Μπλε βαθύ σχεδόν μαύρο

Το τελευταίο γαλάζιο άλλοθι

Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-12-14

Τρεις μέρες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο εξαφανισμένος πρωθυπουργός της χώρας, χωρίς να πάρει καμία πολιτική πρωτοβουλία εκτόνωσης της κρίσης και καταδίκης της ωμής αστυνομικής βίας, εμφανίστηκε στα κανάλια (Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2008) για να ανακοινώσει στους πολίτες το καινούργιο κυβερνητικό άλλοθι. Μετά την περίφημη "ασύμμετρη απειλή" που είχαμε ακούσει στην περίοδο των πυρκαγιών του περσινού καλοκαιριού, τώρα ήρθαν οι "εχθροί της δημοκρατίας" για να συμπληρώσουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που παραπαίει ανάμεσα στην ανεύθυνη συνωμοσιολογία και στην κυνική προπαγάνδα. Επενδύοντας, για άλλη μια φορά, στην "κοινωνία του φόβου" και στα αντανακλαστικά των φιλήσυχων "νοικοκυραίων", η κυβέρνηση προσπάθησε συστηματικά όλη την εβδομάδα να κρύψει τις αυτονόητες ευθύνες της για τη μετατροπή της αστυνομίας από κρατικό μηχανισμό πρόληψης του εγκλήματος σε αυταρχικό μηχανισμό καταστολής των πολιτών, για τη μετατροπή των Εξαρχείων από αστική γειτονιά σε περιθωριακό γκέτο, και για τη μετατροπή της δημόσιας ασφάλειας από συνταγματικό δικαίωμα σε προεκλογική "αποζημίωση". Η μέθοδος είναι, βέβαια, γνωστή και δοκιμασμένη, μόνο που, αυτήν τη φορά, έλειπε και το αντιανεμικό μπουφάν και ο κ. Ρουσόπουλος. Κυρίως, όμως, εξέλιπε πλέον η ίδια η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, που θα επέτρεπε τη στοιχειώδη ανοχή των πολιτών σε μια αντίστοιχη κυβερνητική πρωτοβουλία.

Η παρακμή της δημοκρατίας

Από τις περσινές πυρκαγιές μέχρι το Βατοπέδι, οι πολίτες αυτής της χώρας, στην πλειονότητά τους, έχουν καταλάβει καλά πως δεν κινδυνεύουν από κάποιους αόριστους "εχθρούς της δημοκρατίας" αλλά από την ίδια την "παρακμή της δημοκρατίας", έτσι όπως αυτή εκφράστηκε από τον βίο και την πολιτεία της κυβέρνησης: την υπονόμευση του δημόσιου συμφέροντος, την όξυνση των ανισοτήτων, τον ευτελισμό του νομικού μας πολιτισμού, την καταρράκωση της δημοκρατικής νομιμότητας. Όταν, όμως, ένας πρωθυπουργός, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, καλεί τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να μη διαδηλώσουν ειρηνικά σε μια γενική απεργία, όταν διάφοροι νυν και τέως υπουργοί της Δεξιάς θυμούνται, αίφνης, την αποτελεσματικότητα του στρατού, και όταν οι μηντιακές τους "σκιές" εξυμνούν τις "αυθόρμητες" ενέργειες των "αγανακτισμένων πολιτών", τότε αυτό σημαίνει πως, έστω και εμμέσως, δίπλα στον κυβερνητικό αυταρχισμό έχει προστεθεί και το ενδεχόμενο των "έκτακτων εξουσιών". Με άλλα λόγια, έχει προστεθεί εκείνο το επικίνδυνο συμπλήρωμα που είναι ικανό να μετατρέψει την "παρακμή της δημοκρατίας" σε ένα μόρφωμα αυταρχικού κρατισμού. Γιʼ αυτό και όταν, με πρωτοφανή και ασυγχώρητο λαϊκισμό, ο πρωθυπουργός υπονόησε τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης πολιτειακής εκτροπής από τους "εχθρούς της δημοκρατίας", ομολογούσε ο ίδιος, άθελά του, τον πιο ανορθολογικό πειρασμό του σύγχρονου φιλελευθερισμού: η "επανίδρυση του κράτους" κατέληξε να επικαλείται τα φαντάσματα των "εχθρών της δημοκρατίας", για να εξορκίσει την όξυνση των εγγενών στοιχείων μιας γενικευμένης και δομικής πολιτικής κρίσης, που διαπερνά πλέον ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Η τελική υπογραφή της γαλάζιας διακυβέρνησης είχε χρώμα "μπλε σχεδόν μαύρο".

Εξέγερση ή κρίση; μια ηγεμονία σε αστάθεια

Είναι προφανές πως τα στοιχεία αυτής της ιδιάζουσας δομικής πολιτικής κρίσης υπερβαίνουν κατά πολύ το συγκεκριμένο γεγονός της δολοφονίας και τέμνουν, οριζόντια και κάθετα, το κοινωνικό σώμα που διαρρηγνύει, συγκυριακά ίσως, το παλαιό συμβόλαιο της σχετικής, έστω, "κοινωνικής συναίνεσης". Η εκδήλωση της συγκεκριμένης πράξης κυβερνητικού αυταρχισμού δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η αφορμή για να εκδηλωθεί μια μαζική αντίδραση απέναντι σε ένα γενικευμένο αυταρχισμό που συνοδεύει, εδώ και καιρό τώρα, τις ευρύτερες μεταβολές στην παραγωγική διαδικασία στον κοινωνικό καταμερισμό της εργασίας, στο κράτος δικαίου, στη δημόσια παιδεία, στη μεταναστευτική πολιτική, στις βιοτικές συνθήκες των εργαζομένων, στις συνέπειες της οικονομικής πίεσης. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη έκρηξη βίας που σημειώθηκε, συναντήθηκαν τελείως ανομοιογενείς κοινωνικές ομάδες, που ουδέποτε είχαν διασταυρωθεί πολιτικά στο παρελθόν (μαθητές, αντιεξουσιαστές, μετανάστες, μειονότητες, "φτωχοί των πόλεων").

Η αντίδραση αυτή, επομένως, είναι το αποτέλεσμα μιας νέας κοινωνικής διαίρεσης που απειλεί και αμφισβητεί ανοιχτά την ηγεμονία του λεγόμενου "μεσαίου χώρου", εισάγοντας νέες αντιφάσεις και διαβαθμίσεις στη διαμεσολάβηση της πολιτικής διαμαρτυρίας. Για αυτό, άλλωστε, η δυναμική και πολλαπλασιαστική εμφάνιση των διάφορων θεωρούμενων "α-κοινωνικών στοιχείων" με βίαιη συμπεριφορά και αντικρατική/αντιεξουσιαστική ιδεολογία --η περίπτωση των περίφημων "κουκουλοφόρων"-- δεν πρέπει να εκληφθεί ούτε ως επαναστατική πρωτοπορία μιας "εξέγερσης" ούτε ως ένα θυμικό "κίνημα" που επιτρέπει αλλά δικαιολογεί τα πάντα (βλ., λ.χ., τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα: "Είμαστε όλοι κομμάτι αυτής της αυθόρμητης εξέγερσης που ζητά αξιοπρέπεια και δικαίωμα στη ζωή").

Η κοινωνική αντίδραση των τελευταίων ημερών θέτει, στη δική μας Αριστερά τουλάχιστον, το μείζον θέμα της πολιτικοποίησης των αγώνων της, σε μαζικό επίπεδο, μακριά από τον λαϊκισμό της βίας και της αυθόρμητης επιτρεπτικότητας, παρόλο που η κυβερνητική εξουσία --χέρι χέρι με το ΚΚΕ-- κάνει ό,τι μπορεί για να άρει τον παραδοσιακό φραγμό ανάμεσα σε εξωθεσμικές πρακτικές ανομίας και σε θεσμικές λειτουργίες κομμάτων (ενδεικτική η ενοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κάλυψη στους "κουκουλοφόρους"). Η ανανεωτική Αριστερά του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν έχει να μάθει τίποτε καινούργιο από την τυφλή και ανεξέλεγκτη βία, γιατί γνωρίζει καλά πως αυτή η βία φέρνει μόνο βία και προβοκάτσια. Αυτό, ωστόσο, που μπορεί και πρέπει να κάνει είναι να διαμορφώσει μια νέα ηγεμονία, που θα προκύψει μέσα από το στρατηγικό πεδίο των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων και όχι μέσα από τις πύρινες φαντασιώσεις των λογής λογής "μπαχαλάκηδων". Οι χιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές αυτών των ημερών είναι μια κρίσιμη μάζα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου διδάσκει νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Θέματα επικαιρότητας: Διαδηλώσεις- Βία

Θόδωρος Μαργαρίτης

Τα σύνορα της πολιτικής βίας

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2011-01-08

Η πολιτική βία στη χώρα μας αποτελεί μια νέα πραγματικότητα....

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Ο Κωστής Χατζηδάκης και η βία ως πολιτιστικό προϊόν

Γιώργος Σιακαντάρης, 2010-12-27

Η βία που ασκήθηκε κατά ενός πολιτικού, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης,...

Περισσότερα
Σήφης Πολυμίλης

Οι Ταλιμπάν είναι εδώ

Σήφης Πολυμίλης, 2010-12-21

Ολα τα ’χαμε σ’ αυτήν την ταλαίπωρη χώρα οι Ταλιμπάν μας...

Περισσότερα

Τα ΜΑΤ δεν μπορούν –και δεν επιτρέπεται!– να δώσουν λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής!

2010-12-20

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εδώ και μέρες στην περιοχή...

Περισσότερα
Παύλος Αθανασόπουλος

Δύσκολη εβδομάδα

Παύλος Αθανασόπουλος, 2010-12-17

Για μια ακόμη φορά η απεργία – πορεία που ωργάνωσαν οι εντελώς...

Περισσότερα

Του Λυντς ο νόμος

Νίκος Σπιτσέρης, 2010-12-17

Ο νόμος του Λυντς ουδέν καλό προοιωνίζεται. Το ζήτημα δεν...

Περισσότερα
Γρ. Ψαριανός: Η απολύτως δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή δεν νομιμοποιεί τρόπους έκφρασης απολύτως αδικαιολόγητους, υπονομευτικούς του αγώνα των εργαζομένων

Γρ. Ψαριανός: Η απολύτως δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή δεν νομιμοποιεί τρόπους έκφρασης απολύτως αδικαιολόγητους, υπονομευτικούς του αγώνα των εργαζομένων

2010-12-15

....Ζούμε την θέσπιση ενός τερατώδους θεσμικού πλαισίου,...

Περισσότερα

Αποτροπιασμός και ανησυχία για τα κρούσματα βίας στο ΑΠΘ

2010-11-19

Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τον αποτροπιασμό της και...

Περισσότερα

Άρθρα/ Κίνηση Ιδεών

Το Είναι και το Φαίνεσθαι

Κώστας Κωστής, 2023-12-24

...Δεν έχω τίποτε εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων,...

Αυτοκίνητο που μαρσάρει μέσα στη λάσπη

Τάσος Τσακίρογλου, 2023-09-29

Ένας ακμαίος πολιτισμός αντιλαμβάνεται έγκαιρα τα προβλήματά...

Η διάκριση Δεξιάς - Αριστεράς

Θανάσης Γιαλκέτσης, 2023-07-08

Αρθρο του Μάρκο Ρεβέλι που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το ύφος και το βάθος

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-07-08

Ο Ελύτης έγραψε κάποτε ότι ο Σολωμός είναι «ένας από τους...

Ορντολιμπεραλισμός, κοινωνική οικονομία της αγοράς και σοσιαλδημοκρατία

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-06-20

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια διάχυτη σε κύκλους της Κεντροαριστεράς...

Αντώνης Λιάκος

Η Δικαιοσύνη και το βάρος της Ιστορίας

Αντώνης Λιάκος, 2023-06-13

Υπάρχει μια υπόθεση που έχει γαγγραινιάσει εκεί στη Θεσσαλονίκη,...

Το ήθος ως αίσθημα

Ευάγγελος Αυδίκος, 2023-06-13

Ζούμε στην εποχή της εντύπωσης. Ολα στην υπηρεσία του φευγαλέου....

Γιώργος Σιακαντάρης

Πότε αποτυγχάνουν οι δημοκρατίες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2023-04-26

Η συζήτηση που γίνεται στη χώρα μας από πλευράς ορισμένων...

Πράσινες, μπλε και κόκκινες γραμμές

Τάσος Παππάς, 2023-03-01

Τι χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία; Αβυσσος, λένε...

Συνηγορία υπέρ των διαπραγματεύσεων

Γιούργκεν Χάμπερμας, 2023-02-19

Αρθρο του κορυφαίου πολιτικού φιλοσόφου της εποχής μας...

Με δόλωμα τον φόβο, όπως πάντα

Τάσος Παππάς, 2023-01-24

Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα έχουν ανάγκη από εσωτερικούς...

Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες

Νίκος Μαραντζίδης, 2023-01-15

Το 2018, ο Στίβεν Λεβίτσκι και ο Ντάνιελ Ζίμπλατ, καθηγητές...

×
×