Ιδιωτικό ή κρατικό; Δημόσιο!

Μαρία Γιαννακάκη, Δημοσιευμένο: 2015-01-14

Σήμερα με την εντεινόμενη κυριαρχία της οικονομίας στην πολιτική και την κοινωνία τίθεται μετ’ επιτάσεως το δίλημμα: ιδιωτικός ή δημόσιος τομέας;
Στη χώρα μας το δίλημμα παρουσιάζεται με ένταση στα χρόνια της κρίσης. Καλλιεργείται η απαξίωση του δημόσιου, που εσφαλμένα ταυτίζεται με το κρατικό. Μια ταύτιση η οποία έχει ισχυρές ιστορικές καταβολές με δεδομένη την ιδιότυπη εξελικτική πορεία και διαχρονική παρουσία του ελληνικού κράτους.

Από τις αρχές της δημιουργίας του το νεώτερο ελληνικό κράτος ενσωμάτωσε τα πελατειακά δίκτυα της προνεωτερικής εποχής, τα οποία σταδιακά εξελίχθηκαν σε εξουσιαστικούς μηχανισμούς ελέγχου της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Pacta sunt servanda

Αλέξης Παπαχελάς, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2015-01-14

Pacta sunt servanda, οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Τη λατινική αυτή ρήση έχει ακούσει στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες όποιος Ελληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να ανοίξει συζήτηση για κούρεμα του χρέους και επαναδιαπραγμάτευση των ήδη συμφωνηθέντων με την τρόικα.

Πολύ σκληρός για να πεθάνει ο Κουβέλης

Γιώργος Λακόπουλος, THE TOC, Δημοσιευμένο: 2015-01-14

Ίσως, η πιο ενδιαφέρουσα έκπληξη των εκλογών του 2012, ήταν ηΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Ένα νεοπαγές κόμμα που προέκυψε από διάσπαση του -μικρού ακόμη- ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε στη Βουλή με 16 έδρες. Οι ψηφοφόροι που αποσπάσθηκαν από το ΠΑΣΟΚ πρωτίστως και δε ήθελαν να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, βρήκαν καταφύγιο στη νηφάλια παρουσία του Κουβέλη.
Όσα επακολούθησαν είναι γνωστά. Η ΔΗΜΑΡ βρέθηκε στο έλεος του μιντιακού συστήματος, δίκην τιμωρίας, επειδή αποχώρησε από την κυβέρνηση Σαμαρά.
Έδειχνε όμως να αντέχει μέχρι στιγμή που άρχισαν τα πραγματικά λάθη. Τα βασικότερα ήταν η κοινή εμφάνιση του Φώτη Κουβέλη με τον Γ. Παπανδρέου στις Ευρωεκλογές και εν συνεχεία η αμφισημία του ιδίου στο θέμα της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Δημοκρατίας.

×
×