Ποικιλία πρωτοχρονιάτικων διαγγελμάτων
Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2023-01-01
Το καθιερωμένο οικουμενικά κοινό διάγγελμα, τη στιγμή που αλλάζει ο χρόνος, συντάσσεται στη γλώσσα των πυροτεχνημάτων, που με τη θορυβώδη πολυχρωμία της ενοποιεί τον πλανήτη, αναιρώντας τη μεταβαβελική ποικιλογλωσσία. Για λίγο. Οσο καίγονται τα βεγγαλικά, που σε ορισμένες μεγαλουπόλεις, αγχωμένες από τον τουριστικό ανταγωνισμό, μετριούνται με τους τόνους. Πρόκειται όμως και για μια γλώσσα που ο πρόδηλος συμβολισμός της είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητος πλην εγγενώς αθεράπευτος: πεφταστέρια που δεν αφήνουν ίχνη στον ουρανό ή στη γη.
Πυροτεχνηματικό χαρακτήρα έχουν και τα συνήθη πολιτικά διαγγέλματα της Πρωτοχρονιάς, αλλά μάθαμε πια να τα προσπερνάμε. Υπήρξαν, ωστόσο, διαγγέλματα στη διεθνή σκηνή, αρθρωμένα με λέξεις ή πράξεις, που οφείλουμε να μην τα προσπεράσουμε. Πρώτο το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τους Ουκρανούς, που το μετέφρασαν σε γλώσσα άμεση και φονική οι οβίδες που έπληξαν ουκρανικές πόλεις πρωτοχρονιάτικα. Οπως άλλωστε τις είχαν πλήξει και χριστουγεννιάτικα και πασχαλιάτικα το 2022. Ο πόλεμος δεν ανακόπτεται από το εορτολόγιο. Και ομόδοξοι να είναι οι αντίπαλοι, ο κοινός Θεός τους διχοτομείται βίαια και κάθε μισό ντύνεται στα εθνικά χρώματα του ενός ή του άλλου εμπολέμου.
Πολεμόχαρο και του Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας το διάγγελμα. Πυρηνικό – πυραυλικό. Σε μία επιπλέον γιορτή διατεταγμένου ενθουσιασμού, επέδειξε τα νέα του «παιχνίδια», διηπειρωτικούς πυραύλους μεγάλης ισχύος. Και δώρισε στην παγκόσμια ειρήνη έναν βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς, που τον εκτόξευσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Δίκην πυροτεχνήματος.
Για πολλούς λόγους, και πρωτίστως επειδή αδιαφορεί για τον ΟΗΕ, η Βόρεια Κορέα θεωρείται δικαίως κράτος-παρίας. Σε άλλα κράτη πάντως, στο Ισραήλ λ.χ. και στην Τουρκία, δεν αποδίδεται ο ονειδιστικός χαρακτηρισμός του παρία, παρότι η ασέβειά τους προς τον ΟΗΕ είναι εξόφθαλμη, συστηματική και πολύχρονη. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ως επικεφαλής της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης στην ισραηλινή ιστορία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μοίρασε δακρυγόνα διά του στρατού του, που επιτέθηκε σε οικισμούς Παλαιστινίων. Αμέσως έπειτα επιτέθηκε αυτοπροσώπως στον ΟΗΕ, αποκαλώντας «αξιοκαταφρόνητη» την απόφασή του να ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο γνωμοδότηση για τις νομικές επιπτώσεις της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ναι. Το νέο έτος παρέλαβε τη σκυτάλη από το 2022 και δεν βρήκε λόγους να την αλλάξει.