Ευρω-αλληλεγγύη
Ελίζα Παπαδάκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-02-04
ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ
«Στην Ελλάδα μια σοβαρή προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, που σημαίνει και κάποια λιτότητα στις κρατικές δαπάνες, είναι αναγκαία»
το κοινό τους νόμισμα. Αυτή η έλλειψη αλληλεγγύης όμως, όπως την προσλαμβάνουν οι αγορές, αυξάνει το κόστος διαχείρισης του χρέους. Διότι ενώ έτειναν να εξομοιώνουν τους κινδύνους μεταξύ των χωρών του ευρώ, άρα και το κόστος δανεισμού τους, πλέον το διαφοροποιούν έντονα. Σε 31 δισ. ευρώ υπολογίζουνμέχρι στιγμής- οι αρθρογράφοι τη συνακόλουθη απώλεια για την ευρωπαϊκή οικονομία: 15 δισ., πάνω από μία μονάδα κατανάλωσης, αφαιρούνται από την Ιταλία, 4 δισ. ή δύο μονάδες κατανάλωσης από την Ελλάδα, γράφουν. Μπορεί η Γερμανία να νομίζει ότι ωφελείται καθώς εξακολουθεί να δανείζεται φθηνότερα, χάνει όμως σε ζήτηση για τα προϊόντα της από τους γείτονές της. Ο συντονισμός δεν είναι μόνον ένα πολιτικό ιδανικό, μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένη και γρήγορη βελτίωση του εισοδήματος των χωρών- μελών, καταλήγουν οι Μπουν και Σάλομον.
Για να έχει θετική έκβαση η πρωτοβουλία Σαρκοζί κρίσιμο είναι η γερμανική κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι τα 3 δισ. ευρώ, που έχει υπολογίσει ο υπουργός της Πέερ Στάινμπρουκ ότι θα της κόστιζε η κεντρική ανάληψη της αναχρηματοδότησης του χρέους των χωρών- μελών από την ευρωζώνη, μπορεί να υπεραντισταθμιστούν με μιαν ανάσα στην εξαγωγική της βιομηχανία που σήμερα συμπιέζεται αυξάνοντας ραγδαία την ανεργία. Σε ό,τι αφορά τη δική μας χώρα, μια σοβαρή προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, που σημαίνει και κάποια λιτότητα στις κρατικές δαπάνες, είναι αναγκαία. Μακάρι να την είχαμε αρχίσει σε καλύτερες εποχές, αλλά τώρα πια πρέπει να τη σχεδιάσουμε, αν δεν θέλουμε να μας την επιβάλουν απέξω, και γι΄ αυτό χρειαζόμαστε μεγάλες πολιτικές αλλαγές (ούτε που τις υποψιάζεται το «πρόγραμμα σταθερότητας» που έστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες). Ο συντονισμός του δημόσιου δανεισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο όμως θα μας ωφελούσε διπλά: θα περιόριζε το εισόδημα που χάνουμε πληρώνοντας ολοένα ακριβότερους τόκους ενώ, στον βαθμό που θα άμβλυνε την ύφεση στην Ευρώπη, θα βελτίωνε και τα περιθώρια για τις εξαγωγές μας, τον τουρισμό.
Αλλά αυτή η αμοιβαία ωφέλιμη αλληλεγγύη δεν είναι μια λογική που εξαντλείται στον δανεισμό των κρατών της ευρωζώνης. Στις συνθήκες της κρίσης πολύ σφοδρότερα από εμάς πλήττονται οι γειτονικές μας χώρες στα Βαλκάνια, όπου έχουν επενδύσει ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες αποκομίζοντας επί χρόνια μεγάλα κέρδη, μέσω αυτών και η εθνική οικονομία. Είναι δύσκολο να κατανοηθούν οι επίμονες συστάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος προς τις ελληνικές τράπεζες να περικόψουν τη χρηματοδότηση στις χώρες αυτές τώρα, που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.