Αμφισημία ή παρερμηνεία;

Γιώργος Καπόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-02-21

Οι ασκήσεις ευρείας κλίμακας μιας μεγάλης δύναμης, για να αξιολογηθούν ως επιτυχείς, θα πρέπει σε κάθε λεπτομέρειά τους να μοιάζουν με πρόβα πολέμου.

Με άλλα λόγια, η εικόνα που καταγράφεται από την αντίπαλη πλευρά, με δορυφορικές φωτογραφίες ή με υποκλοπές των τηλεπικοινωνιών, είναι ίδια είτε πρόκειται για ασκήσεις είτε για προετοιμασία εισβολής.

Ετσι, η μεν Ρωσία αυτονομιμοποιείται να μιλά για προγραμματισμένες από καιρό ασκήσεις και ταυτόχρονα οι ΗΠΑ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη εισβολή.

Με μια διαφορά: ότι οι ΗΠΑ έχουν βεβαρημένο παρελθόν που υποθηκεύει την αξιοπιστία της προειδοποίησης «Ερχονται οι Ρώσοι».

Είναι η μεγάλη απάτη που έστησαν την άνοιξη του 2003 οι υπηρεσίες πληροφοριών κατ’ εντολήν του Μπους υιού για τα ανύπαρκτα, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ.

Ο Μπλίνκεν έχει πλήρη συνείδηση του ελλείμματος αξιοπιστίας της χώρας του και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είπε ότι δεν ήλθε στον ΟΗΕ για να νομιμοποιήσει τη διεξαγωγή ενός πολέμου, αλλά για να τον αποτρέψει.

Τούτων λεχθέντων, το Κρεμλίνο ήξερε, προφανώς εκ των προτέρων, ότι οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν την αμφισημία του μηνύματος των στρατιωτικών ασκήσεων για να δώσουν την παρερμηνεία που τους εξυπηρετεί.

Το νέο δεδομένο που προέκυψε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου είναι η κυβίστηση του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι, ο οποίος σε δραματικούς τόνους είπε ότι η χώρα του θα αντισταθεί έστω και μόνη της στην επικείμενη ρωσική επίθεση, την οποία ο ίδιος πριν από δύο μέρες θεωρούσε ανυπόστατη φήμη που πλήττει οικονομικά τη χώρα του.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι και η Ρωσία έχει βεβαρημένο παρελθόν ως προς την αξιοπιστία της, καθώς της σοβιετικής εισβολής στην Τσεχοσλοβακία στις 21 Αυγούστου του 1968 προηγήθηκαν ασκήσεις ευρείας κλίμακας του Κόκκινου Στρατού στο έδαφος της χώρας, που κράτησαν ενάμιση μήνα, στη σκιά των οποίων έγιναν οι δύο συναντήσεις του Ντούμπτσεκ με τον Μπρέζνιεφ στην Τσιέρνα και μετά στην Μπρατισλάβα.

Το ραντεβού Μπλίνκεν και Λαβρόφ, αν πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου την Πέμπτη 24.2. στο Ελσίνκι, δείχνει σε κάθε περίπτωση ότι ο διμερής διάλογος ΗΠΑ-Ρωσίας αντέχει την αμφισημία, αλλά και την παρερμηνεία των προγραμματισμένων ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων, αλλά και τον ολίγο πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία.

Θέματα επικαιρότητας: Ρωσία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×