Πειθαρχικό ΕΣΗΕΑ: Αυτός είναι ο Δεκάλογος του αντικειμενικού δημοσιογράφου

Νίκος Ζαχαριάδης, www.protagon.gr, 08/07/2015

1. Το κοινό δεν είναι ώριμο να κρίνει ποιοι δημοσιογράφοι κάνουν προπαγάνδα και να τους αγνοήσει αλλάζοντας κανάλι. Γι’ αυτό και η ΕΣΗΕΑ, οφείλει να το προστατεύει κρίνοντας για λογαριασμό του.

2. Κάθε δημοσιογράφος που αναφέρεται σε αμφιλεγόμενα γεγονότα, όπως η μη επίτευξη συμφωνίας εντός 48 ωρών ή η παράταση της τραπεζικής αργίας, οφείλει να φιλοξενεί στο studio και κάποιον που ισχυρίζεται το αντίθετο για λόγους ισορροπίας.

3. Στο εξής, πρόσωπα που δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα στην κοινή γνώμη όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Άγκελα Μέρκελ, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο Μάρτιν Σουλτς κ.ο.κ, θα εμφανίζονται με καλυμμένο το πρόσωπο και οι δηλώσεις τους θα μεταδίδονται χωρίς υπότιτλους, αλλιώς θα θεωρηθεί προώθηση των απόψεών τους ερήμην της επιθυμίας του κοινού.

4. Από το παραπάνω εξαιρούνται όσοι δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, φοράνε ειρωνικά ναζιστική στολή (τύπου Γιώργου Τράγκα) ή υψώνουν το μεσαίο δάχτυλο προς τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Ειδικά όσοι δημοσιογράφοι κάθονται και ακούν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χωρίς να τον κοροϊδεύουν για την αναπηρία του, είναι προδότες. Και η συνέντευξή τους χαρακτηρίζεται «εκπαίδευση για την προώθηση των θέσεων του ΔΝΤ».

5. Το κοινό, κατά τη διάρκεια κάθε μήνα, θα αποφασίζει με τηλεψηφοφορία, ποιον δημοσιογράφο δεν γουστάρει και θέλει να βγάλει τον σκασμό ή να δεχθεί επίθεση.

6. Σε περίπτωση που τα γεγονότα επιβεβαιώσουν τις αρνητικές προβλέψεις κάποιου δημοσιογράφου, δεν απαλλάσσεται από την κατηγορία της προπαγάνδας. Αντίθετα, θεωρείται υπεύθυνος ότι έχει προκαλέσει εκείνος το γεγονός και του απονέμεται ο χαρακτηρισμός του «γρουσούζη».

7. Ο χαρακτηρισμός «σκυλιά», «δωσίλογοι», «Τσολάκογλου» και «Γερμανοτσολιάδες» για τους ψηφοφόρους της άλλης άποψης, δεν θεωρούνται προσβλητικοί. Αφού είναι. Να το κρύψουμε; Θα ήταν λάθος, θα αποτελούσε πλήγμα στην αντικειμενικότητα και θα συνιστούσε παρέμβαση στην ελευθερία του λόγου.

8. Τα μη συστημικά sites δικαιούνται να δημοσιεύουν όποια είδηση επιθυμούν, έστω κι αν είναι ψεύτικη ή παραπλανά το κοινό, γιατί δεν διαθέτουν τα μέσα να την διασταυρώσουν. Και τέλος πάντων, κάπως πρέπει αν ζήσουν κι αυτά.

9. Οι δημοσιογράφοι εκείνοι που εξαγοράζονται, στέλνοντας υποσυνείδητα προπαγανδιστικά «Ναι» σε γνωστή εταιρία κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν (δήθεν) δωρεάν πακέτο ομιλίας, θα τιμωρούνται με αφαίρεση της δημοσιογραφικής ιδιότητας για ένα χρόνο.

10. Σε περίπτωση ισοψηφίας του πειθαρχικού συμβουλίου, σχετικά με την αθωότητα ή όχι κάποιου προδότη δημοσιογράφου θα ζητείται η γνώμη του «Νέστορα» της Δημοσιογραφίας, κ. Γιώργου Κουρή.

Θέμα επικαιρότητας:
Δημοψήφισμα 2015

Σύνολο: 32 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι