Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης για να μην βρεθεί ξανά η χώρα με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Λ. Λασκαρίδη, Παρασκήνιο, Δημοσιευμένο: 2016-11-26

Κύριε πρόεδρε, ο «ισχυρός τρίτος πόλος, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ.» είναι εφικτός στόχος ή απλά μια τονωτική ένεση για τα στελέχη του χώρου σας;

Ο στόχος ενός ισχυρού αυτόνομου πόλου της σοσιαλδημοκρατίας είναι απολύτως εφικτός και θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την κοινωνία. Για τους πολίτες που αναζητούν μία εναλλακτική προοδευτική λύση. Αρκεί να πάρουμε άμεσα γενναίες αποφάσεις για την υπέρβαση των υφιστάμενων σχημάτων με στόχο έναν ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα, για το νέο που θα εμπνεύσει. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Δεν διεκδικούμε να είμαστε ο τρίτος πόλος, αλλά ο ισχυρός προοδευτικός πόλος στην χώρα μας.

Για το «ναυάγιο» της συνεργασίας με το Ποτάμι, ποιος ή ποιοι ευθύνονται;

Δεν είναι η ώρα νέου κύκλου αντιπαραθέσεων και άγονων συγκρούσεων. Η ηγεσία του Ποταμιού αποφάσισε την αυτόνομη δράση, είναι σεβαστή η απόφαση και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Εμείς προχωρούμε αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς. Σήμερα είναι αναγκαίο να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Για αυτό τάσσομαι σταθερά υπέρ της συγκρότησης μιας μεγάλης προοδευτικής, σοσιαλδημοκρατικής παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό ως πρώτο μεγάλο βήμα προτείνω την διεξαγωγή ενός ανοιχτού και ενωτικού Συνεδρίου στις αρχές της άνοιξης του 2017.

Σ’ ένα διευρυμένο σχήμα χωρούν μαζί ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Και φυσικά δεν σας ερωτώ ως πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, που είναι ένα άλλο κόμμα από το ΠΑΣΟΚ –από το οποίο προέρχονται κι οι δύο- αλλά ως βασικό πυλώνα και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Συμπαράταξης

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών είναι ένας συνασπισμός κομμάτων. Αυτό ευνοεί σήμερα κινήσεις ή κόμματα να συμμετέχουν στην Συμπαράταξη με την πολιτική και την οργανωτική τους αυτονομία. Στο πλαίσιο αυτό στο εγχείρημα χωρούν όλοι όσοι συμφωνούν στη αναγκαιότητα ενός αυτόνομου πόλου σαφώς οριοθετημένου τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα εμπρός με ενότητα και ανανέωση. Χωρίς κανένα φόβο, καμία προσωπική ή συλλογική ανασφάλεια. Οι ιστορικές δεσμεύσεις και οι ιστορικές αντιπαλότητες δεν μπορούν να αφορούν το παρόν και το μέλλον του χώρου. Επιτέλους πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών.

Και το κόμμα σας, έχει συνεργαστεί (περίοδος 2012-13) κυβερνητικά με τη Ν.Δ. Σήμερα εσείς ο ίδιος απορρίπτετε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τέτοιου είδους συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τη Ν.Δ. θα συνεργαζόσασταν πάλι, σ’ ένα σχήμα που δεν θα είχε μέσα τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κοιτάξτε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής, εμείς έχοντας υψηλό το αίσθημα της ευθύνης για την χώρα πράγματι συνεργαστήκαμε με τη ΝΔ μετά από δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 όπου ο ελληνικός λαός έβγαζε πρώτο κόμμα τη ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία και με μία έκρυθμη κοινωνική κατάσταση λίγο πριν την άτακτη χρεωκοπία. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχει επιλέξει ο ίδιος τους ΑΝΕΛ, το κόμμα της εθνικολαϊκιστικής δεξιάς, ως σύμμαχο. Αυτές είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυταπάτες και λαϊκισμούς. Σταθερή μας θέση είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση και τα μνημόνια με κυβερνήσεις μονοκομματικές ή με ένα κόμμα συμπλήρωμα για να βγουν οι 151 έδρες. Δεν χρειάζεται ένας νέος γύρος ψευδαισθήσεων στην χώρα. Απαιτείται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Εθνική συνεννόηση επιδιώκουμε σταθερά, χθες, σήμερα και αύριο. Σε ένα τέτοιο σχήμα θα συμμετείχαμε. Δεν θα αποτελέσουμε όμως το δεκανίκι και το συμπλήρωμα κανενός.

Πιστεύετε ότι στην κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κατάστασης των τελευταίων χρόνων (και δεν αναφέρομαι φυσικά μόνο στις κυβερνήσεις που έχουν ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ) μπορεί ως χώρα να βγει από την κρίση και ν’ «αναπνεύσουν» οι πολίτες;

Με τις αναποτελεσματικές πολιτικές που ασκούνται δεν μπορεί να βγει από την κρίση. Μόνο αν συμφωνηθούν και υλοποιηθούν, στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών σε όλους τους τομείς πολιτικής θα μπορέσει να σταματήσει η φορομπηχτική πολιτική που επιτείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους για να καταστεί βιώσιμο. Αλλά ας μην υπάρχουν νέες αυταπάτες, ακόμη και να ρυθμιζόταν το χρέος, γρήγορα θα φτάναμε στο ίδιο σημείο εάν δεν υιοθετηθεί ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο. Αν δεν υπάρξει άμεσα στροφή και αλλαγή πολιτικών, δεν θα αργήσει η χρονική στιγμή που η χώρα μας θα βρεθεί ξανά με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης και τότε οι συνέπειες θα είναι μη αντιστρεπτές. Ο κίνδυνος αυτός δεν έχει ξεπεραστεί και θα έρθει ξανά στο προσκήνιο αν δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση με στόχο μία αποτελεσματική πολιτική εξόδου από την κρίση.

Στο θέμα των εργασιακών ποιες είναι οι θέσεις σας;

Σήμερα οι εργασιακές σχέσεις είναι σε άθλια κατάσταση. Υπάρχει απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στο σύνολό τους. Έχουμε αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών. Άλλη μια προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, η επανάκτηση του θεσμού της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων θα αθετηθεί, άλλη μια κόκκινη γραμμή θα αλλάξει χρώμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διακύβευση όλων των ευρωπαϊκών κεκτημένων στα εργασιακά θέματα, και ο κίνδυνος η χώρα μας να αποτελεί πια μόνιμα την εξαίρεση εκτός κοινοτικού κεκτημένου. Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να κλείσει και όχι να ανοίξει την πόρτα στις ομαδικές απολύσεις. Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων. Πρόκειται για ιδεολογική εμμονή ορισμένων εταίρων. Είναι απαράδεκτο επίσης το νεοφιλελεύθερο μέτρο της ανταπεργίας των εργοδοτών, το lock out. Ο συνδικαλιστικός νόμος όμως που αποτέλεσε μια σημαντική δημοκρατική κατάκτηση στην δεκαετία του ’80 μπορεί να αναδιαρθρωθεί σε συμφωνία και όχι με σύγκρουση με τους κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς της χώρας.

Θέματα επικαιρότητας: Πολιτικό Σύστημα

Πέτρος Ιωαννίδης

Το Κέντρο είναι αυτό που ορίζει τις πλειοψηφίες

Πέτρος Ιωαννίδης, Ηλίας Τσαουσάκης, 2024-01-15

Δύο πολιτικοί επιστήμονες που επιμελήθηκαν τον συλλογικό...

Περισσότερα

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Όταν το 2007 ιδρύθηκε στην Ιταλία το Δημοκρατικό Κόμμα (το...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Οι παγίδες της διαζευκτικής λογικής

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2022-11-12

Στις λεγόμενες «ανοιχτές κοινωνίες» οι άνθρωποι δικαιούνται...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Εξωστρέφεια και εσωστρέφεια στην πολιτική

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2022-05-28

Κατά καιρούς έχει τύχει να διαβάσω επικριτικά σχόλια για...

Περισσότερα
Γιώργος Σωτηρέλης

Αστυνόμευση των Α.Ε.Ι. ερήμην του Συντάγματος;

Γιώργος Σωτηρέλης, 2022-03-18

Α. Δημοσιεύθηκαν πρόσφατα (6.3), στην εφημερίδα Καθημερινή,...

Περισσότερα

Το δίλημμα των εκλογών και η επόμενη μέρα

Παύλος Τσίμας, 2019-03-13

Στα τέλη της εβδομάδας, όταν η Βουλή ολοκληρώσει και την...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

ΣΥΡΙΖΑ: επιδιώκει την αλλαγή για να μην αλλάξει;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2019-03-09

Οι επικείμενες εκλογές και η πρεμιέρα της «Γέφυρας» έχουν...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Γιατί η αυτοκριτική είναι είδος που σπανίζει;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2019-02-23

Οι πολιτικοί δεν συνηθίζουν να ομολογούν δημόσια ότι έκαναν...

Περισσότερα

Άρθρα

Γιώργος Σωτηρέλης

Ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές δείχνουν τον δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-22

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

×
×