Υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στη διέξοδο και το αδιέξοδο;

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-11-25

Η διαπίστωση πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται υπό πίεση, πως σε κάθε πεδίο της διεθνούς κοινότητας εκπέμπεται ένα θετικό μήνυμα για τους Τουρκοκυπρίους κι ένα αρνητικό για τους Ελληνοκυπρίους, πως καθημερινά τα κατεχόμενα βελτιώνουν τη θέση τους στην κατεύθυνση αναβάθμισης από "παράνομη οντότητα" σε "μη αναγνωρισμένο κράτος", είναι δεδομένη και μη αμφισβητούμενη. Η ίδια η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή είπε τις προάλλες πως "δύσκολοι μήνες περιμένουν την Κυπριακή διπλωματία από τις κινήσεις γνωστών υπόπτων" και υπογράμμισε πως πρόκειται να εντατικοποιηθεί η "προληπτική διπλωματία".

Τι απέδωσε όμως η "προληπτική διπλωματία", που ασκήθηκε (όπως ισχυρίστηκε η Κυπριακή κυβέρνηση) στην περίπτωση των δρομολογίων Συρίας-κατεχομένων, στην περίπτωση του "μνημονίου στρατηγικού συνεταιρισμού" Βρετανίας-Τουρκίας, στους κόλπους του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης; Το ερώτημα είναι ρητορικό, διότι ουδέν απέδωσε η "προληπτική διπλωματία" - οι εξελίξεις πήραν τον δρόμο τους και η Λευκωσία αναγκάστηκε να ασκηθεί σε μία "αμυντική" διπλωματία, σε μια διαδικασία δηλαδή εξηγήσεων, επεξηγήσεων, διαβημάτων και καταγγελιών. Η Λευκωσία - εκ των υστέρων και όχι εκ των προτέρων - ζήτησε εξηγήσεις από τη Δαμασκό, υπονόησε πως μπορεί να μπλοκάρει τις σχέσεις Ε.Ε.-Συρίας και πως μπορεί να ζητήσει το ενοίκιο για τη λειτουργία των βρετανικών βάσεων. Πολύ σύντομα όμως ξανασκέφτηκε το θέμα ωριμότερα και απέσυρε τις απειλές της εν μέσω θυμηδίας.

Η κατάσταση συνεπώς δεν μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται με αυτό τον τρόπο. Ήδη, πληροφορίες της Κυπριακής κυβέρνησης αναφέρουν, πως ενδέχεται το προηγούμενο της βρετανικής πρωτοβουλίας να ακολουθήσουν και άλλες χώρες (εξ Ευρώπης αλλά και εξ Αμερικής), πως το προηγούμενο του Μπαχρέιν, του Κατάρ, της Συρίας και του Αζερμπαϊτζάν στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων με τα κατεχόμενα θα ακολουθήσουν και άλλες ισλαμικές χώρες, πως ενδέχεται το Ισραήλ να επιτρέψει τη λειτουργία δρομολογίου Χάιφας-Αμμοχώστου, πως επίκειται η καθιέρωση τσάρτερς στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου από τη Γερμανία. Μπορεί να ακυρώσει αυτά τα σχέδια η Κυπριακή "προληπτική διπλωματία"

Αν δεχτούμε ότι μπορεί ένας οδοιπόρος να διαβεί στεγνός ένα χείμαρρο φορώντας μοκασίνια, τότε ναι, μπορούμε να προσδοκούμε ότι μια επιδέξια προληπτική διπλωματία μπορεί να αποκρούσει τις επικείμενες δυσμενείς εξελίξεις. Το βέβαιον είναι - "ηλίου φαεινότερο" όπως θάλεγε ο Δημήτρης Χριστόφιας - πως απαιτείται σχέδιο, πρωτοβουλία και μεθόδευση. Τα οποία εκλείπουν.

Ένα κλίμα περίκλειστου κράτους

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση του \Τάσσου Παπαδόπουλου\ ανατρέχει στο δημοψήφισμα για να καταστήσει τον λαό του "όχι" συνυπεύθυνο αυτών των εξελίξεων. Με μια τέτοια τακτική όμως, είναι φανερό πως δοξολογείται το χτες για να μην σχεδιαστεί το αύριο. Και είναι εξίσου πασιφανές, πως η Κυπριακή κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε μια νέα πρωτοβουλία, σε μια αξιολόγηση της κατάστασης και σε μια ειλικρινή παρέμβαση προς την κοινωνία.

Ο επίτροπος \Όλι Ρεν\ μιλώντας την περασμένη βδομάδα στην Ευρωβουλή τόνισε πως "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, με σοβαρές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές της Κύπρου και χωρίς αναίτια καθυστέρηση". Το μήνυμα ήταν ρητό και ξεκάθαρο - πώς αντιδρούν οι παραλήπτες;

Η Κυπριακή κυβέρνηση διαμορφώνει ένα κλίμα επικείμενης επίθεσης από "γνωστούς υπόπτους", οι οποίοι ετοιμάζονται να σερβίρουν τον "λογαριασμό" του δημοψηφίσματος - με άλλα λόγια να "τιμωρήσουν" το αδούλωτο πνεύμα των Κυπρίων που αντέδρασαν στα ξένα κελεύσματα - και μελετά την τακτική απεγκλωβισμού της από τη διαδικασία που πρόκειται να κινηθεί.

Η στρατηγική Χριστόφια

Ο \Δημήτρης Χριστόφιας\ αντίθετα, σύμφωνα με τα όσα είπε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα, έχει ένα διαφορετικό στρατηγικό σχέδιο. Κατά την ανάλυσή του, δύο ήταν τα σημαντικά προβλήματα που ανέκυψαν στη Λουκέρνη: το πρώτο, είχε να κάνει με την αποδοχή της επιδιαιτησίας και το δεύτερο, με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος - που έγινε, ενώ δεν υπήρχε "συμφωνημένη λύση". Ο Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε επίσης, πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν διαπραγματεύθηκε σοβαρά, μεθοδικά και συστηματικά. Με άλλα λόγια, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εστίασε την κριτική του στη διαδικασία και η επισήμανση αυτή έγινε σαφέστερη με όσα ανέφερε στη συνέχεια. Κατά τις δηλώσεις του, σε πολιτικο-διπλωματικό επίπεδο πρέπει να γίνουν άμεσα δύο κινήσεις: 1ον) να ανατραπεί η απο-ενοχοποίηση της Τουρκίας. Ειδικότερα, ο Δ. Χριστόφιας παραπέμποντας στη διεθνή τάση που αναπτύσσεται για την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, τόνισε πως αυτή πρέπει να αντιστραφεί - δεν είναι το δημοψήφισμα αυτό που προκάλεσε το πρόβλημα, αλλά η εισβολή και η κατοχή, υπενθύμισε σχετικά. Και 2ον) να αναπτυχθεί οργανωμένα ένας ειλικρινής διάλογος με τις ξένες κυβερνήσεις που εκφράζουν ενδιαφέρον για το Κυπριακό.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να βρίσκεται σε άμεση επαφή με την τουρκοκυπριακή - "αν δεν συνεννοηθούμε με τους Τουρκοκύπριους, το χάσαμε το παιχνίδι" είπε χαρακτηριστικά, ενώ παρατήρησε ότι ο μηχανισμός της "συμφωνίας Γκαμπάρι" προσφέρει μια διέξοδο συνεργασίας. Επ αυτού χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι η "συμφωνία Γκαμπάρι" προβλέπει τη διμερή συνεργασία σε θέματα καθημερινότητας - "σήμερα, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του αφθώδους πυρετού" παρατήρησε. "Η επιδημία ξεπερνά τα τείχη, δεν γνωρίζει σύνορα, είναι ένα θέμα όπου πρέπει να συνεργαστούμε".

Η σύγκριση ανάμεσα στους δύο υποψηφίους είναι καθαρή - ο Δημήτρης Χριστόφιας αναζητά διεξόδους, ο Τάσσος Παπαδόπουλος επιζητά τα αδιέξοδα. Το εκλογικό δίλημμα των Κυπρίων επομένως, όπως θάλεγαν κι οι ίδιοι είναι ...ψευδοδίλημμα.

Θέματα επικαιρότητας: Κυπριακό

Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Περισσότερα

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

50 χρόνια: Αναζητείται πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-20

Το τελευταίο διάστημα φάνηκε ότι αναθερμαίνονται οι διεργασίες...

Περισσότερα

Το κενό της παγωμένης διένεξης

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-01-28

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου...

Περισσότερα

Νέα πρωτοβουλία με αμυδρές ελπίδες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-12-23

Το 2023 κλείνει με αμυδρές ελπίδες για το Κυπριακό. Κατά το...

Περισσότερα

Πού βαδίζει ο Χριστοδουλίδης με το Κυπριακό;

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-05-27

Στους τρεις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο νέος πρόεδρος...

Περισσότερα

Η δύναμη των πολιτών στη μοιρασμένη Κύπρο

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-04-15

Αυτές τις ημέρες του Πάσχα, πριν από 20 χρόνια, άνοιξε το...

Περισσότερα

Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-25

Στις Βρυξέλλες κυκλοφορούν δύο παράλληλες αναγνώσεις γύρω...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Κυβερνητική πρόταση από το Συνέδριο

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-06-08

Η Ιστορία, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει δείξει ότι οι πολιτικές...

Ποιά εκεχειρία και για πόσο στη Μέση Ανατολή;

Λουκάς Τσούκαλης, 2025-06-25

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως...

Στέργιος Καλπάκης

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, καταλύτης για την προοδευτική αλλαγή

Στέργιος Καλπάκης, 2025-06-18

Οι αρνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς στην ειλικρινή...

Θόδωρος Τσίκας

Το αδιέξοδο με το Ιράν και η Συμφωνία του Ομπάμα

Θόδωρος Τσίκας, 2025-06-18

Το 2015 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, έφτασε μετά...

Κώστας Καλλίτσης

Προεκλογική περίοδος

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-08

Κάτι μάλλον ασυνήθιστο (ακόμα και) για τα ελληνικά δεδομένα...

Η “έσχατη προδοσία” έλειπε από την χορηγία της αντιπολίτευσης προς τον Μητσοτάκη

Γιάννης Τριάντης, 2025-06-07

...Τι εισπράττει η κοινωνία όταν ακούει ότι εγκαλείται κάποιος...

Τα Τέμπη επιστρέφουν

Αγγελική Σπανού, 2025-06-05

Με τέσσερις προτάσεις για τη σύσταση Προανακριτικής, δύο...

Γιάννης Μεϊμάρογλου

Κυβερνητικό μπασκετικό αλαλούμ

Γιάννης Μεϊμάρογλου, 2025-06-04

...Όσο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κλείνει τα μάτια σε μια...

Θόδωρος Τσίκας

Έχει χάσει η Ουκρανία τον πόλεμο;

Θόδωρος Τσίκας, 2025-06-01

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει τη ηθική και γεωπολιτική...

Γιάννης Βούλγαρης

Η Ευρώπη στην εποχή των πολέμων

Γιάννης Βούλγαρης, 2025-05-31

Από τις εκλογές που έγιναν τελευταία στον ευρωπαϊκό χώρο,...

Εχει ο καιρός γυρίσματα;

Τάσος Παππάς, 2025-05-26

Αλλάζουν οι καιροί; Αλλάζουν. Αυτό που χθες αποδοκίμαζες,...

Η κοινή λογική

Μιχάλης Μητσός, 2025-05-23

Oι νέοι στρέφονται προς την Ακροδεξιά. Ακόμη κι αν δεν ψηφίζουν...

×
×