Γαλλία: Αριστερές ελπίδες και ακροδεξιά στροφή

Ελένη Τσερεζόλε, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-03-21

Σίγουρα το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η κυβερνητική δεξιά ανέμενε την ήττα - γι’ αυτό άλλωστε και ο Σαρκοζί απέφευγε στο τέλος να επαναλαμβάνει αυτό που είχε πει στην αρχή της εκστρατείας, απευθυνόμενος στους υποψηφίους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ότι δηλαδή «θα κάνετε την προεκλογική εκστρατεία με κέντρο το έργο μου». Εκείνο όμως που σχεδόν κανείς δεν ανέμενε ήταν η επιστροφή της ακροδεξιάς στο προσκήνιο. Το Εθνικό Μέτωπο, που ο Ζαν Μαρί Λεπέν ετοιμάζεται να παραδώσει στα χέρια της κόρης του, Μαρίν, αντιπροέδρου μέχρι σήμερα, απέσπασε, σε εθνικό επίπεδο, 12%, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν γύρω στο 8%…

Σήμερα ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία

Δεν ήσαν λίγοι οι πολιτικοί σχολιαστές, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που «διέγνωσαν» πίσω από το αυξημένο αυτό ποσοστό την επενέργεια της πολύμηνης δημόσιας συζήτησης που ξεκίνησε ο Ερίκ Μπεσόν, υπουργός Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας, πριν από λίγους μήνες, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα σωρό εθνικιστικά αντανακλαστικά - ενδεικτικό ότι η ιστοσελίδα του υπουργείου κατακλύστηκε σε χρόνο ρεκόρ από ξενόφοβες και ρατσιστικές τοποθετήσεις. Εντέλει, η γενική αποτίμηση του περιβόητου «εθνικού διαλόγου» ήταν ότι δεν προσέφερε κάποια αξιόπιστα συμπεράσματα και ο Μπεσόν έκλεισε τον διάλογο, λέγοντας ότι θα τον επαναλάβει αργότερα. Ωστόσο, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών, ο «εθνικός διάλογος» αυτός δεν ήταν και τόσο ανώδυνος: το ανακάτεμα του θέματος ωφέλησε αποκλειστικά τον Λεπέν σε μια κρίσιμη φάση του Εθνικού Μετώπου. Το 12% του Μετώπου αποτελεί προσωπική ήττα του Σαρκοζί, καθώς ήταν εκείνος που επαίρετο ότι είχε καταφέρει (υιοθετώντας τις σκληρές θέσεις της ακροδεξιάς) να απορροφήσει τους ψηφοφόρους του… Η προώθηση του θέματος της «εθνικής ταυτότητας» από την πλευρά της κυβέρνησης ωφέλησε τη Μαρίν Λεπέν (που ήταν υποψήφια στο Νορ Πα ντε Καλέ), η οποία προσπαθεί να εκσυγχρονίσει το Μέτωπο, χωρίς όμως να διαταράξει τις υπάρχουσες ισορροπίες που έχει διαμορφώσει ο πατέρας της. Έτσι η αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου δίνει περισσότερο έμφαση στα ζητήματα της μετανάστευσης, τα οποία συνδέει βέβαια με την εγκληματικότητα, και όχι τόσο, για παράδειγμα, στο θέμα του Ισλάμ.

Η... γκάφα του Φιγιόν...

Έτσι, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η κυβερνητική παράταξη, στις λίγες ημέρες που μεσολάβησαν ώς τον σημερινό δεύτερο γύρο, αποφάσισε να παίξει το χαρτί της ασφάλειας. Ο συνήθως μετρημένος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, μάλιστα, διέπραξε και γκάφα ολκής, ανακοινώνοντας την Τετάρτη, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Παρίσι, τον θάνατο αστυνομικού που είχε δεχθεί, μαζί με συναδέλφους του, επίθεση με πέτρες στη διάρκεια οδικού ελέγχου. «Την περασμένη εβδομάδα, στο Επερνέ, αλήτες πετροβόλησαν βίαια αστυνομικούς που έκαναν απλώς οδικό έλεγχο. Ένας από αυτούς μόλις πέθανε», δήλωσε δραματικά. Ωστόσο ο αστυνομικός όχι μόνο είχε βγει από το κώμα και, είχε επικοινωνήσει με τους οικείους του, αλλά και είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στον ώμο! Ήταν φανερό ότι ο Φιγιόν προσπαθούσε να κεφαλαιοποιήσει τον θάνατο, την προηγούμενη ημέρα, ενός αστυνομικού, στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, με αγνώστους (η αστυνομία έκανε λόγο για μέλη της βασκικής ΕΤΑ).

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη για το λάθος του και να στείλει επιστολή στη σύζυγο του τραυματισμένου αστυνομικού, ωστόσο είχε κάνει φανερή την… πρεμούρα της κυβερνητικής παράταξης να φέρει πίσω τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου, ενώ το συνδικάτο των αστυνομικών, SGP-FO, καταδίκασε την απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του περιστατικού. Πάντως και το περιεχόμενο της ομιλίας του Φιγιόν, την Τετάρτη το βράδυ, στην αίθουσα της Mutualité στο Παρίσι, φανέρωνε τις προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία φαίνεται να παραμένει κουφή και τυφλή μπροστά στα μηνύματα της κάλπης, επιλέγοντας να προτάξει ένα από τα αγαπημένα θέματα του Εθνικού Μετώπου, εκείνο της ασφάλειας. «Ζητώ από όλους εκείνους τους οποίους ανησυχεί η βία, όλους εκείνους που θέλουν να υποχωρήσει ο φόβος, από όλους αυτούς ζητώ να μας κρίνουν με βάση τις πράξεις μας και να μην διασπείρουν τις ψήφους τους». Το μήνυμα για να μη χαθούν ψήφοι προς την πλευρά του Εθνικού Μετώπου ήταν κάτι παραπάνω από σαφές…

Τον δρόμο της ενότητας επιλέγει η αριστερή αντιπολίτευση

Σε ό,τι αφορά στο Αριστερό Μέτωπο, η Μαρί Ζωρζ Μπιφέ καθώς και ο (πρώην σοσιαλιστής) νυν ευρωβουλευτής με το Μέτωπο, Ζαν Λικ Μελανσόν, έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποίηση από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και να αισιοδοξούν για εκείνα του σημερινού δεύτερου. Και τούτο γιατί το «στοίχημα» της ενότητας φαίνεται ότι κερδίζεται: μετά από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 (όπου το Αριστερό Μέτωπο απέσπασε σχεδόν 7%), τώρα το 6% σε εθνικό επίπεδο του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών αναπτερώνει τις ελπίδες όσων υποστηρίζουν ενωτικές λύσεις. Και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις ο Ολιβιέ Μπεζανσενό και το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα του (ΝΑΚ) επέλεξαν τη μοναχική κάθοδο, χρησιμοποιώντας διάφορα επιχειρήματα προκειμένου ουσιαστικά να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους στο ενωτικό σχήμα του Αριστερού Μετώπου. Αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων, το πάθημα δεν φαίνεται να έγινε μάθημα για τον Ολιβιέ Μπεζανσενό, που εμμένει στη μοναχική του πορεία...

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο γύρο, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες (τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές εκκρεμούσαν τρεις περιφέρειες) συστήθηκαν μέτωπα της αριστεράς, καθώς έγινε δυνατή η επίτευξη συμφωνιών μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Οικολόγων και του Αριστερού Μετώπου. Και μπορεί η Δεξιά να εκτόξευε κατηγορίες περί "combinazione" ωστόσο το γεγονός παρέμεινε το ίδιο: εκείνο που επικράτησε, στις μέρες που μεσολάβησαν ώς σήμερα, ήταν η βούληση να ηττηθεί πλήρως η πλειοψηφία του Νικολά Σαρκοζί. Έτσι, στην κοινή τους ανακοίνωση, Σοσιαλιστικό Κόμμα και Αριστερό Μέτωπο καλούν "να ψηφιστούν μαζικά οι συνδυασμοί συσπείρωσης της αριστεράς" προκειμένου να "διευρυνθεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου". "Μπροστά σε μια κυβέρνηση που αρνείται να ακούσει το μήνυμα των Γάλλων, τα αποτελέσματα της αριστεράς και η νίκη σε όλη τη Γαλλία είναι το καλύτερο προπύργιο στην κοινωνική καταιγίδα που προβλέπεται την επαύριο των εκλογών". Ειδικότερα αυτή η ενωτική βούληση εκφράστηκε στην εμβληματική περιφέρεια της Ile-de-France. "Όπως και με κάθε συμφωνία, τα πράγματα ήσαν σύνθετα, αλλά όλοι έδειξαν υπευθυνότητα", δήλωσε η γραμματέας των Πρασίνων, Σεσίλ Ντιφλό. Από την πλευρά του ο Πιέρ Λωράν, επικεφαλή του Αριστερού Μετώπου στη συγκεκριμένη περιφέρεια, υπογράμμιζε ότι επικράτησε ακριβώς η βούληση "κινητοποίησης για την απόσπαση μιας πολύ, πολύ όμορφης νίκης (...) και την παρεμπόδιση της καταστροφικής πολιτικής" του Νικολά Σαρκοζί.

Το ζητούμενο τώρα για τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης είναι αν θα συνεχιστεί αυτή η ενωτική βούληση καθώς μετά από την ολοκλήρωση και του σημερινού, δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών, απομένουν δύο χρόνια, χωρίς καμία εκλογική αναμέτρηση, ώς τις προεδρικές του 2012. Θα καταφέρει η Μαρτίν Ομπρί, ύστερα από το πολύ καλό αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, να υπερβεί τις τάσεις ηγεμονισμού του Σ.Κ. και να λειτουργήσει πραγματικά ενωτικά; Θα σταθεί (όπως τουλάχιστον κάνει μέχρι τώρα) το Αριστερό Μέτωπο στο ύψος των περιστάσεων και θα καταφέρει να διευρύνει την απήχησή του; Ποια θα είναι τελικά η στάση των Οικολόγων, που σήμερα ουσιαστικά είναι δικέφαλοι - με τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ να δίνει τον τόνο και την Σεσίλ Ντιφλό στη θέση της εθνικής γραμματέως του κόμματος; Οι ενέργειες των χώρων αυτών, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουν καθοριστική σημασία. Ο Σαρκοζί είναι ένας πολύ σκληρός αντίπαλος για να κάνει πίσω μόνο εξαιτίας ενός κακού αποτελέσματος σε περιφερειακές εκλογές, που, ας μην ξεχνάμε, σημαδεύτηκαν στον πρώτο γύρο από αποχή - ρεκόρ, που ξεπέρασε το 50%...

Αποτελέσματα (σε εθνικό επίπεδο) του α’ γύρου

`Σοσιαλιστικό Κόμμα`29,5%

`Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα`26,3%

`Ευρώπη Οικολογία`12,5%

`Εθνικό Μέτωπο`11,6%

`Αριστερό Μέτωπο`6,1%

`Δημοκρατικό Κίνημα (κεντρώοι)`4,3%

`Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα`3,4%

`Εργατικός Αγώνας`1,1%

e.tserezole@avgi.gr

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωπαϊκή Αριστερά

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Περισσότερα
Φίλιππος Σαχινίδης

Κρίσεις, οικονομικά παραδείγματα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-06-26

Οι κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας και οι αλλαγές στις...

Περισσότερα
Γιάννης Μπουρνούς

Καθόρισε τη γενιά μας, καθόρισε την ευρωπαϊκή και την ελληνική Αριστερά

Γιάννης Μπουρνούς, 2021-07-17

Οι διαδηλώσεις στη Γένοβα (19-21 Ιουλίου 2001), ενάντια στη σύνοδο...

Περισσότερα
Λουτσιάνα Καστελίνα

Η Ροσάντα μάς δίδαξε να αγωνιζόμαστε και να σκεφτόμαστε

Λουτσιάνα Καστελίνα, 2020-09-27

Η Ροσάντα δεν ήταν σε κανένα κόμμα, αλλά έμεινε ως το τέλος...

Περισσότερα
Θανάσης Γιαλκέτσης

Μια αιρετική και αμετανόητη κομμουνίστρια

Θανάσης Γιαλκέτσης, 2020-09-22

Η είδηση του θανάτου της Ροσάνα Ροσάντα (πέθανε προχθές...

Περισσότερα
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενας άλλος δρόμος είναι αναγκαίος και εφικτός

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2020-06-05

Την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής...

Περισσότερα

Πορτογάλοι και Ισπανοί δείχνουν τον δρόμο!

Τάσος Παππάς, 2019-12-03

Μετά τη συμφωνία της σοσιαλδημοκρατίας με τη ριζοσπαστική...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Γιατί ζηλεύω την Πορτογαλία

Κώστας Καλλίτσης, 2019-05-19

«Αυτές οι μισθολογικές αυξήσεις δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Ζητούμενο η ποιότητα  της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ζητούμενο η ποιότητα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

2024-09-28

Αν την ευθύνη για την χρεοκοπία και την πολυεπίπεδη κρίση...

Πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

2024-09-26

Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

Θόδωρος Τσίκας

Κρίσιμο όριο ο χειμώνας για το ουκρανικό μέτωπο

Θόδωρος Τσίκας, 2024-09-29

Ο χειμώνας αλλάζει τις συνθήκες του πολέμου στην περιοχή...

Γεράσιμος Μοσχονάς

Λάμψη, ταλέντο και μετά κενό

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2024-09-22

Εν αρχή ην το γνωστικό κενό. Η μη καλή γνώση της χώρας, του...

Γιάννης Δρόσος

Η καθαίρεση

Γιάννης Δρόσος, 2024-09-16

Για ζητήματα κρίνει αποφασιστικά το ίδιο το κόμμα, μέσω...

Στέργιος Καλπάκης

3 σημεία για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Στέργιος Καλπάκης, 2024-09-12

Η διχαστική ομιλία Κασσελάκη στην έναρξη των εργασιών της...

Ελληνοτουρκικά, εξαΰλωση του ρεαλισμού

Κώστας Κωστής, 2024-09-22

Δεν είμαι ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, πολύ περισσότερο...

Καταστατικό ΣΥΡΙΖΑ: Από την άγνοια, στη διαστρέβλωσή του

Τρύφων Αλεξιάδης, 2024-09-14

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν ξανά στη δημοσιότητα...

Μαρία Ρεπούση

Η μεγάλη περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Ρεπούση, 2024-09-14

Μετά τη διπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

H δημοκρατία έχει κανόνες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχωρά μπροστά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-09-11

Πριν από περίπου έναν χρόνο εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...

Κώστας Καλλίτσης

Καθημερινότητα και μεταρρυθμίσεις

Κώστας Καλλίτσης, 2024-09-08

Μεταρρυθμίσεις ή φροντίδα για την καθημερινότητα; Συνήθως...

Στέργιος Καλπάκης

Καθαρή λύση τώρα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-09-02

...Ο Στέφανος Κασσελάκης τον τελευταίο καιρό συνηθίζει να...

×
×