Το αυτοκτονικό φλερτ με την κινδυνολογία

Χρήστος Μαχαίρας, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2014-11-17

maxairas

Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και η επικοινωνιακή υποστήριξη που τις συνόδευσε στηρίχθηκαν επί μήνες στην εκτίμηση ότι, περί τα τέλη του έτους, η λαβή της τρόικας θα χαλαρώσει. Το σενάριο προέβλεπε, μάλιστα, ότι οι δανειστές θα προικοδοτούσαν το σχήμα Σαμαρά – Βενιζέλου με μία αναδιάρθρωση του χρέους – ή, έστω, με μία πρόγευση επωφελούς διευθέτησής του – που θα αποδεικνυόταν ικανή να ενισχύσει τη γραμμή της «σταθερότητας» και, τελικά, να γυρίσει το εκλογικό παιχνίδι.

Και, ξαφνικά, το χαλί τραβήχτηκε. Η πρόσφατη ακύρωση των κυβερνητικών προσδοκιών για άμεση έξοδο στις αγορές, όσα κυοφορούνται στις Βρυξέλλες για τη γραμμή πίστωσης και, κυρίως, η αναβάθμιση των απαιτήσεων της τρόικας (όπως το τελεσίγραφο για απόσυρση του μέτρου των 100 δόσεων ) απομυθοποίησαν τις ωραιοποιήσεις και προσγείωσαν ανώμαλα τους βολονταρισμούς.

Δικαιούνται, ωστόσο, να αιφνιδιάζονται τα κυβερνητικά στελέχη για τις αντιδράσεις των δανειστών; Υπήρξε, όντως, κεραυνός εν αιθρία η σκλήρυνση της στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ ή, μήπως, συνέβαλε η ίδια η κυβέρνηση στην επιδείνωση του κλίματος;

Το σχέδιο που είχε καταστρωθεί πριν από μήνες, προέβλεπε την ανάδειξη του «success story» ως βασικού επικοινωνιακού όπλου για την αναστροφή του κλίματος. Η βεβιασμένη έξοδος στις αγορές και ο ερασιτεχνικός τρόπος με τον οποίο επιδιώχθηκε η απόσυρση του Ταμείου από το πρόγραμμα, άνοιξαν ένα νέο story με τους δανειστές, που δεν περιείχε ίχνος… success ούτε διέθετε προοπτικές οποιασδήποτε άλλης επιτυχίας.

Κάπου εκεί, το ένα λάθος επιχειρήθηκε να αντιμετωπισθεί με ένα ακόμα μεγαλύτερο: έτσι όπως κατέρρεαν οι υπεραισιοδοξίες και η εικόνα του «τέλους των μνημονίων» θάμπωνε, επιστρατεύθηκε ο «πολιτικός κίνδυνος», μπας και σώσει την κατάσταση και διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Το αποτέλεσμα επεφύλασσε στην κοινή γνώμη μια ανατροπή, εφάμιλλη με αυτές που χαρακτηρίζουν τα θρίλερ αξιώσεων. Εκεί που το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης δεν προλάβαινε να εξηγεί πώς κατάφερε και έσωσε τη χώρα, τώρα καλούνταν να περιγράψει με τα μελανότερα των χρωμάτων τι μας περίμενε αν ο εύπιστος λαός έκανε την αποκοτιά να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τη δικομματική.

Δεν είναι όμως αυτοκαταστροφικό; Αν το κυβερνητικό επιτελείο παίζει με τη φωτιά και εμφανίζει την πιθανότητα πολιτικής αλλαγής ως κόλαση με «στεγνά ΑΤΜ» και πανικόβλητους πολίτες, δεν πλήττει μόνο τους πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά την ίδια τη χώρα και τη σταθερότητα, που κατά τα άλλα υποτίθεται πως υπηρετεί. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση … πυροβολεί τα πόδια της, αφού, διεκτραγωδώντας την κατάσταση, αναγκάζει τους δανειστές να μεταθέσουν τις όποιες αποφάσεις τους – ακόμα και αυτές που θα μετέδιδαν συμβολικά ένα σήμα στήριξης της Αθήνας – σε χρόνο χωρίς ασάφειες και πολιτικές εκκρεμότητες, άρα σε χρόνο μετεκλογικό.

Εγκλωβισμένη σ’ αυτή την αυτοκτονική αντίληψη και δεσμευμένη να υπηρετεί την άποψη περί βιωσιμότητας του χρέους, η κυβέρνηση Σαμαρά αδυνατεί να προωθήσει ακόμα και την αυτονόητη διακομματική συνεννόηση, όπως προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά. Ακυρώνει, έτσι, κάθε δυνατότητα διαμόρφωσης ενός μίνιμουμ πλαισίου συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, που θα ισχυροποιούσε άμεσα τη χώρα και θα διεύρυνε μακροπρόθεσμα τις διαπραγματευτικές δυνατότητές της. Αντ’ αυτού, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι με τις ίδιες ακριβώς πολιτικές που εξαέρωσαν μέσα σε τέσσερα χρόνια το 25% του ΑΕΠ μπορεί να εξυπηρετηθούν δανειακές υποχρεώσεις που «τρέχουν» με 6 – 7 δις το χρόνο.

Ορισμένες φορές, η αισιοδοξία απέχει από την αυταπάτη όλη κι όλη μια ανάσα…

Θέματα επικαιρότητας: Ελληνικά Κόμματα

Το ξεκαθάρισμα Τσίπρα και τι (δεν) ήθελαν οι άλλοι…

Γιώργος Καρελιάς, 2025-11-25

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει με το παρελθόν: το δικό...

Περισσότερα

Ο καχεκτικός νέος δικομματισμός

Νίκος Μαραντζίδης, 2021-04-18

Οι εκλογές του 2019 ξανάβαλαν το κομματικό σύστημα σε ράγες...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Τίνος παιδιά είναι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ;

Νίκος Μπίστης, 2020-07-13

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στα ΝΕΑ στις 5/7/2020 με τίτλο «Τίνος...

Περισσότερα

Ποιες είναι ειδήσεις και ποιες όχι;

Τάσος Παππάς, 2020-07-06

Στην παρούσα φάση δεν έχει καμιά σημασία ποιος είναι μπλεγμένος...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Εθνική συνεννόηση, όχι μονομερής συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ

Στέργιος Καλπάκης, 2018-10-21

...Διαφωνώ με τη λογική μετώπων που φέρουν το πρόθεμα “αντί”....

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά εκλογές

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-10-21

H σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes με...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Περί πατριωτικού ΠΑΣΟΚ

Νίκος Μπίστης, 2018-02-05

Ή όπως αρέσει σε κάποιους «περί της κοινωνικής βάσης του...

Περισσότερα

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν θα ψηφίσει ποτέ τον "ΥΠΟΥΡΓΟ της ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑΣ"

2016-10-29

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση...

Περισσότερα

Άρθρα

Η Μαδρίτη δείχνει το φάρμακο για τα ενεργειακά σοκ της εποχής Τραμπ

Peter Bofinger, 2026-05-12

Η νέα άνοδος των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, που συνδέεται...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνεδριακή απόφαση για ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στο νέο κόμμα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-16

Μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα...

Κώστας Καλλίτσης

Δεν τους αρέσει η Ελλάδα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-05-17

Η προσέλκυση ταλέντων από κάθε γωνιά της Γης γίνεται αντικείμενο...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μεσόγειος SOS!​

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-14

Το θαλάσσιο στρατιωτικό drone «ουκρανικής κατασκευής και...

Εκλογική άλγεβρα

Παύλος Τσίμας, 2026-05-22

Ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους (ή σχεδόν), η...

Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

Η χρήση του 2015 ως ρητορικού όπλου

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, 2026-05-16

Υπάρχουν θέματα που δεν συζητιούνται ποτέ ήρεμα στην Ελλάδα....

Δυσκυβέρνητες πολιτείες

Παύλος Τσίμας, 2026-05-16

Η Μεγάλη Βρετανία έχει αλλάξει έξι πρωθυπουργούς τα τελευταία...

Στη σκιά της καχυποψίας

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-05-15

Αιφνιδιαστική κατάληψη της Ταϊβάν από την Κίνα ή αιφνιδιαστική...

Η κοινωνική αποδοχή ως θεμέλιο της πράσινης μετάβασης

Δημήτρης Λιάκος, Μυρτώ Λέτσου, 2026-05-10

Στον απόηχο της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Μπέλεμ...

Κώστας Καλλίτσης

Ο πόλεμος των ενισχύσεων

Κώστας Καλλίτσης, 2026-05-10

Το κορυφαίο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η δημιουργία...

Τάσος Γιαννίτσης

Στεγαστικό, δημογραφικό, συνθήκες διαβίωσης

Τάσος Γιαννίτσης, 2026-05-05

Στεγαστικό και δημογραφικό έχουν βρεθεί στο επίκεντρο...

×
×