Ο ΝΕΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-02-17
Μια ορθή πρόταση, σε ορθό χρόνο, με ορθό τρόπο κατατεθειμένη, η Πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος, μετά τη λήξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου, πυροδότησε ένα πλούσιο δημόσιο διάλογο. Αμέσως μόλις κατατέθηκε στις 19 Ιανουαρίου στο Πολιτικό Συμβούλιο που θα ενέκρινε τα ντοκουμέντα (Θέσεις και Νέο Καταστατικό) του Συνεδρίου.
Δεν θα αποτελούσε υπερβολή αν ισχυριζόμουν ότι μονοπωλεί τον διάλογο, τόσο στις γραμμές του κόμματος, όσο και κυρίως στην κοινωνία. Όχι απλώς γιατί για τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο αποτελεί μια ρηξικέλευθη πρόταση, αλλά γιατί όλοι/ες διαβλέπουν ότι η πρόταση έρχεται να ολοκληρώσει πολιτικά, μια σειρά από βήματα που έχουν ήδη συντελεστεί, σιγά-σιγά αλλά σταθερά, ολόκληρη την περίοδο μετά τις εκλογές του 2019. Με το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα, το ίδιο το βράδυ των εθνικών εκλογών, για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ένα σύγχρονο και μαζικό κόμμα της αριστερής προοδευτικής παράταξης. Με την κομματική διεύρυνση μέσα από την πύκνωση των γραμμών του κόμματος με εγγραφές στο κόμμα και κυρίως στον isyriza, πλατφόρμα που λειτουργεί ήδη αλλά και προγραμματίζεται να αποτελέσει το κατ΄εξοχήν αδιαμεσολάβητο και αναδραστικό μέσο επικοινωνίας και διαλόγου των μελών μεταξύ τους και με την ηγεσία σε όλα τα επίπεδα. Με την ψηφιακή Προγραμματική Συνδιάσκεψη τον περασμένο Ιούλιο για τις προγραμματικές μας θέσεις. Με τη μεγάλη πρόοδο στην ψηφιακή λειτουργία του κόμματος.
Η Πρόταση του Αλέξη Τσίπρα «δένει» τις αλλαγές τις προηγούμενης περιόδου και είναι αυτή που δημιουργεί μια τομή σε σχέση με το μέλλον. Συμπυκνώνει και σηματοδοτεί τη διάθεση και τη στόχευση για ΑΝΟΙΓΜΑ του κόμματος αλλά δεν θα πρέπει και να ειδωθεί ως μόνη και ξεκομμένη από τις αλλαγές που προτείνονται στο Νέο Καταστατικό. Γιατί ακριβώς έρχεται να «κουμπώσει» με αυτές που αναδεικνύουν στην ελληνική κοινωνία τί κόμμα ακριβώς φιλοδοξούμε να γίνουμε. Αναφέρομαι στην ποσοστώσεις φύλλου στο 50 %-50%, στην καθιέρωση της ψηφιακής εγγραφής μελών, στην περιφερειακή συγκρότηση και τη διασφάλιση της ανάδειξης των στελεχών της περιφέρειας, στη δυνατότητα των μελών να ψηφίζουν όχι μόνο για Κεντρική Επιτροπή και Πρόεδρο, αλλά και για την επιλογή των τοπικών αρχόντων, των βουλευτών- ευρωβουλευτών. Στον περιορισμό των θητειών για αιρετές θέσεις και αξιώματα.
Είναι λάθος κορυφαίο, είναι μια διαφορετική αντίληψη για το κομματικό φαινόμενο την περίοδο που διανύουμε να θεωρούνται Οργανωτικού χαρακτήρα τα στοιχεία που επιδιώκουν να συγκροτήσουν μια διαφορετική αντίληψη του πώς σήμερα ερχόμαστε σε επαφή με τις ευρύτατες μάζες.
Θα έλεγα ότι αποτελούν το εξόχως πολιτικό πρόταγμα του σήμερα.
Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι αναφερόμαστε σε ένα κόμμα το οποίο έχει ήδη με σχεδόν ομοφωνία εγκρίνει τον περασμένο Ιούλιο τις Προγραμματικές του Θέσεις, ένα Πολιτικό Συμβούλιο το οποίο ομοφώνως έχει εγκρίνει τις Θέσεις για το Συνέδριο και με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τις καινοτόμες διατάξεις του Νέου Καταστατικού. Στα συζητήσεις στο Πολιτικό Συμβούλιο δεν αναδείχτηκαν επί της πολιτικής διαφορές ουσίας. Ούτε στα προγραμματικά, ούτε στα πεδία εκδίπλωσης της αντιπολιτευτικής μας δράσης και στα μέτωπα που αυτή θα πρέπει να καλύψει. Στα κορυφαία ζητήματα της περιόδου, όπως στην κατάθεση της πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρξε ομοφωνία. Το ίδιο και πρόταση για να ζητήσουμε τώρα εκλογές! Τα συλλογικά κείμενα που κυκλοφορούν, ως ΣΥΜΒΟΛΕΣ έχουν κατατεθεί, αποδεχόμενα τον αριστερό χαρακτήρα του κειμένου των Θέσεων, περιορίζονται στο ότι: «χρειάζεται περισσότερο συνεκτικότητα στην άσκηση της πολιτικής μας και μεγαλύτερη σαφήνεια στις αιχμές μας».
Άρα εκ των πραγμάτων η μεγάλη αυτή συμφωνία στα πολιτικά «επιτρέπει» να επιχειρήσουμε με μεγαλύτερη άνεση να δώσουμε τη δική μας απάντηση στην κρίση του κομματικού φαινομένου σήμερα.
Ένα μόνο πρέπει να αποφύγουμε. Να αποφύγουμε.. τη θαλπωρή των παλιών.
Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε …"