Στη Νομαρχιακή Α΄Αθήνας η απόφαση για τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας.

Ο Αλ. Αλαβάνος απέσυρε την πρότασή του για Μ. Παπαγιαννάκη και πρότεινε Αλ. Τσίπρα

12/10/2005

Δημήτρης Χατζησωκράτης:
Μιλώντας στον Ρδ/θμό ALFA(12.10.05) στην εκπομπή των Β. Σκουρή και Β. Χιώτη, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Το «φυγή προς τα μπρος» της νέας πρότασης του Αλ. Αλαβάνου μπορεί να καταλήξει στο... «μπρος γκρεμός» μόνο!

Ο ΣΥΝ έχει μια μεγάλη ιστορία και σημαντικές επιτυχίες στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Είναι κρίμα που ορισμένοι τον οδηγούν σε λογικές γκρουπούσκουλου.

Στις επόμενες εκλογές το επαπειλούμενο 42% για την εκλογή δημάρχου οδηγεί σε μάχη για τη δημαρχία της Αθήνας που αναμένεται να πάρει τα πιό σκληρά χαρακτηριστικά της, με τις δυνάμεις του δικομματισμού να τα «δίνουν όλα» σε υποψηφίους και μέσα.

Η νέα πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ στερεί την αριστερά από υποψήφιο με αναμφισβήτητη διεισδυτικότητα σε ψηφοφόρους τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. καθώς και με δημόσια εικόνα ως ο πολιτικός της αριστεράς με την μεγαλύτερη σχέση με το χώρο της οικολογίας και τις παρεμβάσεις του για το περιβάλλον.

Το σημαντικότερο όμως ζήτημα για τον ΣΥΝ είναι η στέρηση της πολιτικής αυτονομίας του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Καθοριστικές θέσεις τους τίθενται υπό την αδειοδότηση των συνεργαζόμενων στον ΣΥΡΙΖΑ και οι επιλογές προσώπων κρίνονται στη βάση των πολιτικών απόψεων των φορέων τους.

Σπ. Λυκούδης:
Η απόσυρση από τον πρόεδρο του ΣΥΝ της υποψηφιότητας Παπαγιαννάκη είναι απόδειξη ότι ο ΣΥΝ, εγκλωβισμένος στην αδιέξοδη γραμμή του συνεδρίου σε σχέση με τις συμμαχίες το, δεν συζητεί τις πολιτικές του επιλογές, αλλά τις θέτει υπό την αδειοδότηση και την έγκριση των συνεργαζόμενων στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δέχομαι να απορρίπτονται τα στελέχη του όμματος, όχι στη βάση των δυνατοτήτων τους, αλλά στη βάση αν είναι αρεστές οι πολιτικές τους απόψεις.

Φ. Κουβέλης                                                                              Mιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ(14/10/05), απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Στρ. Τριλίκη, για το ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με την προταθείσα υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για τη δημαρχία της Αθήνας, δήλωσε:

«Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί δεν προσωποποιείται. Άλλωστε ο Αλ. Τσίπρας είναι ένας νέος άνθρωπος, εξαίρετο στέλεχος της νεολαίας και του κόμματος και με σημαντική παρουσία στα κινήματα. Το πολιτικό πρόβλημα που προέκυψε είναι ο αποκλεισμός στη βάση των πολιτικών απόψεων. Μια τέτοια πολιτική επιλογή δημιουργεί προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στοιχεία κρίσης στον Συνασπισμό και δεν υπηρετούν τη συλλογικότητά του, που είναι τόσο αναγκαία.»

Γιάννης Μπαλάφας Mιλώντας(14/10/05)  στο ραδιοσταθμό «9.84» και στον Άρη Τόλιο, μεταξύ άλλων, τόνισε:

 

«Το ζήτημα που αναδείχθηκε στον ΣΥΝ, με την απόσυρση της υποψηφιότητας του Μιχ. Παπαγιαννάκη για το Δήμο Αθηναίων, δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά του πολιτικού προβλήματος που συνοδεύει την απόσυρση αυτή. ΄Ότι δηλαδή ένα στέλεχος του κόμματος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, επειδή έχει απόψεις σε γενικά πολιτικά ζητήματα (π.χ. Ευρωπαϊκή πολιτική, ευρωτουρκικά  κ.ά.) που είναι διαφορετικές από τις απόψεις του Προέδρου, της πλειοψηφίας της ΚΠΕ και άλλων στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

Δεν κρίθηκε δηλαδή αν ο συγκεκριμένος υποψήφιος είναι ικανός, αν μπορεί να προβάλλει τα προβλήματα της πόλης, αν έχει διεισδυτικότητα σε άλλους πολιτικούς χώρους και επαφή με τα κινήματα, αλλά κόπηκε με βάση τις απόψεις του σε ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

 

Επίσης, είναι μείζον ζήτημα δημοκρατικής τάξης στο κόμμα μας, ότι δυστυχώς κεντρικές αποφάσεις τίθενται πρωτίστως στην έγκριση συμμάχων και συμμαχικών σχημάτων και όχι στην κρίση των μελών και των οργάνων του κόμματος.

 

Τα παραπάνω, ενταγμένα στη συγκυρία, συνιστούν σοβαρή πηγή ανησυχίας στον ΣΥΝ.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι