Οι άνεργοι νέοι απαιτούν δεσμεύσεις

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2012-06-09

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας(ΔΟΕ) για την ανεργία των νέων στον κόσμο (75.000.000 στις ηλικίες 18-24, δηλ. το 12,7%, ενώ στην Ευρώπη θα φτάσει στο 18%!) ήλθε εντελώς επίκαιρα να αναδείξει την παγκοσμιότητα του ζοφερού προβλήματος. Κατέστησε όμως φανερή και την δραματικότητα του φαινομένου για την Ελλάδα με τους δείκτες ανεργίας πάνω από το 50% στις ηλικίες αυτές. Η απελπισία για τον αποκλεισμό τους από το μέλλον είναι πρόδηλη και σε όλο τον κόσμο οι αντιδράσεις τους είναι βίαιες και κυρίως απρόβλεπτες. Στη χώρα μας, πρόσφατα κοντά είναι και τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, όπου η εκλογική συμπεριφορά- κραυγή των ηλικιών αυτών αναδεικνύει την προτίμησή τους σε ότι τους φαίνεται ακραίο, προκλητικό και αντισυστημικό. Προτίμησαν την Χρυσή Αυγή κατά 14% και τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 16%!

Πορευόμαστε προς τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Τα πολιτικά κόμματα είναι απολύτως αναγκαίο να καταγράψουν με σαφήνεια τη θέση τους απέναντι στη μείζονα πολιτική διακύβευση, που τίθεται στην ημερήσια διάταξη και που για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει τον χαρακτήρα: σταδιακή απαγκίστρωση και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με ευρώ ή καταγγελία μονομερής και δραχμή. Ταυτόχρονα οφείλουν να είναι απολύτως συγκεκριμένα με τις θέσεις τους για τους νέους ανέργους. Δεν πρόκειται για μια ειδική κατηγορία συνελλήνων. Πρόκειται για το μέλλον και την προοπτική της χώρας. Ο μαζικός διασκορπισμός τους σε όλα τα πέρατα της γης αποτελεί όνειδος και στίγμα για την πολιτική τάξη της χώρας.

Εδώ ακριβώς, πέρα από κάθε αμυντικού χαρακτήρα πρόταση και θέση για αντιμετώπιση ζητημάτων επιβίωσης, απαιτούνται συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις για σταθερές, ενεργητικές και καινοτόμες πολιτικές απασχόλησης. Προτάσεις που δεν θα εξαντλούνται στην συνήθη, ορθή αλλά μεσοπρόθεσμης απόδοσης, προσέγγιση του τύπου: «διεκδικούμε και προτείνουμε γρήγορη ανάπτυξη που θα επιδράσει άμεσα στην απασχόληση». Απαιτούνται ιδέες και προτάσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τους περιορισμούς, δυσκολίες, ανάγκες για προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας, την ώρα που πρέπει να αυξήσει τα έσοδά της αλλά οπωσδήποτε οφείλει να περιορίσει και τις δημόσιες δαπάνες και έξοδα.

Εμείς ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, σήμερα, τώρα, αντί των 100000 νέων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και αισχυντηλά το απέσυρε στο «επικαιροποιημένο πρόγραμμά» του, αντί των προγραμμάτων επιδότησης των εργοδοτών για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που δεν τα χρησιμοποιούν οι εργοδότες και που προώθησαν ανεπιτυχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, αντί της συνολικής αφωνίας, προτείνουμε, άμεσα και στη κρίσιμη αυτή περίοδο τον ρεαλιστικό σχεδιασμό και δημιουργία νέων δουλειών για τους νέους ανέργους, στο μη κρατικό τομέα της οικονομίας.

Συγκεκριμένα προτείνουμε να δοθούν κίνητρα για δημιουργία Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών(ΑΜΚΕ) από άνεργους νέους, οικονομολόγους, λογιστές, νομικούς, κοστολόγους, τεχνολόγους μηχανικούς υπολογιστών και αποφοίτους Λυκείου και Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με στόχο την κατ΄ αποκοπή συλλογή των φόρων. Οι εταιρείες αυτές πιστοποιούνται ως Εισπρακτικές Εταιρείες προς όφελος του Δημοσίου. Αμείβονται με ποσοστό επί του δημοσίου εσόδου. Να δώσουμε ταυτόχρονα τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και να προωθήσουμε την απασχόληση των νέων.

Αντιστοίχως να δημιουργηθούν ίδιου τύπου ΑΜΚΕ για το έργο των Πολεοδομιών και των Δασαρχείων, με την αντίστοιχη επιπλέον κινητοποίηση μηχανικών, δασολόγων κλπ. για την απογραφή της δημόσιας περιουσίας, τον εντοπισμό των καταπατητών και των παραβατών, την καταγραφή των πολεοδομικών παραβάσεων.

Στην ίδια κατεύθυνση να ενθαρρυνθούν για σύσταση ΑΜΚΕ με κυρίαρχη την παρουσία γεωπόνων και γεωτεχνικών σε κάθε νομό της χώρας για στήριξη αγροτών/νέων αγροτών σε αποδοτικές υψηλής αξίας καλλιέργειες και για ουσιαστική αρωγή στην αξιοποίηση προγραμμάτων ευρείας διανομής δημόσιας καλλιεργήσιμης γης σε νέους ανέργους που μετεγκαθίστανται στην περιφέρεια. Κονδύλια για την πληρωμή τους θα προβλέπονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και η αμοιβή τους θα γίνεται βάση του έργου.

Να προωθήσουμε έτσι ταυτοχρόνως και τη δημιουργία χρήσιμων και κοινωνικά αποδοτικών θέσεων απασχόλησης και την ουσιαστική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης χωρίς να σωρεύσουμε στρατιές ρουσφετολογικών προσλήψεων και αποδίδοντας στους δημόσιους υπάλληλους των χώρων το ρόλο του επιτελικού σχεδιαστή και ελεγκτή.

Γνωρίζοντας πως για το υπαριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν αρκεί η πρότασή μας αυτή, καλούμε στη άμιλλα και στη μάχη του συγκεκριμένου και των καινοτόμων ιδεών τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Θέματα επικαιρότητας: Εκλογές 2012

Χρήστος Μαχαίρας

Πέτα τον παππού από το τρένο (του ΣΥΡΙΖΑ)

Χρήστος Μαχαίρας, 2012-06-16

Η Αριστερά από την οποία κατάγεται το μεγαλύτερο μέρος...

Περισσότερα
Γιάννης Μεϊμάρογλου

I have a dream...

Γιάννης Μεϊμάρογλου, 2012-06-16

Ονειρεύτηκα ότι είχαν γίνει, λέει, οι εκλογές και ότι βλέπαμε,...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Αυλαία και πάμε…

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2012-06-16

Η αυλαία των δεύτερων (και αχρείαστων) εκλογών πέφτει, αφήνοντας...

Περισσότερα
Γρηγόρης Ψαριανός

Εύχομαι καλή... αυτοδυναμία στο ΣΥΡΙΖΑ

Γρηγόρης Ψαριανός, 2012-06-15

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αυτοδυναμία. Του εύχομαι καλή επιτυχία»,...

Περισσότερα
Οδυσσέας Βουδούρης

Η τρίτη εντολή

Οδυσσέας Βουδούρης, 2012-06-15

Με αγωνία όλη η Ελλάδα περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών....

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Προγραμματικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2012-06-15

-Συνέντευξη στο in.gr,Δεν μπλοφάρουμε στις «κόκκινες γραμμές»...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Τρίτη Εντολή στην Αριστερά της ευθύνης

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2012-06-15

...Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπλοφάρει όταν...

Περισσότερα
Γιώργος Παπασίμος

Ψήφος ευθύνης, ελπίδας και προοπτικής.

Γιώργος Παπασίμος, 2012-06-14

Υπάρχουν φάσεις στην ιστορία των λαών όπου ο χρόνος συμπιέζεται...

Περισσότερα

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Η εκδίκηση των γεγονότων

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-22

Ο λήθαργος δεν είναι μόνο της καθ’ ημάς ελίτ πρόβλημα. Είναι...

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη ασυμμετρία

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-15

Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αποκλιμακώνεται, καθ΄ ημάς κλιμακώνεται....

Μάνος Ματσαγγάνης

Το χαμένο στοίχημα της γεωργίας

Μάνος Ματσαγγάνης, 2025-06-08

Είναι τόσο εξόφθαλμα και τόσο εξοργιστικά όσα έχουν έρθει...

Κώστας Καλλίτσης

Στεγαστικό και μαύρο χρήμα

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-01

Θα επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα έτσι; Όχι. Μήπως, τουλάχιστον,...

Κώστας Καλλίτσης

Ο πρωταθλητισμός της υποδιαστολής

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-25

Η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν (ιδιάζοντα) πρωταθλητισμό,...

Λόης Λαμπριανίδης

Νέες τροπολογίες στον αναπτυξιακό νόμο: Μεταρρύθμιση ή διαχείριση αδυναμιών;

Λόης Λαμπριανίδης, 2025-05-23

Οι θριαμβολογίες του υπουργού, που παρουσιάζουν την απλή...

Κώστας Καλλίτσης

Η αξία και η τιμή της εργασίας

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-11

Θα επιλέγατε να εργαστείτε αν είχατε την οικονομική δυνατότητα...

Κώστας Καλλίτσης

Μειώσεις φόρων;

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-27

...Δεν χρειάζονται γενικά μειώσεις φόρων –και τί θα γίνει,...

Κώστας Καλλίτσης

Δασμοί, συνέπειες και αντιδράσεις

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-13

Τα τύμπανα του δασμολογικού πολέμου δεν φαίνεται να σιγούν...

Κώστας Καλλίτσης

Το άμεσο κόστος των δασμών

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-06

Είναι συζητήσιμο αν η περασμένη Τετάρτη, 2 Απριλίου, όταν...

Ποιός λέει ψέμματα; Η EUROSTAT ή ο Μητσοτάκης;

Νικόλ Λειβαδάρη, 2025-03-31

Την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού...

Κώστας Καλλίτσης

Παραίτηση από τη ρήτρα διαφυγής

Κώστας Καλλίτσης, 2025-03-30

Ηκυβέρνηση δείχνει ότι αδημονεί να εκμεταλλευθεί τη ρήτρα...

×
×