Η Ελλάδα, από latecomer, στη σύγχρονη ανάπτυξη
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2015-10-11
Η Ελλάδα δεν έχει σχέδιο. Η Κίνα έχει το σχέδιο Made in China 2025. Η Ιαπωνία έχει σχέδιο αναγέννησης της βιομηχανίας. Οι ΗΠΑ, σχέδιο επαναπατρισμού της βιομηχανίας (reshoring). Η Ευρώπη έχει το σχέδιο Βιομηχανία 4.0. Τέσσερα φιλόδοξα σχέδια μετασχηματισμού και ανάπτυξης της παραγωγικής βάσης είναι σε εξέλιξη. Ατμομηχανή τους, οι δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες και η ρομποτική.
Μια μεγάλη επανάσταση, που δεν την έβαζε ο νους όταν ο Karel Capek εισήγαγε τη λέξη «ρομπότ» στην αγγλική (1921), που κανείς δεν την αντιμετώπιζε ως ρεαλιστικό ενδεχόμενο ούτε όταν ο Isaac Asimov έξαπτε τη φαντασία γράφοντας για τη «ρομποτική» (1941), είναι ήδη εδώ.
Να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους
Μάριο Ντράγκι, Συνέντευξη στον Αλ. Παπαχελά, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2015-10-11
ΣΥΡΙΖΑ, δυο φάρσες που δεν πρόλαβαν να γίνουν τραγωδία
Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, Δημοσιευμένο: 2015-10-11
Στις διπλές εκλογές του 2012 για τον ΣΥΡΙΖΑ το δίπολο της αντίθεσης ήταν Αριστερά-Δεξιά και δευτερευόντως Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο. Στις εκλογές του Ιανουαρίου το Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο επικαθόρισε την αντίθεση Αριστερά-Δεξιά. Στον τελευταίο θρίαμβο του κ. Τσίπρα όλα αυτά υποβαθμίστηκαν για χάρη της σύγκρουσης παλιό-νέο και αδιάφθορο-διεφθαρμένο, καλά συμφέροντα κατά των κακών. Παρακολουθήσαμε, ίσως με αμηχανία, τη μετατόπιση ενός κόμματος από τον αριστερισμό στην απολιτικότητα μέσω του λαϊκισμού.
Η ανάγνωση που έβλεπε και βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα απλά λαϊκιστικό κόμμα δυσκόλεψε την πολιτική σκέψη να προβλέψει τησημερινή μετεξέλιξή του.