Η επιστροφή του Λ. Ζοσπέν

Γιώργος Καπόπουλος, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2004-06-01

Την επαύριο της ταπεινωτικής του ήττας στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002 -με τον Λεπέν να τον ξεπερνά σε ποσοστό- ο Ζοσπέν δεν είχε άλλη λύση από την αποχώρηση από το πολιτικό προσκήνιο. Η πενταετής πρωθυπουργική του θητεία (1997-2002) επικεφαλής της «Πλουραλιστικής Αριστεράς», είχε κριθεί κατώτερη των προσδοκιών της βάσης της παράταξης, μεγάλο τμήμα της οποίας ψήφισε υποψηφίους, των οποίων η ρητορική ήταν στα αριστερά του κυβερνητικού-διαχειριστικού στίγματός του.

Την επαύριο της ήττας, ουδείς επένδυε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Ζοσπέν: Για τους Φαμπιούς και Στρος Καν, προτεραιότητα είχε ένα κεντρώο άνοιγμα, ενώ για την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος προείχε η επιστροφή στις ρίζες.

Δύο χρόνια μετά την ήττα του 2002, ο Ζοσπέν επιστρέφει στο προσκήνιο: Κατακεραυνώνει τους Σιράκ-Ραφαρέν με τον αέρα ηγέτη της αντιπολίτευσης και νουθετεί το κόμμα του σε μια σειρά από θέματα.

Δύο χρόνια μετά το σοκ της ήττας, οι σοσιαλιστές ανακαλύπτουν ότι η επιστροφή τους στην εξουσία δεν είναι συνάρτηση ακραίων κεντρώων ή αριστερών επιλογών, αλλά η αξιοπιστία των πεπραγμένων τους στην περίοδο 1997-2002. Τώρα που έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός και η καταστροφολογία της ήττας, η γραμμή πλεύσης του Ζοσπέν ως πρωθυπουργού προβάλλει ως μια επιτυχής σύνθεση διαχειριστικού ρεαλισμού και αριστερής κοινωνικής ευαισθησίας.

Η πενταετής θητεία στην πρωθυπουργία έγινε μέσα σε δύο χρόνια από βάρος στρατηγικό πλεονέκτημα για τον Ζοσπέν: Απέναντί του βρίσκονται δύο εσωκομματικοί αντίπαλοι με πολυσυλλεκτικές προσωπικές στρατηγικές, ο Φαμπιούς και ο Στρος. Καν ενώ ίδιο και χειρότερο είναι το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο με τους Ντεβιλπέν και Σαρκοζί να διαγκωνίζονται για το χρίσμα της προεδρικής εκλογής του 2007.

Ελλείψει ουσιαστικής προγραμματικής αντιπαράθεσης και με τις προσωπικές στρατηγικές κυρίαρχες, η πενταετία Ζοσπέν επαναξιολογείται, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ως το μοναδικό πολιτικό σημείο αναφοράς που εμπνέει ασφάλεια και αξιοπιστία.

Στη διαπίστωση αυτή υπάρχει ένα παράδοξο με γαλλική αλλά και με ευρωπαϊκή διάσταση: Συγκρινόμενη με το παρόν, η κυβερνητική θητεία της Κεντροαριστεράς στη Γαλλία αλλά και στην Ιταλία προβάλλει ως πλεονέκτημα για τη διεκδίκηση της επιστροφής στην εξουσία.

Αν ο Ζοσπέν εκλεγεί πρόεδρος το 2007 και ο Πρόντι επιστρέψει ένα χρόνο πριν στην πρωθυπουργία, είναι σαφές ότι θα έχουν ένα διευρυμένο -σε σχέση με το παρελθόν- περιθώριο ανοχής και στήριξης: Θα οφείλουν την επιστροφή τους όχι σε προσδοκίες που δεν μπορούν να υλοποιηθούν, αλλά σε ένα ρεαλισμό του εκλογικού σώματος.

Η αναντιστοιχία προσδοκιών και κυβερνητικών πεπραγμένων οδήγησε στη διασπορά των ψήφων της Αριστεράς το 2001 στην Ιταλία και το 2002 στη Γαλλία, με αποτέλεσμα την ήττα.

Η επανεκτίμηση των πεπραγμένων της «Πλουραλιστικής Αριστεράς» και της «Ελιάς» δρομολογεί μια δυναμική εναλλαγής στην εξουσία, που έχει ως κυρίαρχο στίγμα τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις προσδοκίες και τα περιθώρια διαχείρισης.

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωπαϊκή Αριστερά

H άνοδος Die Linke και το μήνυμα στους Έλληνες συντρόφους

Γκρέγκορ Γκίζι, 2025-03-17

...Eκπλαγήκαμε λίγο και μεις οι ίδιοι. Είναι πασιφανές ότι...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Περισσότερα
Φίλιππος Σαχινίδης

Κρίσεις, οικονομικά παραδείγματα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-06-26

Οι κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας και οι αλλαγές στις...

Περισσότερα
Γιάννης Μπουρνούς

Καθόρισε τη γενιά μας, καθόρισε την ευρωπαϊκή και την ελληνική Αριστερά

Γιάννης Μπουρνούς, 2021-07-17

Οι διαδηλώσεις στη Γένοβα (19-21 Ιουλίου 2001), ενάντια στη σύνοδο...

Περισσότερα
Λουτσιάνα Καστελίνα

Η Ροσάντα μάς δίδαξε να αγωνιζόμαστε και να σκεφτόμαστε

Λουτσιάνα Καστελίνα, 2020-09-27

Η Ροσάντα δεν ήταν σε κανένα κόμμα, αλλά έμεινε ως το τέλος...

Περισσότερα
Θανάσης Γιαλκέτσης

Μια αιρετική και αμετανόητη κομμουνίστρια

Θανάσης Γιαλκέτσης, 2020-09-22

Η είδηση του θανάτου της Ροσάνα Ροσάντα (πέθανε προχθές...

Περισσότερα
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενας άλλος δρόμος είναι αναγκαίος και εφικτός

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2020-06-05

Την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής...

Περισσότερα

Πορτογάλοι και Ισπανοί δείχνουν τον δρόμο!

Τάσος Παππάς, 2019-12-03

Μετά τη συμφωνία της σοσιαλδημοκρατίας με τη ριζοσπαστική...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ενιαίος λόγος, όχι συνεχείς παραφωνίες και ομαδοποιήσεις

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2025-05-17

Η«Ομάδα Αλήθειας» και η Νέα Δημοκρατία, η κομματική λειτουργία...

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Κώστας Καλλίτσης

Η συμμετοχή του πολίτη

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-18

Η είδηση ήρθε από τη Νορβηγία, όπου η εθνική διαβούλευσή...

Να σοβαρευτούμε

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-05-14

Τα μεγέθη και οι συμμετρίες έχουν αλλάξει στην περιοχή...

Να μαζευτούν οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών

Παντελής Μπουκάλας, 2025-05-13

Δύο τινά, αλληλοαποκλειόμενα, σημαίνει η «βόλτα» πολιτικών...

Ολο νόμοι κι αστυνόμοι…

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-05-11

Πάνω από 8.300 λέξεις είχαν οι διατάξεις του πρώτου νόμου...

Το κύμα

Παύλος Τσίμας, 2025-05-10

Από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κι...

Σταμάτης Μαλέλης

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, 2025-05-06

...Εάν τα βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν εκσυγχρονιστούν...

Κώστας Καλλίτσης

Ο προπομπός

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-04

Η πολιτική ζωή σήμερα έχει δύο χαρακτηριστικά που ίσως...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

×
×