρακτο τρόπο ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός που καταταλαιπώρησε την Αριστερά της χώρας μας.

Η πολυτασικότητα υπήρξε βεβαίως και ένα αναγκαίο ιστορικό γεγονός, καθώς μέσα στο Συνασπισμό συνενώθηκαν τα δύο βασικά ρεύματα της ελληνικής αριστεράς και άλλες συλλογικότητες. Δεν είναι όμως αυτός ο βασικός λόγος που θεσπίστηκε, ούτε και ο βασικός λόγος που συνεχίζει να υφίσταται. Η θέσπιση των τάσεων βοήθησε αποφασιστικά τον Συνασπισμό να γίνει ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα ανάδειξης των διαφορετικών απόψεων και ιδεών και επομένως σύνθεσης τους, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη ζύμωσή τους και την παραγωγή πολιτικής.

Πιστεύουμε ότι η Νεολαία Συν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του κόμματος και μάλιστα να το βαθύνει ακόμα περισσότερο. Μια σύγχρονη οργάνωση νεολαίας δεν μπορεί παρά να προκρίνει την πολυφωνία και τη δημοκρατία, στο εσωτερικό της πρώτα και κύρια. Πρέπει να αντιμετωπίζει όλες τις φωνές ως προωθητική δύναμη και όχι ως απειλή για την οργάνωση. Τον πλουραλισμό τον φοβούνται τα μονολιθικά κόμματα και οργανώσεις, που δεν έχουν πίστη στις δημοκρατικές διαδικασίες. Σε κόμματα και οργανώσεις που κάθε τι που αποκλίνει στο παραμικρό από τη γραμμή το αποστρέφονται και το πολεμούν μέχρι εξόντωσης η κοινωνία γυρίζει την πλάτη.

Η κατοχύρωση των τάσεων στη νεολαία μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά σήμερα και για έναν ακόμα λόγο. Η διεύρυνση των δυνάμεων μας και η αύξηση του αριθμού των μελών μας, έχει φέρει στις τάξεις μας και νέους που ενδεχομένως δε συμμερίζονται όλα όσα λέει η επίσημη γραμμή της οργάνωσής μας. Η ύπαρξη τάσεων δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να διατυπώνουν και με διακριτό τρόπο το σύστημα των απόψεων τους.

Η δική μας αριστερά είναι η αριστερά της δημοκρατίας και του σεβασμού στο διαφορετικό. Πιστεύουμε πως κανείς δεν έχει το αλάθητο. Ακόμα και η πιο φωτισμένη ηγεσία θα κάνει λάθη και παραλήψεις. Νομίζουμε πως στις μέρες μας κανείς και καμιά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την κριτική, η οποία βεβαίως δεν είναι αυτοσκοπός.

Τα όσα λέμε για τη δική μας οργάνωση δεν πηγάζουν από τη διάθεση δημιουργίας νέων συσχετισμών, αλλά επειδή θεωρούμε το ζήτημα της δημοκρατίας κομβικό όχι μόνο για την αριστερά αλλά για όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε τον σοσιαλισμό που επιδιώκουμε χωρίς δημοκρατία και ελευθερία, ούτε μπορούμε τη δημοκρατία να την περιορίσουμε μόνο στη δυνατότητα να λέει ο καθένας ελεύθερα τη γνώμη του, αν και αυτό σήμερα δεν γίνεται στη λειτουργία της οργάνωσης χωρίς συνέπειες.. Η δημοκρατία διαπερνά κάθε δραστηριότητα. Οι πεφωτισμένες ηγεσίες και το κόμμα νέου τύπου, που φέρνουν τη γραμμή από πάνω προς τα κάτω, έχουν στοιχίσει πολύ ακριβά στην Αριστερά. Χαρακτηριστικό ιστορικό παράδειγμα τα ανελεύθερα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Η δημοκρατία παραμένει ένα ριζοσπαστική και ανατρεπτική επιλογή. Δεν μπορούμε να φανταστούμε άλλον τρόπο για να λειτουργήσει η δική μας Αριστερά.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι