Πρώτη σκέψη: τις προάλλες διάβασα την εξής εκπληκτική είδηση στην εφημερίδα: «Ρώμη. Μαροκινός καταπίνει ένα κινητό και σώζεται από την αστυνομία». Με άλλα λόγια, αργά κάποιο βράδυ η αστυνομία εντοπίζει έναν άνθρωπο ξαπλωμένο στο έδαφος, να φτύνει αίμα, περιτριγυρισμένος από τους συμπατριώτες του.
Μέχρι τις αρχές Μαΐου η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά είχε κυλήσει με απρόσμενη ομαλότητα. Οι χαμένες διδακτικές ώρες και οι ματαιωμένες εξετάσεις της περσινής χρονιάς είχαν αναπληρωθεί και στα πανεπιστήμια επικρατούσε κλίμα ηρεμίας και ανασύνταξης. Και ξαφνικά, σε δύο εβδομάδες, μέσα από μια αλληλοτροφοδοτούμενη κλιμάκωση, φτάσαμε στα πρόσφατα θλιβερά επεισόδια.
"Χιονοστιβάδα" επετείων-γεγονότων που συγκλόνισαν τον κόσμο και τον τόπο μας τις μέρες του Μάη: Παρισινή Κομμούνα, αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά στο Σικάγο το 1886, εργατική εξέγερση το ’36 στη Θεσσαλονίκη, αντιφασιστική νίκη το 1945, γαλλικός Μάης του ’68, νίκη της Βιετναμέζικης Επανάστασης το 1975, εξέγερση στην Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου το 1989... Δολοφονία -"πρόβα τζενεράλε" της χούντας- του Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963, δολοφονία του Γιώργη Τσαρουχά το 1968.
Συκοφαντούν το Πανεπιστήμιο, το άσυλο, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, διευκολύνουν τα κυβερνητικά σχέδια.
Δημοσιευμένο: 2008-05-29
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα Πανεπιστήμια πέντε μέλη της Π.Γ. του Συνασπισμού(Λυκούδης Σπ., Μαργαρίτης Θ., Μπαγιώργος Στεφ., Μπαλάφας Γ. Σαμπατακάκης Μιχ.) έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
Ο ΣΥΝ από την πρώτη στιγμή, με απόφαση της Π.Γ., αποσαφήνισε τις θέσεις του για την πρόσφατη νέα κρίση στα Πανεπιστήμια.
Επεσήμανε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα αναζητεί τρόπους δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων και ταυτόχρονα απειλεί με διακοπή της χρηματοδότησης των δημοσίων πανεπιστημίων, δημιουργώντας νέα όξυνση και αναταραχή στις σχολές.
Δεν είναι η εκλογή νέων προσώπων σε νευραλγικές θέσεις στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό που δείχνουν ότι τα πράγματα αλλάζουν και ότι νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις εισβάλουν στη κεντρική πολιτική σκηνή με οργή και ορμή. Επιτέλους συντελούνται πολιτικές διεργασίες σε όλο και μεγαλύτερο φάσμα της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής ζωής οι οποίες συνολικοποιoύνται και αντανακλώνται στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.
Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΠΘ στέλνοντας διαταγές προς εκτέλεση στα ΑΕΙ κατάφερε να οδηγήσει τα πανεπιστήμια σε μια πολύ βαθιά κρίση.
Μετά τα γεγονότα σε αμφιθέατρο της Νομικής όπου πριν μερικές μέρες αντιδημοκρατικές μειοψηφίες νεαρών ατόμων προσπάθησαν να διαλύσουν δια της βίας επιστημονική εκδήλωση και άσκησαν βία και επί της διοργανώτριας συναδέλφου κ. Γαβουνέλη φαίνεται ότι τα φαινόμενα βίας έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στα ΑΕΙ και απειλούν την καθημερινή λειτουργία τους.
Τα πολύ υψηλά επίπεδα όπου έχουν φτάσει οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου πλήττουν πια τις περισσότερες οικονομίες στον κόσμο. Δεν εξαιρούνται παρά οι χώρες που παράγουν και εξάγουν το πετρέλαιο. Έκθεση της εταιρείας ΜcΚinsey εκτιμά μόνο για τη Σαουδική Αραβία και τα πέντε συνεργαζόμενα μικρά κράτη του Περσικού Κόλπου ότι τα πετρελαϊκά τους έσοδα μπορεί να ξεπεράσουν φέτος τα 1.100 δισ. δολάρια από 300 δισ. που εισέπραξαν το 2007.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Λευκωσία για τρεισήμισι ώρες και πήραν πολύ σημαντικές αποφάσεις για την πορεία του διαλόγου που έχουν ξεκινήσει. Το τοπίο στο Κυπριακό έχει πλέον ξεκαθαρίσει
Αυτή η φωτογραφία εκπέμπει κύματα αισιοδοξίας. Αυτά τα παιδιά δεν πετούν πέτρες ούτε καίνε αυτοκίνητα στο προάστιο όπου μένουν, αλλά στηρίζουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον σε μια μαγική λέξη: την εκπαίδευση.
Αν το κράτος μας είχε χιούμορ (αλλά πού αυτά...), θα έπρεπε να χαρίσει κάποιο παράσημο στον αρχιεπίσκοπο της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που οι πανέξυπνοι σερβόδουλοι παπάδες μας έχουν βάλει στη θρησκευτική γωνία. Γιατί με τα όσα κήρυξε στη Ρώμη (παρακαλώ...) απόδειξε τρία βασικά για κάθε δημοκρατικό λαϊκό κράτος πράγματα:
Στις συζητήσεις καφενείου συχνά αναφέρεται ότι η χρηματιστηριακή οικονομία είναι μια "εικονική, μη-πραγματική οικονομία" (σε αντίθεση με την "πραγματική" που αφορά την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών). Η παραπάνω πεποίθηση δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο εσφαλμένη.
Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στον Θ.Σιαφάκα.
...Κακώς το θέμα των πρυτανικών εκλογών αναγορεύεται σε κεντρικό θέμα. Το κάνει η κυβέρνηση για λόγους προπαγανδιστικής σκοπιμότητας. Θέλει να κρύψει πίσω από αυτό τα χάλια της δημόσιας εκπαίδευσης, να απαξιώσει το ρόλο των δημόσιων πανεπιστημίων και να παρουσιάσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως πανάκεια. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των πρυτανικών εκλογών είναι διατυπωμένη στη Βουλή με γραπτή ολοκληρωμένη αντιπρόταση που καταθέσαμε πριν από ένα χρόνο. Είμαστε υπέρ της καθολικής συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές...