Το χρονικό ενός καλά οργανωμένου μακελειού

Κάκη Μπαλλή, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-12-07

Δέκα νέοι άνδρες λέγεται ότι ήταν, ίσως λίγοι περισσότεροι. Τρεις ολόκληρες μέρες σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο, στη Μουμπάι, που στο σχολείο τη μάθαμε ως Βομβάη, σε μια πολιτεία 20 εκατομμυρίων ψυχών. Σκοτώνοντας τυφλά όποιον είχε την ατυχία να βρεθεί μπροστά τους στον δρόμο, στον σταθμό, σε καφέ. Κρατώντας ομήρους σε πολυτελή ξενοδοχεία- και εκτελώντας τους ανάλογα με το… διαβατήριο. Αγαπημένοι στόχοι τους, οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Ισραηλινοί. Μετά από τρεις μέρες οι ειδικές δυνάμεις της ινδικής αστυνομίας κατάφεραν να τους αντιμετωπίσουν, σκοτώνοντας όλους τους εκτός από έναν. Στο μεταξύ έχασαν τη ζωή τους 172 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 239. Οι Ινδοί πολιτικοί και οι ινδικές εφημερίδες μιλάνε για πόλεμο. Η χώρα, αν και μαθημένη στις τρομοκρατικές επιθέσεις, έχει πάθει σοκ. Πώς έγινε αυτό; Ποιος κρύβεται πίσω από αυτή τη φονική επιχείρηση που εκτελέστηκε με τόση ακρίβεια; Δεν υπήρξαν προειδοποιήσεις; Ικανοποιητικές απαντήσεις δεν έχουν δοθεί ακόμη, μπορεί και να μην δοθούν ποτέ. Ωστόσο, μέσα από τις πληροφορίες των αυτόπτων μαρτύρων και τις ανακοινώσεις των ινδικών αρχών -που δεν είναι απαραίτητα έγκυρες- μπορεί να σκιαγραφηθεί το χρονικό αυτού του φονικού τριήμερου.

Πιθανότατα το μακελειό της Βομβάης άρχιζε να σχεδιάζεται από τους νεαρούς ισλαμιστές - σε όποια οργάνωση κι αν αποδειχθεί ότι ανήκαν τελικά- πριν από δύο χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2006 οι μυστικές υπηρεσίες της Ινδίας εντόπισαν ένα καΐκι με νεαρούς Πακιστανούς που προσπαθούσε να προσεγγίσει νύχτα την -σχεδόν αδύνατον να αστυνομευτεί- ακτή της Βομβάης. Στην έκθεση που έστειλαν στην κυβέρνηση διατύπωναν την εκτίμηση ότι οι νεαροί είχαν εκπαιδευτεί από την ISI, τη μυστική υπηρεσία του Πακιστάν.

Με βάρκα από το Καράτσι

Ενάμισι χρόνο αργότερα- κι αυτό φέρεται να το ομολόγησε ο Αζάμ Αμίρ Καζάβ, ο μοναδικός τρομοκράτης που συνελήφθη ζωντανός- άρχισε να εκπαιδεύεται στα όπλα στη Μανσέρα, στο πακιστανικό Πουτζάμπ μια ομάδα νεαρών μαχητών του Θεού. Όλοι τους κάτω από 30, όλοι τους έτοιμοι να σκοτώσουν και να πεθάνουν. Ο εκπαιδευτής ήταν, σύμφωνα με τον Καζάβ, πρώην αξιωματικός του πακιστανικού στρατού. Στο τέλος του καλοκαιριού του 2008 η ομάδα πήγε για δεύτερο γύρο εκπαίδευσης στο Κασμίρ, όπου διδάχτηκε κολύμπι και τις βασικές αρχές της ναυσιπλοΐας. Μετά το τέλος της εκπαίδευσης οι νεαροί άνδρες εγκαταστάθηκαν στο Καράτσι. Πιθανότατα στις 24 Νοεμβρίου πήραν το σήμα ότι αρχίζει η επιχείρηση Μουμπάι, πέρασαν στο Γκουγιαράτ, στο βορειοδυτικό κρατίδιο της Ινδίας, βγήκαν με βάρκα στʼ ανοιχτά, επιτέθηκαν σε σκάφος της ινδικής ακτοφυλακής, σκότωσαν το πλήρωμα και κάλυψαν σε λίγες ώρες την απόσταση μέχρι τη Βομβάη. Μάλιστα, μια αυτόπτης μάρτυρας υποστήριξε ότι είδε από το δωμάτιό της στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ δύο σκάφη να δένουν και να αποβιβάζονται μασκοφόροι.

Μέχρι εδώ, η αναπαράσταση στηρίζεται κυρίως στην ομολογία που απέσπασε η ινδική αστυνομία από τον μοναδικό επιζήσαντα δράστη. Από δω και πέρα υπάρχουν μαρτυρίες, φωτογραφίες, πτώματα.

Κομάντο δολοφονίας

Μόλις επιβιβάστηκαν οι δέκα νεαροί -«ήταν σχεδόν παιδιά», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας- χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες κι άρχισαν να σκοτώνουν. Οι δύο πρώτοι όρμησαν στο Καφέ Λέοπολντ, εκεί που ξεκινούν τη βραδιά τους οι γλεντζέδες της Βομβάης. Έριξαν μια χειροβομβίδα και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν το πανικόβλητο πλήθος. Οκτώ άνθρωποι πέφτουν νεκροί, πολλοί τραυματίζονται. Ο ιδιοκτήτης του καφέ προσπαθεί να καλέσει την αστυνομία, αλλά η γραμμή είναι κατειλημμένη. Την ίδια ώρα, δύο άλλα μέλη της ομάδας εισέβαλαν στο σταθμό Σατραπάτρι Σιβάτζι κι άρχισαν να πυροβολούν τους επιβάτες. Επί μία ώρα τα όπλα τους ξερνούσαν φωτιά, σκοτώνοντας 48 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς άλλους. Μετά συνεχίζουν με τα πόδια μέχρι το γειτονικό νοσοκομείο, σκοτώνουν δυο περαστικούς και δυο φύλακες. Όταν επιτέλους εμφανίζεται ένα τζιπ της αστυνομίας στο νοσοκομείο- με επιβαίνοντα και τον διοικητή της αντιτρομοκρατικής της Βομβάης- οι δυο νεαροί καταφέρνουν να σκοτώσουν το πλήρωμα και να κλέψουν το τζιπ.

Στο μεταξύ η ομάδα του καφέ έχει φτάσει στο πολυτελές ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ- με τα πόδια. Ορμά στο λόμπι πυροβολώντας. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι οι δύο νεαροί ουρλιάζουν πως πρέπει να δηλωθούν όσοι είναι Αμερικανοί, Βρετανοί ή εβραίοι. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου είναι κατάμεστο, όταν οι πελάτες αντιλαμβάνονται ότι κάτι συμβαίνει προσπαθούν να το σκάσουν, επικρατεί πανικός, ένα γκαρσόνι τους δείχνει το δρόμο μέσα από τα μαγειρεία. Οι ένοικοι του ξενοδοχείου προσπαθούν να γλυτώσουν είτε πηδώντας από τα παράθυρα είτε χρησιμοποιώντας τα σεντόνια για σκοινιά. Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν από την πτώση.

Όταν η αστυνομία αργεί…

Δυο βήματα από το Λέοπολντ και το Ταζ Μαχάλ υπάρχει αστυνομικό τμήμα. Αλλά μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικοί στο καφέ, οι τρομοκράτες έχουν ήδη μπει στο ξενοδοχείο. Ωστόσο η αστυνομία καταφέρνει να εξουδετερώσει έξω από το κτίριο δυο βόμβες, αφού έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Μια τρίτη διμελής ομάδα έχει φτάσει στο μεταξύ στο ξενοδοχείο Όμπεροϊ, όπου πιάνουν ομήρους όποιους βρουν μπροστά τους. Ο ένας από τους τρομοκράτες τηλεφωνεί με το κινητό ενός πελάτη του ξενοδοχείο στο κανάλι “India TV”, αυτοαποκαλείται Σαχντουλά και λέει: «Εμείς οι μουσουλμάνοι στην Ινδία δεν θα ανεχθούμε πια την καταπίεση. Οι καταστροφές των τζαμιών μας και οι δολοφονίες των μουσουλμάνων πρέπει να σταματήσουν». Μια τέταρτη ομάδα έχει εισχωρήσει στο πολιτιστικό κέντρο Ναριμάν, σημείο συνάντησης εβραίων τουριστών. Πριν μπει στο κτίριο ρίχνει μια χειροβομβίδα στο διπλανό βενζινάδικο, από θαύμα αποφεύγεται μια έκρηξη στις δεξαμενές καυσίμων.

Είναι δέκα το βράδυ, το μακελειό έχει ξεκινήσει εδώ και μια ώρα σε πέντε μέτωπα και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μαχαράστρα- του οποίου είναι πρωτεύουσα η Βομβάη- ζητά βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση, 200 άνδρες της εθνικής φρουράς. Όμως δεν υπάρχει αεροπλάνο για να ʽρθουν αμέσως από το Νέο Δελχί, τελικά χρειάζονται πάνω από οκτώ ώρες για να φτάσουν στη Βομβάη. Κι άλλες τόσες για να καταφέρουν να ελέγξουν την κατάσταση στο ξενοδοχείο Όμπεροϊ -όπου βρήκαν 30 νεκρούς- και στο πολιτιστικό κέντρο Ναριμάν- εκεί σκοτώθηκαν έξι. Μέχρι να «εξουδετερώσουν» τους τελευταίους δύο τρομοκράτες που σπέρνουν τον θάνατο στο Ταζ Μαχάλ περνάνε 60 ώρες.

Αναζητώντας ευθύνες

Την ευθύνη για τις δολοφονικές επιθέσεις στη Βομβάη την έχει αναλάβει μια άγνωστη οργάνωση, ονόματι Μουτζαχεντίν της Ντεκάν. Όμως οι διωκτικές αρχές, οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης στην Ινδία θεωρούν ότι αυτό είναι το λάθος ίχνος. Πιστεύουν ότι πίσω από την καλά οργανωμένη επιχείρηση κρύβεται η Λακσάρ ι Τόιμπα, μια ισλαμιστική οργάνωση με έδρα το Πακιστάν. Μάλιστα, ο συλληφθείς Καζάβ ομολόγησε ότι ανήκει σʼ αυτήν. Εδώ και χρόνια οι ινδικές μυστικές υπηρεσίες κατηγορούν την πακιστανική, τη διαβόητη ISI, ότι έχει συνάψει μια ανίερη συμμαχία με την ινδική φοιτητική ισλαμική οργάνωση SIMI, ότι εκπαιδεύει τρομοκράτες και χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις τους στο ινδικό έδαφος. Το βέβαιο είναι ότι κάποιος εκπαίδευσε τους νεαρούς που αιματοκύλησαν τη Βομβάη- το ερώτημα είναι ποιος. Κι αν ήταν άνθρωποι της ISI, το έκαναν εν γνώσει της υπηρεσίας τους; Κι αυτή με τη σειρά της, το έκανε εν γνώσει της κυβέρνησης του Πακιστάν; Εάν υπάρξουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο, η Ινδία και το Πακιστάν θα βρεθούν στα πρόθυρα του πολέμου. Το έχουν ξανακάνει τρεις φορές τον 20ο αιώνα- κι επιπλέον έχουν και οι δυο πυρηνικά όπλα.

Μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι ευθύνες για τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης, στην Ινδία πέφτουν κεφάλια, αφού κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την ανικανότητα των διωκτικών αρχών. Κατʼ αρχήν παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά έπεται συνέχεια.

Θέματα επικαιρότητας: Διεθνής Τρομοκρατία

Το Πακιστάν μοιάζει με βόμβα έτοιμη να εκραγεί

David Ignatius, 2009-04-12

Το Πακιστάν θυμίζει βόμβα μολότοφ που περιμένει το σπίρτο...

Περισσότερα

Το χρονικό ενός καλά οργανωμένου μακελειού

Κάκη Μπαλλή, 2008-12-07

Δέκα νέοι άνδρες λέγεται ότι ήταν, ίσως λίγοι περισσότεροι....

Περισσότερα

Επιστροφή στη ζωή

Γιώργος Αγγελόπουλος, 2008-03-26

«Η μη βία», λέει, «είναι ο νέος μου τζιχάντ». Έξι χρόνια αφότου...

Περισσότερα

Η Αριστερά και η βία: Μια συμβολή του Φάουστο Μπερτινόττι

Στάθης Λουκάς, 2007-02-22

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μέρος από την επεξεργασμένη...

Περισσότερα

Γίναμε άραγε κατά πέντε χρόνια σοφότεροι;

Μισέλ Ροκάρ, 2006-09-19

Η πέμπτη επέτειος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου της...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Πέντε χρόνια πολέμου κατά της τρομοκρατίας

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2006-09-13

Προχθές έκλεισαν πέντε χρόνια πολέμου κατά της τρομοκρατίας....

Περισσότερα

Ο κόσμος χωρίς την 11η Σεπτεμβρίου...

Κάκη Μπαλλή, 2006-09-10

Πώς θα ήταν άραγε ο κόσμος χωρίς το σοκ της 11ης Σεπτεμβρίου;...

Περισσότερα

Tι γεννά τον φαύλο κύκλο της βίας;

Νίκος Κοτζιάς, 2006-08-19

H δημόσια συζήτηση για τις εξελίξεις στη Mέση Aνατολή και...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Σωτήρης Βαλντέν

Όχι στο ”πατριωτικό Μέτωπο”

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-01

Κάθε μέρα που περνά, τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές...

Δημήτρης Λιάκος

Σκέψεις, με αφορμή το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Λιάκος, 2024-12-01

Η έκδοση των απομνημονευμάτων της Άνγκ. Μέρκελ και οι αναφορές...

Στέργιος Καλπάκης

Αφετηρία μιας νέας εποχής ανάκαμψης

Στέργιος Καλπάκης, 2024-11-26

Μετά από όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε απαιτούνται...

Χρήστος Ροζάκης

Ανατρέχοντας στο παρελθόν των ελληνοτουρκικών

Χρήστος Ροζάκης, 2024-11-23

Οι ομάδες του «πατριωτικού μετώπου» έχουν οργιάσει με μια...

Αντώνης Λιάκος

Μπορεί να επιβιώσει η Αριστερά;

Αντώνης Λιάκος, 2024-11-24

Δεδομένων του κατακερματισμού, της απώλειας επιρροής και...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνέδριο καμπής…

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-11-07

Αύριο το απόγευμα ξεκινάει τις εργασίες του το Έκτακτο...

Σωτήρης Βαλντέν

Ελληνοτουρκικά: ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η αντιπολίτευση

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-10-29

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο...

Μαριλένα Κοππά

Κάποιες σκέψεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Μαριλένα Κοππά, 2024-10-26

Χρειάζεται αποφασιστικότητα, σχεδιασμός και εξαιρετικά...

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Τα μίλια και η θάλασσα

Παύλος Τσίμας, 2024-10-19

Συμπληρώνονται, αυτές τις ημέρες, 51 χρόνια από τότε που...

Θόδωρος Τσίκας

Ελλάδ, Ισραήλ και κρίση στη Μέση Ανατολή

Θόδωρος Τσίκας, 2024-10-12

Στη χώρα μας ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται μεταξύ δύο...

×
×