Οι Δημοκρατίες συνεχώς λιγοστεύουν

Σταδιακά όλο και περισσότερες χώρες μετατρέπονται σε συγκεκαλυμμένες δικτατορίες

Πέτρος Ι. Παραράς, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-05-03

Τουλάχιστον από την προηγούμενη εικοσαετία παρατηρούνται στην Ευρώπη, και όχι μόνον, έντονες πολιτικές εξελίξεις που ωθούν σε σημαντική υποχώρηση αρχών του κράτους δικαίου αλλά και σε περιορισμό ορισμένων ατομικών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθεροτυπία αλλά και οι συναθροίσεις, καθώς και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε ιδίως στην Ουγγαρία και στην Πολωνία, κράτη που είναι και μέλη της Ε.E. από το 2004 και όπου οι ασκούντες εκεί την πολιτική εξουσία στρέφονται ιδίως κατά των θεσμικών αντιβάρων που προστατεύουν τις δημοκρατικές αξίες, όπως είναι και τα συνταγματικά δικαστήρια, αφού έτσι μόνον οι αυταρχικοί ηγέτες θα απεμπλακούν από τα εμπόδια που τους θέτει η δικαιοκρατική τάξη, αφού γι’ αυτούς προέχει η πολιτική σκοπιμότητα που αρκετές φορές απωθεί την αρχή της νομιμότητας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, πρόσφατο νόμο της Πολωνίας που τιμωρεί τους δικαστές των οποίων η ετυμηγορία θα ήταν εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής (Anne Applebaum, «Το λυκόφως της δημοκρατίας. Η σαγήνη του απολυταρχισμού», Αλεξάνδρεια 2022, σελ. 13).

Συμβόλαιο για την Αλλαγή

Η παρουσίαση από τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα

Δημοσιευμένο: 2023-05-03

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και όλες που βρίσκεστε σήμερα εδώ, σ’ έναν ιδιαίτερα συμβολικό χώρο, στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου, που ήταν κάποτε ένας χώρος που έσφυζε από ζωή ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς, που έσκαβαν τη γη για να βγάλουν πλούτο.

Και είναι σήμερα μια σημαντική μέρα για μας εδώ, σ’ αυτό τον συμβολικό χώρο. Γιατί σήμερα σ’ εσάς αλλά και σε όλους τους Έλληνες πολίτες που μας παρακολουθούν, θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας, θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό αλλά ιδιαίτερα σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, αυτό που ονομάζουμε Συμβόλαιο Αλλαγής. Ένα συμβόλαιο δικαιοσύνης και σταθερότητας. Γιατί η ώρα των μεγάλων αποφάσεων, όπως ξέρετε, πλησιάζει. Η ώρα που γράφεται η ιστορία πλησιάζει. Και πεποίθηση όλων μας είναι ότι έχει έρθει και πάλι, η ώρα να φέρουμε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή και στην καθημερινότητα των πολιτών.

×