Τώρα είναι η ώρα για την αλλαγή

Ρένα Δούρου, Συνέντευξη στον Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-05-07

Για την ανάγκη σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις κάλπες της 21ης Μαΐου μιλά η Ρένα Δούρου στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, προκειμένου, όπως υπογραμμίζει, «να κάνουμε πράξη την ελπίδα». Αναφορικά με την υπόθεση του μορφώματος Κασιδιάρη κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για διαστρέβλωση της πραγματικότητας προκειμένου να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ αφήνει αιχμές για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος νεοναζί έκανε επί τρία χρόνια καμπάνια μέσα από τη φυλακή. Ακόμη, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της λειτουργίας του κράτους και της αξιοπιστίας στην πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο, ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία κατηγορεί για υπονόμευση της δημοκρατίας και διεύρυνση των ανισοτήτων.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ανάκαμψη οικονομίας και δίκαιη διανομή πλούτου

Γιάννης Δραγασάκης, Συνέντευξη στον Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-05-07

Σαφείς απαντήσεις δίνει ο Γιάννης Δραγασάκης στις επικρίσεις των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφορικά με το πρόγραμμά του. Ξεκαθαρίζει ότι το πρόγραμμα του κόμματος είναι ρεαλιστικό και «δεν παραβλέπει τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι προγραμματικές προτεραιότητες δίνονται «με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών και συνολικά της κοινωνίας». Μάλιστα, αντιστρέφει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «η δαπάνη για το ΕΣΥ, τα σχολεία, την ασφάλεια των τρένων ή το κοινωνικό κράτος δεν είναι “κόστος” με την έννοια της ανάλωσης, αλλά επένδυση με ισχυρά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα».

Παραγωγικό πρότυπο;

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-05-07

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης

Πρόσφατα, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η ομάδα των οικονομολόγων της Alpha Bank, σήμαναν συναγερμό: Το παραγωγικό κενό, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στο ΑΕΠ που παράγουμε και εκείνο που θα μπορούσαμε να παράγουμε με πλήρη εκμετάλλευση των διαθέσιμων παραγωγικών συντελεστών –είπαν– έχει μηδενιστεί. Για την αύξηση του ΑΕΠ χρειάζονται επενδύσεις – διαφορετικά, απλώς θα αυξάνονται οι τιμές. Για να γίνουν επενδύσεις (κι όχι απλώς λίγα data centers για φτηνό εργατικό δυναμικό ή τοποθετήσεις με μικρό ρίσκο και υψηλά κέρδη στο real estate) δεν αρκούν οι προσευχές. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις κι ένα νέο οικονομικό μοντέλο.

×