ΝΑΤΟ, ΕΥΡΩΠΗ, στρατός.
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-04-06
Για την ακριβή γνώση των όσων πραγματικά είπα καταγράφω το σχετικό απόσπασμα: «…εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η Ευρώπη να αποκτήσει δική της δύναμη και στρατιωτική… Και όχι μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ… Όταν είμαστε στην Ευρώπη θα έχουμε και στρατό» (στη διάθεση όλων το σύνολο της στιχομυθίας, στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ).
2. Δεν θέλησα να δώσω, εν θερμώ, συνέχεια στο ζήτημα. Πολιτικά, καλύπτομαι από την ομόθυμη τοποθέτηση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του Προέδρου του ότι δεν έπρεπε να υπάρξει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τέτοια ανακοίνωση.
Από την πρώτη στιγμή, σε επικοινωνία με τον επικεφαλής της επισπεύδουσας για «καταδίκη» μου συνιστώσας και με στελέχη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώρισα ευθαρσώς ότι ΛΑΘΟΣ μου ήταν ότι στη ρύμη του λόγου δεν ανέφερα ότι για το ζήτημα αυτό(δηλ. ΕΕ, άμυνα, στρατός) ή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόσφατη θέση, ή κάποτε έχει διατυπώσει διαφορετική θέση, ή ακόμη ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι συνιστώσες έχουν διαφορετικές θέσεις. Προσέθεσα επίσης ότι θα βρω τρόπο να το διορθώσω προσεχώς. Επέμεναν στη δημόσια ανακοίνωση...
3. Επί της ουσίας τώρα. Ως ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε υπέρ της προοπτικής αποδέσμευσης της χώρας και της Ε.Ε. από το ΝΑΤΟ. Ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, στην αυτόνομη πορεία και προοπτική απεξάρτησης από την νατοϊκή και αμερικάνικη ομπρέλα η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας μιας δημοκρατικά ολοκληρούμενης Ε.Ε. δεν μπορεί παρά να είναι η δική μας Αριστερή πρόταση. Αυτό όχι αύριο, όπως όχι αύριο θα υλοποιηθεί και η απεξάρτηση από το ΝΑΤΟ. Βλέπε σχετικές συζητήσεις, θέσεις, επεξεργασίες στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Παραθέτω: «Συγχρόνως, η ευρωπαϊκή Αριστερά δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η προοπτική της πολιτικής ενοποίησης συνεπάγεται την οικοδόμηση μιας αυτόνομης, με διαφάνεια διαμορφωμένης και δημοκρατικά ελεγχόμενης, κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και μιας αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας, εκτός των δομών του ΝΑΤΟ». ΣΕΛ.21 Προγραμματικό Συνέδριο 2003). Ή «Αυτή η Ευρώπη απαιτεί μια πανευρωπαϊκή συνεργασία και ένα νέο πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας …»(Διακήρυξη ΚΕΑ Νοεμβριος 2007)
Με άλλα λόγια αυτή η νέα και πρωτότυπη κρατική και διεθνική οντότητα, όπως θέλουμε να μετεξελιχθεί η Ε.Ε., πρέπει να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζεται μόνη της την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητά της. Δεν νοείται να καταφεύγει στην προστασία των ΗΠΑ. Άρα θα έχει το δικό της στρατό. Πώς θα προκύψει, αν θα είναι το σύνολο των στρατών των κρατών-μελών κάτω από ένα επιτελείο, το αν θα υπάρχει μια δομή σταθερή που θα συμπληρώνεται κατά περίπτωση είναι ζητήματα που θα τα δούμε μελλοντικά.
4. Προφανώς αυτή η συζήτηση μαζί και με άλλα ζητήματα πρέπει να ανοίξει, μπροστά άλλωστε και στις ευρωεκλογές του 2009. Άλλωστε αυτό ζήτησα ήδη από το βήμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.