Ο Μητσοτάκης θα κερδίσει με άνεση τις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν

Νίκος Μαραντζίδης, THE TOC, Δημοσιευμένο: 2021-07-05

Στη συμπλήρωση δύο χρονών από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Ιουλίου του 2019, το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να μην απειλείται από κανέναν.

Σχολιάζοντας αυτή την κυριαρχία, ο καθηγητης Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, μιλώντας στο ΤheTOC, προχωράει ένα βήμα επιπλέον από τις δημοσκοπήσεις και εκτιμά ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τις κερδίσει με άνεση.

"Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου έχει εμπεδωθεί δημοσκοπικά η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και η κυριαρχία της εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού. Κατά τη γνώμη μου αυτή η κυριαρχία θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα και μόνο με έκπληξη μπορώ να δω να ανατρέπεται. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα που εγώ διαμορφώνω είναι μια εικόνα που λέει οτι όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, είτε είναι πρόωρες είτε είναι στο τέλος της τετραετίας θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα δεν βλέπω η νίκη να είναι οριακή νίκη αλλά μία άνετη νίκη ενδεχομένως και μία νίκη επανάληψης των συσχετισμών του 2019.”

Σε ερώτηση αν αυτή η κυριαρχία θυμίζει ανάλογες περιόδους πολιτικής κυριαρχίας στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, ο κ. Μαραντζίδης απαντά ότι θυμίζει δύο περιόδους. Την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου 1981 1985 και την περίοδο 2004 2007 με τη μεγάλη νίκη του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2004.

"Η εικόνα αυτή θυμίζει δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος είναι το 1981 - 1985 με τον Ανδρέα Παπανδρέου να έρχεται για πρώτη φορά στην εξουσία και ο όποιος στο τέλος εκείνης τετραετίας έδειχνε και ήταν τελικά ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Κάτι που αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά και με την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του 1984 αλλά και με την ήττα στις εθνικές εκλογές το 1985.

Η δεύτερη περίοδος είναι το 2004 - 2007 όπου έχουμε την επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση με ένα δημοφιλή πρωθυπουργό. Τότε η κυριαρχία του Κώστα Καραμανλή και του κόμματος ήταν μεγάλη και τότε όπως και τώρα η επιρροή του ξεπερνούσε τα όρια της Νέας Δημοκρατίας.

Φυσικά αυτές οι περίοδοι έχουν αρκετές διαφορές αλλά η ομοιότητα τους είναι ότι ο αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός στη μέση της τετραετίας έδειχνε πως ήταν ο κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού, είχε απόλυτο έλεγχο του πολιτικού παιχνιδιού και μια κυριαρχία στην κοινή γνώμη που οδηγούσε σε μια νίκη χωρίς προβλήματα”.

Η κυριαρχία αυτή του πρωθυπουργού φαίνεται κατά το Νίκο Μαραντζίδη πως ενισχύθηκε τόσο από την κρίση στον Έβρο όσο και από την αντιμετώπιση του κορονοϊού επιβεβαιώνοντας με το παραπάνω τις προσδοκίες του εκλογικού σώματος για την αποτελεσματικότητα της πρωθυπουργικής επάρκειας του κ. Μητσοτάκη.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα του Εθνους ο κ.Μαρατζιδης, η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας ιδίως στο πρώτο κύμα πιστώθηκε σχεδόν σε απόλυτο βαθμό στον πρωθυπουργό.

" Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε χαρίσματα αρχηγικά και ηγετικά που σε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του θα έλεγε κανείς ότι ετίθετο σε αμφιβολία αν διαθέτει αυτά τα ηγετικά χαρακτηριστικά. Κατά τη γνώμη μου, βοηθήθηκε πάρα πολύ από την πανδημία. Η πανδημία ενίσχυσε το ηγετικό του προφίλ, του επέτρεψε ειδικά στην πρώτη φάση που τα πήγαινε καλύτερα η χώρα να μπορεί να καμαρώνει ότι ‘εμείς είμαστε το μοντέλο’. Αυτό το πιστώθηκε σχεδόν σε απόλυτο βαθμό. Βεβαίως και η κυβέρνησή του και οι υπουργοί του, αλλά πρωτίστως ο ίδιος. Και έδωσε από αυτήν την άποψη πραγματικά το αίσθημα ότι ήταν ο ηγέτης που εκείνη την ώρα χρειαζόταν η χώρα”.

Η σίγουρη νίκη, όπως την εκτιμά ο Νίκος Μαραντζίδης, προφανώς θα έχει συνέπειες και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με βάση τις εκτιμήσεις θα χάσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις καθώς οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και οι δεύτερες με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε έννοια δημοκρατία.

Για να καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας μετά από δύο ήττες να διατηρηθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαραντζίδης εκτιμά στην συνέντευξή του στο Εθνος ότι πρέπει να ακολουθήσει την τακτική του Γιώργου Παπανδρέου το 2007 και να αναβαθμιστεί να και να αναβαπτιστεί μέσω εσωκομματικών εκλογών στις οποίες θα ψηφίσουν οι πολίτες και όχι μόνο τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

"Αν ο Τσίπρας θέλει να παραμείνει και μετά από μία ή δύο ήττες που θα δεχτεί -με τις δύο, εννοώ, τις διπλές εκλογές- έχει κατά την γνώμη μου μόνον έναν δρόμο. Κι αυτός ο δρόμος είναι να θυμηθούμε το 2007, τον τρόπο με τον οποίον ο Παπανδρέου κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές εντός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από εκεί που ήταν ο απόλυτα αποδυναμωμένος ηγέτης που σχεδόν τον λοιδορούσαν (έχασε το 2004 τις ευρωεκλογές, μετά τις εκλογές του 2007). Όταν λοιπόν ο Παπανδρέου ξαναδιεκδίκησε τη λαϊκή νομιμοποίηση, την εμπιστοσύνη του κόσμου αυτό το έκανε με τον τρόπο που του επέτρεψαν οι διαδικασίες, δηλαδή, με την ψήφο των πολιτών και όχι, απλώς, με τις ψήφους του κομματικού μηχανισμού.

Όσον αφορά στο γιατί δεν "τραβάει" ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κερδίζει τίποτα σχεδόν στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Μαραντζίδης αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να κουβαλά τη φθορά του κόμματος που αποδοκιμάστηκε στις εκλογές του 2019.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι λίγο πολύ ίδιος με αυτόν που ήταν και το 2019. Δεν ξέρω ποιες είναι οι αλλαγές από το καλοκαίρι του 2019 στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει σχηματικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να κουβαλά τη φθορά, εκείνη που τον Ιούλιο του 2019 τον αποδοκίμασε. Αυτό βλάπτει μακροπρόθεσμα την εικόνα του και την επιρροή του γιατί συνεχίζει να είναι ο χαμένος", σημειώνει.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Περισσότερα

Χωρίς ντροπή

Δημήτρης Ρηγόπουλος, 2024-03-23

Υπάρχουν τρία έργα που είναι συνώνυμα μιας σχεδόν ξεδιάντροπης...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Περισσότερα

«Πατρίς, θρησκεία, Ροδόπη, οικογένεια»

Ξένια Κουναλάκη, 2023-06-15

Είναι έκδηλη η μετεκλογική ανησυχία της Νέας Δημοκρατίας,...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Ν.Δ. στη Θράκη: η (επαν)εμφάνιση του Mr Hyde

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-06-12

Συζήτηση για τα λεγόμενα «εθνικά θέματα» και ειδικότερα...

Περισσότερα
Στάθης Σχινάς

ΝΔ / Η μυθολογία της αύξησης των ξένων επενδύσεων

Στάθης Σχινάς, 2023-06-04

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί διά στόματος Άδωνη Γεωργιάδη...

Περισσότερα

Στην τελική ευθεία

Άγγελος Τσέκερης, 2023-03-29

Ο κύβος ερρίφθη. Οι εκλογές θα γίνουν στις 21 Μαΐου. Τη Μεγάλη...

Περισσότερα

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Νίκος Μαραντζίδης, 2023-03-26

Καμία κυβέρνηση δεν αγάπησε τόσο πολύ τον εαυτό της όσο...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

×
×