Αντιρατσιστική κραυγή

Οχι στα ρατσιστικά πογκρόμ - Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Δημοσιευμένο: 2004-09-10

Μήνυμα ενότητας, αδελφοσύνης μα και αγωνιστικότητας προς κάθε κατεύθυνσηέστειλαν στη χθεσινή πολυπληθή αντιρατσιστική πορεία Αλβανών και Ελλήνων.
Μεγάλη η αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα, με συνθήματα και στα αλβανικά.

Σστην Ομόνοια ομιλητές από το Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, τη Γένοβα 2001 κατήγγειλαν το πανελλαδικό ρατσιστικό ξέσπασμα σε βάρος Αλβανών μεταναστών και απαίτησαν τη λήξη της ομηρίας των μεταναστών και τη νομιμοποίησή τους.

«Αδέλφια μας Αλβανοί συγγνώμη» το από καρδιάς μήνυμα που έστελνε το πανό του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών κοντά στο κεντρικό πανό που έγραφε «Οχι στα ρατσιστικά πογκρόμ - Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι».

Από τα ποικίλα φέιγ βολάν που υπήρχαν στο χώρο ξεχωρίζουμε ένα που έγραφε: «Καλός ο Αλβανός για τα χωράφια. Κακός για την κόρη σου. Καλός για την άρση βαρών. Κακός για την μπάλα. Καλός για τις 7 το πρωί στην οικοδομή. Κακός για τις 7 το βράδυ στην Ομόνοια... Γι’ αυτό και χιλιάδες άλλους λόγους... οι Απάτριδες Γιοι και Κόρες Ελλήνων».

Τα διεθνιστικά μηνύματα ενότητας ακούστηκαν αυτή τη φορά και στα αλβανικά και κυριάρχησαν καθ’ όλη την πορεία στην οποία δεν επετράπη να φτάσει στο Σύνταγμα και να πλησιάσει τη Βουλή. Ομως συνθήματα όπως «Η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα», «Κάτω ο ρατσισμός και η αστυνομική βία», «Αστυνομία και νεοναζί είναι τα στηρίγματα του Καραμανλή», «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι - Εμπρός ξανά της γης οι κολασμένοι» και η απαίτηση να κλείσουν τώρα τα γραφέια της Χρυσής Αυγής ηχούσαν για ώρα σε απόσταση αναπνοής από το Κοινοβούλιο.

Ποιοι συμμετείχαν

Στην πορεία όπου μαζεύτηκαν περί τους 3.000 διαδηλωτές με μεγάλη συμμετοχή Αλβανών μεταναστών, μερικοί ακόμη μαζί και με τα παιδιά τους, πήραν μέρος: Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, ΣΥΝ και Νεολαία ΣΥΝ, Γένοβα 2001, ΣΕΚ, Πρωτοβουλία Αγώνα, Πρωτοβουλία Οικοδόμων, ΑΚΟΑ, ΑΕΚΑ, ΕΕΚ, ΔΕΑ, ΚΚΕ μ-λ, Μ-Λ ΚΚΕ, Εργατική Εξουσία,YRE, Αντιεξουσιατική Κίνηση, Συνέλευση Αναρχικών, Αναρχικοί Δυτικών Συνοικιών και Πειραιά, Πρωτοβουλία Ομοφυλόφιλων, Αντικαπιταλιστική Συμμαχία και η κοινότητα του Μπαγκλαντές.

Θέματα επικαιρότητας: Αντιεθνικισμός- Αντιρατσισμός

Ειδήσεις/ Γεγονότα

×