Τα λάθη και η αλαζονεία δεν κρύβονται
Κώστας Πουλάκης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2021-09-12
Η οριζόντια απογοήτευση του κόσμου (66%) από το κυβερνητικό έργο είναι το τίμημα της αλαζονείας και του αυταρχισμού της προηγούμενης περιόδου
Η έρευνα της Palmos Analysis πραγματοποιείται σε μια διαχρονικά κομβική χρονική περίοδο για την πολιτική ζωή, λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και λίγο πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τις προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.
Βρισκόμαστε σε μια συνθήκη όπου, σύμφωνα με τους πολίτες, τόσο το ζήτημα της πανδημίας όσο και οι συνέπειές της στην οικονομία και στις συνθήκες εργασίας αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Με δύο λόγια, οι πολίτες αγωνιούν τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας όσο και για τις συνθήκες διαβίωσής τους την επόμενη ημέρα.
Να δούμε επιγραμματικά κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας, που καταδεικνύουν ότι η δυσαρέσκεια του κόσμου εκφράζεται πλέον οριζόντια για το σύνολο της κυβερνητικής δράσης.
Τον προηγούμενο μήνα το θέμα που κυριάρχησε ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Αθήνα, Εύβοια και Ηλεία, σε αντίθεση με τη ρήση ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Οι πολίτες που επί ημέρες έβλεπαν τις φωτιές να μαίνονται θεωρούν κατά 78% ότι η κυβέρνηση είτε απέτυχε πλήρως στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών είτε δεν έκανε ό,τι μπορούσε. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη μετρήθηκε, ζυγίστηκε και βρέθηκε ελλιπές.
Παρά τους συνεχείς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια νέα έξαρση του ιού, η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κοινωνία. Μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας, το 66% των πολιτών θεωρεί ότι το ΕΣΥ δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το νέο κύμα της πανδημίας.
Αύριο ξεκινάει η σχολική χρονιά και το 61% των πολιτών πιστεύει ότι δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα σχολεία.
Το μεγάλο θέμα των ημερών είναι οι μεγάλες αυξήσεις που προαναγγέλλονται τόσο στο ρεύμα όσο και σε μια σειρά καταναλωτικά αγαθά. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας (83%) θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει στην άκρη τις ιδεοληψίες της περί αυτορρύθμισης της αγοράς και να παρέμβει αποφασιστικά λαμβάνοντας κάθε δυνατό μέτρο προστασίας του εισοδήματος των καταναλωτών, που διαρκώς βαίνει μειούμενο.
Ταυτόχρονα οι πολίτες δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με τα μέχρι τώρα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αφού το 61% τα θεωρεί ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.
Τέλος, η προσπάθεια του πρωθυπουργού να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται μέσω του ανασχηματισμού απέτυχε. Μόλις το 12% των πολιτών θεωρεί ότι η σύνθεση της κυβέρνησης βελτιώθηκε μετά τον ανασχηματισμό, ενώ η απόπειρα αιφνιδιασμού του κ. Μητσοτάκη με την υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη κρίνεται αρνητικά από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που θεωρούν ότι ήταν μια κίνηση εντυπωσιασμού και όχι μια κίνηση ουσίας με σκοπό τη συναίνεση, όπως ματαίως έλεγαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μετά την αποτυχία. Τέλος, στην ίσως πιο σημαντική υπουργική θέση, λόγω της πανδημίας, η επιλογή του κ. Πλεύρη ως υπουργού Υγείας όχι μόνο απογοητεύει αλλά προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στον κόσμο.
Με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία που αναδεικνύονται από την έρευνα της Palmos, δεν αποτελεί καμία έκπληξη η ολοένα αυξανόμενη πλειοψηφία των πολιτών (56%) που θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.
Η οριζόντια απογοήτευση του κόσμου (66%) από το κυβερνητικό έργο είναι το τίμημα της αλαζονείας και του αυταρχισμού της προηγούμενης περιόδου που πληρώνει η κυβέρνηση αναδρομικά. Συνολικά, φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την κυβέρνηση εμφανίζει πλέον ρωγμές σε όλα τα επίπεδα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έρχεται σε ρήξη με τα μεγάλα κοινωνικά ακροατήρια και κυρίως με τη δική της λαϊκή βάση.
Η περίοδος που κυριαρχούσε μια επιφανειακή πολιτική ακινησία λόγω των λοκντάουν και της πανδημίας φαίνεται να πλησιάζει προς το τέλος. Τώρα έρχονται στο προσκήνιο όλες αυτές οι σημαντικές κοινωνικές ζυμώσεις που ελάμβαναν χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι πολίτες πλέον εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους απέναντι στην κυβερνητική πολιτική πιο έντονα και με άμεσο τρόπο.