Τώρα είναι η ώρα για την αλλαγή

Ρένα Δούρου, Συνέντευξη στον Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-05-07

Για την ανάγκη σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις κάλπες της 21ης Μαΐου μιλά η Ρένα Δούρου στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, προκειμένου, όπως υπογραμμίζει, «να κάνουμε πράξη την ελπίδα». Αναφορικά με την υπόθεση του μορφώματος Κασιδιάρη κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για διαστρέβλωση της πραγματικότητας προκειμένου να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ αφήνει αιχμές για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος νεοναζί έκανε επί τρία χρόνια καμπάνια μέσα από τη φυλακή. Ακόμη, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της λειτουργίας του κράτους και της αξιοπιστίας στην πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο, ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία κατηγορεί για υπονόμευση της δημοκρατίας και διεύρυνση των ανισοτήτων.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ανάκαμψη οικονομίας και δίκαιη διανομή πλούτου

Γιάννης Δραγασάκης, Συνέντευξη στον Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-05-07

Σαφείς απαντήσεις δίνει ο Γιάννης Δραγασάκης στις επικρίσεις των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφορικά με το πρόγραμμά του. Ξεκαθαρίζει ότι το πρόγραμμα του κόμματος είναι ρεαλιστικό και «δεν παραβλέπει τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι προγραμματικές προτεραιότητες δίνονται «με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών και συνολικά της κοινωνίας». Μάλιστα, αντιστρέφει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «η δαπάνη για το ΕΣΥ, τα σχολεία, την ασφάλεια των τρένων ή το κοινωνικό κράτος δεν είναι “κόστος” με την έννοια της ανάλωσης, αλλά επένδυση με ισχυρά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα».

Παραγωγικό πρότυπο;

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-05-07

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης

Πρόσφατα, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η ομάδα των οικονομολόγων της Alpha Bank, σήμαναν συναγερμό: Το παραγωγικό κενό, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στο ΑΕΠ που παράγουμε και εκείνο που θα μπορούσαμε να παράγουμε με πλήρη εκμετάλλευση των διαθέσιμων παραγωγικών συντελεστών –είπαν– έχει μηδενιστεί. Για την αύξηση του ΑΕΠ χρειάζονται επενδύσεις – διαφορετικά, απλώς θα αυξάνονται οι τιμές. Για να γίνουν επενδύσεις (κι όχι απλώς λίγα data centers για φτηνό εργατικό δυναμικό ή τοποθετήσεις με μικρό ρίσκο και υψηλά κέρδη στο real estate) δεν αρκούν οι προσευχές. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις κι ένα νέο οικονομικό μοντέλο.

Τεχνητή Νοημοσύνη και ελίτ

Δημοσθένης Δαγκλής, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-05-04

Προοδεύει με επιτάχυνση και θα είναι πρωταγωνίστρια της εξέλιξης του επιστημοτεχνολογικού μας πολιτισμού -τουλάχιστον για τον 21ο αιώνα- η Τεχνητή Νοημοσύνη (T.N. – Artificial Intelligence).

Η Τ.Ν. αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές ικανότητες του ανθρώπου, να εξομοιώνει την ανθρώπινη νοημοσύνη (Α.Ν.) αλγοριθμικά με χρήση συμβόλων και λογικών κανόνων και έχει πάμπολλους τομείς εφαρμογής.

Η βιβλιογραφία του θέματος είναι ήδη μεγάλη, με πληθώρα μελετών και εφαρμογών στα περισσότερα είδη ανθρώπινης παραγωγικής ενασχόλησης και εργασίας, π.χ. από τις καλές τέχνες και την εκπαίδευση μέχρι βέβαια τη βιομηχανία.

Οι Δημοκρατίες συνεχώς λιγοστεύουν

Σταδιακά όλο και περισσότερες χώρες μετατρέπονται σε συγκεκαλυμμένες δικτατορίες

Πέτρος Ι. Παραράς, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-05-03

Τουλάχιστον από την προηγούμενη εικοσαετία παρατηρούνται στην Ευρώπη, και όχι μόνον, έντονες πολιτικές εξελίξεις που ωθούν σε σημαντική υποχώρηση αρχών του κράτους δικαίου αλλά και σε περιορισμό ορισμένων ατομικών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθεροτυπία αλλά και οι συναθροίσεις, καθώς και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε ιδίως στην Ουγγαρία και στην Πολωνία, κράτη που είναι και μέλη της Ε.E. από το 2004 και όπου οι ασκούντες εκεί την πολιτική εξουσία στρέφονται ιδίως κατά των θεσμικών αντιβάρων που προστατεύουν τις δημοκρατικές αξίες, όπως είναι και τα συνταγματικά δικαστήρια, αφού έτσι μόνον οι αυταρχικοί ηγέτες θα απεμπλακούν από τα εμπόδια που τους θέτει η δικαιοκρατική τάξη, αφού γι’ αυτούς προέχει η πολιτική σκοπιμότητα που αρκετές φορές απωθεί την αρχή της νομιμότητας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, πρόσφατο νόμο της Πολωνίας που τιμωρεί τους δικαστές των οποίων η ετυμηγορία θα ήταν εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής (Anne Applebaum, «Το λυκόφως της δημοκρατίας. Η σαγήνη του απολυταρχισμού», Αλεξάνδρεια 2022, σελ. 13).

Συμβόλαιο για την Αλλαγή

Η παρουσίαση από τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα

Δημοσιευμένο: 2023-05-03

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και όλες που βρίσκεστε σήμερα εδώ, σ’ έναν ιδιαίτερα συμβολικό χώρο, στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου, που ήταν κάποτε ένας χώρος που έσφυζε από ζωή ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς, που έσκαβαν τη γη για να βγάλουν πλούτο.

Και είναι σήμερα μια σημαντική μέρα για μας εδώ, σ’ αυτό τον συμβολικό χώρο. Γιατί σήμερα σ’ εσάς αλλά και σε όλους τους Έλληνες πολίτες που μας παρακολουθούν, θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας, θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό αλλά ιδιαίτερα σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, αυτό που ονομάζουμε Συμβόλαιο Αλλαγής. Ένα συμβόλαιο δικαιοσύνης και σταθερότητας. Γιατί η ώρα των μεγάλων αποφάσεων, όπως ξέρετε, πλησιάζει. Η ώρα που γράφεται η ιστορία πλησιάζει. Και πεποίθηση όλων μας είναι ότι έχει έρθει και πάλι, η ώρα να φέρουμε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή και στην καθημερινότητα των πολιτών.

57 οι νεκροί το πρώτο 4μηνο του 2023 από εργατικά ατυχήματα!

…Πρωτομαγιάς ένεκεν.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2023-05-02

Στους 57 νεκρούς από εργατικά ατυχήματα έφτασε ο αριθμός το πρώτο 4μηνο του 2023!

Το 2022 ήταν 104 οι νεκροί!

Η χώρα μας έχει καταστεί ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ στα εργατικά ατυχήματα!

Το νούμερο είναι τραγικό και άκρως ανησυχητικό για την πιθανότητα μιας γραμμικής συνέχειας και ενός αντίστοιχου αριθμού και για τα άλλα δύο 4μηνα του 2023!

×