Επενδυτικά funds και μαγκιές για το θεαθήναι

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2017-03-19

Πέρασε ολόκληρο το 2016 για να επιστρέψουν στις τράπεζες 8 δισ. ευρώ από το εξωτερικό, αλλά άρκεσαν 2-3 μήνες για να ξαναφύγουν τα μισά από αυτά. Οι επενδύσεις, που για πρώτη φορά από το 2007 είχαν αρχίσει να αυξάνονται πέρυσι, βούτηξαν -13,5% το τελευταίο 3μηνο. Αυτή η βουτιά ανέκοψε την έως τότε ελαφρά ανοδική πορεία του ΑΕΠ, συμπαρασύροντάς το σε πτώση 1,35%. Αυξήθηκαν και τα «κόκκινα» δάνεια. Το οδυνηρότερο όλων: Ανεστράφη η καθοδική πορεία της ανεργίας, που αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σκαρφαλώνοντας στο 23,6%. Οι «μαγκιές» έχουν κόστος...

Νίκες και ήττες

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2017-03-18

Ισως βιάστηκε λίγο η επίσημη Ευρώπη να δηλώσει απολύτως ανακουφισμένη από το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών. Καμιά αντίρρηση. Ο συντηρητικός Μαρκ Ρούτε νίκησε και ο ακροδεξιός Χερτ Βίλντερς έχασε. Ομως ο κ. Ρούτε νίκησε χάνοντας (πέντε ποσοστιαίες μονάδες, εννιά έδρες και τον κυβερνητικό Εργατικό εταίρο του, που καταποντίστηκε αλά ΠΑΣΟΚ), ο δε κ. Βίλντερς έχασε κερδίζοντας.

Ο ευρωσκεπτικισμός και η αναχαίτιση των εθνικολαϊκιστών

Βασιλική Γεωργιάδου, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2017-03-18

Ο ευρωσκεπτικισμός είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε άνοδο εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. Με τον όρο γίνεται αναφορά σε ένα σύνολο διαθέσεων και στάσεων απέναντι στην ΕΕ που εκφράζουν από απλές επιφυλάξεις και κριτική αμφισβήτηση έως άρνηση ή και καθολική απόρριψη του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η ελληνοτουρκική κρίση και τα αίτιά της

Χρήστος Ροζάκης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2017-03-18

Η Τουρκία περνάει μια περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων με πολλά κράτη και οντότητες: αν αρχίσουμε από τις τεταμένες σχέσεις της με την Ολλανδία, εξαιτίας της απαγόρευσης από τους Ολλανδούς της ομιλίας του τούρκου υπουργού των Εξωτερικών σε δημόσιο χώρο, και την απαγόρευση εισόδου της τουρκάλας υπουργού στην Ολλανδία,

Επιλογή πολιτισμού, δημοκρατίας, ειρήνης και επιβίωσης

Π.Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2017-03-18

Το επόμενο Σάββατο 25 Μαρτίου σε μια πανηγυρική εκδήλωση στη Ρώμη γιορτάζεται η επέτειος των εξήντα χρόνων από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ως αρχικώς Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) με την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης στις 25 Μαρτίου του 1957 από έξι αρχικά χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο - ιδρυτικές χώρες). Στα εξήντα αυτά χρόνια η ΕΟΚ μετεξελίχθηκε στη σημερινή ΕΕ μέσα από σειρά νέων συνθηκών (Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, Συνθήκη ΕΕ / Μάαστριχτ, Συνθήκη Αμστερνταμ, Συνθήκη Νίκαιας, Ευρωπαϊκό Σύνταγμα / Συνθήκη Λισαβόνας), ενώ αύξησε τον αριθμό των κρατών-μελών της από τα έξι αρχικά σε είκοσι οκτώ σήμερα.

Εφημερεύοντα

Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, Δημοσιευμένο: 2017-03-16

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση είναι διχασμένη ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών και στην κοινοβουλευτική βάση της, που έχει πλέον υποχρεωτικά υιοθετήσει το μυθικό (και ανύπαρκτο) αφήγημα του «μηδενικού αθροίσματος» ανάμεσα στα «μέτρα και τα αντίμετρα» της νέας διαπραγμάτευσης, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. Πρόκειται για την εσωτερική άμυνα μιας καταρρέουσας κυβέρνησης, που επιμένει ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας εμπεριέχουν ήδη και τον εξορκισμό τους

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Κανένα σχέδιο για την ανάσχεση της ανεργίας.

Ερώτηση στη Βουλή για την ανεργία προς την Υπουργό Εργασίας

Δημοσιευμένο: 2017-03-16

Ερώτηση στη Βουλή για την ανεργία προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι, με βάση την πρόσφατη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του 2017 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση από το ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε., η ανεργία έχει λάβει δραματικές διαστάσεις στην χώρα μας καθώς το πραγματικό ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 30%.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η ασκούμενη πολιτική και η υπερφορολόγηση έχουν εξοντώσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η ανάπτυξη δεν διατάσσεται αλλά για να επιτευχθεί απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με την ανεργία στα ύψη, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ούτε έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο για την ανάσχεση της ανεργίας.

Το αποτέλεσμα στην Ολλανδία, οι αισιόδοξοι και οι “φοβισμένοι”

Ανδρέας Μπελιμπασάκης, www.theinsider.gr, Δημοσιευμένο: 2017-03-16

belibasakis

Μεγάλη ανάσα από τις εκλογές στην Ολλανδία. Μεγαλύτερη από ότι φανταζόμαστε. Μα δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο, θα αντιτείνει κάποιος. Έγινε.

Τα ιστορικά γεγονότα, κάποιες φορές, εμφανίζουν ήσσονος σημασίας δυναμική στην αρχή. Αργότερα όμως, διογκώνονται με τέτοιο τρόπο που τίποτα δεν μπορεί να τα σταματήσει. Έτσι και στην Ολλανδία. Είναι μια μικρή νίκη ενάντια στον παραλογισμό του λαϊκισμού και του ανορθολογισμού στην Ευρώπη.

Δεν μπορώ να βρω καλύτερο παράδειγμα από την συμπεριφορά του Εβραϊκού πληθυσμού στη Γερμανία, την περίοδο 1937-38.

Η κάθοδος στην κοινωνία

Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2017-03-14

Ως γνωστόν ο αμερικανός νομπελίστας συγγραφέας Σίνκλερ Λιουίς γράφει το 1935 το βιβλίο του «Δεν γίνονται αυτά εδώ» (Καστανιώτης, μτφ. Νίκος Α. Μάντης), όπου στη μυθιστορηματική εκδοχή εκλέγεται το 1936 ένας φιλοναζί πρόεδρος στις ΗΠΑ. Αυτός το πρώτο που έκανε ήταν να κλείσει τις εφημερίδες που δεν τον υμνούσαν. Μετά ήρθαν όλα τα άλλα.

Στις 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Πολιτικού Εργαστηρίου για τη Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία της Δημοκρατικής Αριστεράς με θέμα «Ευρωπαίοι Τραμπ; Γίνονται αυτά εδώ;». Σκοπίμως πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία και φυσικά πριν από τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία, σε μια περίοδο που οι επιθέσεις κατά του Τύπου συνδυάζονται με την άνοδο της Ακροδεξιάς.

×
×