Η Δημοκρατία του διαδικτύου και η Αριστερά

Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2021-04-23

Δημήτρης Χαλαζωνίτης
Δημήτρης Χαλαζωνίτης

Εν αρχή ην ο λόγος. Ο Γουτεμβέργιος πρόσταξε «τυπωθείτω» και η διακίνηση των ιδεών άρχισε να γίνεται μέσω βιβλίων, εφημερίδων, προκηρύξεων και πάσης φύσης γραπτών. Η αναπαραγωγή και η κατοχύρωσή τους προϋπέθεταν το καφενείο, τον χώρο δουλειάς, «τη συγκέντρωση».

Ήταν η εποχή των μεγάλων επαναστάσεων, των «κεντρικών» πολέμων. Ήταν ακόμα μια κοινωνία σωμάτων. Μετά ήρθαν το ραδιόφωνο και η TV. Εξαφάνισαν τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας, σχετικοποίησαν τον ρόλο των εφημερίδων αλλά και των ίδιων των κομμάτων και της εθνικής Βουλής, χωρίς βέβαια να καταργούν τέτοιους θεσμούς.

Το φαινόμενο της αντίστασης στη δικτατορία

Πολυμέρης Βόγλης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-04-23

Στη μνήμη του Δημοσθένη Δώδου

Για τους περισσότερους ανθρώπους η αντίσταση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών είναι συνδεδεμένη με τη φοιτητική διαμαρτυρία του 1973. Η κατάληψη της Νομικής και αργότερα η εξέγερση του Πολυτεχνείου έδειξαν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο την αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας στο δικτατορικό καθεστώς. Ωστόσο, η αντίσταση στη δικτατορία δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτές τις μαζικές κινητοποιήσεις του 1973. Η αντίσταση είχε ξεκινήσει αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

Καθοριστικό πλήγμα με το ˮακαταδίωκτοˮ στην αξιοπιστία και το κύρος των επιστημόνων.

Στέργιος Καλπάκης, Δημοσιευμένο: 2021-04-23

Ένας από τους βασικούς λόγους αποτυχίας στο δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας είναι ότι έσπασε ο "κανόνας της εμπιστοσύνης" σύμφωνα με τον οποίο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κυβέρνηση παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις.

Η πρόσφατη δημοσίευση μέρους των πρακτικών επιβεβαίωσε αυτό για το οποίο ήμασταν υποψιασμένοι.

×
×