Η αλήθεια της Αριστεράς

Αιμίλιος Ζαχαρέας, Δημοσιευμένο: 2012-02-29

zaxareas

«Βαρύ η απαιδευσία»

«Ού τι τα πολλά έπη φρονίμην

απερήνατο δόξαν»(τα πολλά λόγια δεν φανερώνουν βαθυστόχαστη άποψη)

Θαλής ο Μιλήσιος

Η αιφνίδια δημοσκοπική άνοδος της ΔΗΜΑΡ το λογότυπο της οποίας ενοχλεί το υψηλό επίπεδο αισθητικής του κ. Α. Δοξιάδη (βλ. Καθημερινή, 26/2), έχει πράγματι ανησυχήσει διάφορες προσπάθειες «μεταρρυθμιστών» να χειριστούν και να επωφεληθούν από την κρίση των πολιτικών κομμάτων. Όπως συμβαίνει πάντοτε σε τέτοιες συνθήκες, οι διανοούμενοι κάνουν τους πολιτικούς και οι πολιτικοί τους διανοούμενους νομίζοντας πως το «πνεύμα» συγκατοικεί στη δράση τους. Ένα παράδειγμα της περιόδου είναι η κ. Βάσω Κιντή. Δηλώνει στο ΒΗΜΑ της 26/2 πως η διαχείριση των κοινών δεν επιτρέπεται ν’ αφήνεται στους πολιτικούς αλλά να βρίσκεται αγκυροβολημένη στη δράση της ιντελιγκέντσιας. Η παιδική ανοησία στο απόγειό της!

Το γιατί στις σημερινές συνθήκες προβάλλονται στα ΜΜΕ άλογες σκέψεις εντάσσεται, ίσως, σ’ ένα σχέδιο απορροφήσεως των κραδασμών του πολιτικού συστήματος από μη χρεοκοπημένες «μεταρρυθμιστικές» δυνάμεις. Οι περισσότεροι όμως απ’ αυτούς στα «πέτρινα χρόνια» της τελευταίας περιόδου περιορίζονταν μέσα από την ειδικότητά τους να προτείνουν διάφορα «αντίβαρα» για τα κακώς κείμενα, κανένας όμως δεν είχε αναλάβει δράση κινητοποιήσεως της κοινής γνώμης.

Τότε κυριαρχούσε η αντίληψη πως είμαστε επιστήμονες και όχι πολιτικοί. Κατά διαστήματα δροσίζονταν στα εκσυγχρονιστικά Πασοκικά ανάκτορα και στην Παπανδρεική παρακμή της δεξιάς. Είχε κάποιος διανοούμενος που σκέπτεται τώρα πολιτικά διατυπώσει λόγο ή αναλάβει δράση για το πού πήγαινε η χώρα λίγο πριν καταρρεύσει;

Η γραφή του κ. Α. Δοξιάδη εναντίον της εκπλήξεως του Φώτη Κουβέλη δείχνει πως η έλλειψη μορφώσεως δεν έχει σχέση με την εκπαίδευση. Γράμματα γνωρίζει ο Α. Δοξιάδης εκδίδει βιβλία ενδιαφέροντα. Διαβάζοντας όμως τον εναντίον του Φώτη Κουβέλη λίβελλο, κατανόησα πως «η κατά κεφαλήν καλλιέργεια» του (Χρ. Γιανναράς) στο πολιτισμικό πεδίο είναι είδος εν ανεπαρκεία. Άλλο εκπαιδευμένος, άλλο μορφωμένος!

Γράφει πως ο Φ. Κουβέλης είναι «πλασμένος από καθαρή ναφθαλίνη», «εξωτερικά ευπρεπής, εσωτερικά ανούσιος» (μήπως είναι και ψυχίατρος ο κ. Δοξιάδης;) «έλληνας δικηγόρος – πολιτικός στην πιο θανάσιμα βαρετή εκδοχή του» κλπ. Διαγράφοντας συλλήβδην την σύνολη αριστερά, αποκαλεί το ΚΚΕ βρικόλακα, τον Τσίπρα πως χτυπιέται μιλώντας κλπ. Αρκετός κόσμος γνωρίζει πως ο γράφων είναι συνεπής πολέμιος της δράσης και της συμπεριφοράς του Ελλαδικού αριστερού δογματισμού. Δεν είμαι οπαδός του Φώτη Κουβέλη. Τον γνωρίζω όμως από πολλά χρόνια και θέλω να πληροφορήσω τον Κ. Δοξιάδη πως ο Φώτης Κουβέλης γράφει ποιήματα και χορεύει θαυμάσιο ζεϊμπέκικο και ελληνικούς χορούς. Πράγματι, η απόσταση από τα τσιπουράδικα της Νέας Ιωνίας του Βόλου είναι ιλιγγιώδης σε σχέση με το Κολωνάκι (συμβολικά) ή την εσπερία. Στις δύσκολες συνθήκες ακόμα και σε περιόδους συγκρούσεων και έντονων διαφορών είναι ανάγκη οι άνθρωποι να τιμάμε τη ζωή μας, να μην την ντροπιάζουμε, όπως έκανε ο Α. Δοξιάδης, προκειμένου ν’ απαξιώσει την πρωτοβουλία ενός αριστερού κόμματος να λειτουργήσει έντιμα σε όρους, θέλω να πιστεύω, αυτονομίας έναντι του συστήματος και διαφόρων άλλων παραγόντων.

Ένα τμήμα της Ελλαδικής Αριστεράς από τα μέσα ης δεκαετίας του ΄60, προσπαθούσε ν’ αποκολληθεί από τα πνιγηρά φαινόμενα ενός ασιατικού μαρξισμού που επεβλήθηκε στην ΕΣΣΔ και στην αφρικανική εκδοχή του, την περίοδο των απελευθερωτικών κινημάτων της μεταπολεμικής περιόδου με ισχυρά μαρξιστικά κινήματα.

Τα χρόνια πέρασαν και ήσαν πολλά. Αμέσως μετά το 1974 ένα τμήμα της αριστεράς αναγνώρισε πως η ύπαρξη, η ανάπτυξη και η προοπτική της αναζητείται κυρίως στην Ευρώπη και όχι αλλού. Το καινούργιο πεδίο των πολιτικών, ταξικών, και κοινωνικών συγκρούσεων είναι εδραιωμένο στο λίκνο του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, στην Ευρώπη και ζητούσαμε να προσανατολιστεί η πολιτική της Ευρώπης στην κουλτούρα της Ευρώπης. Είχαμε πεισθεί πως μόνο αν ανοίξει ένας μεγάλος χώρος για την κουλτούρα και την επιστήμη οι στόχοι της Ελλάδας θα μπορούσαν να καταδείξουν πως οι Έλληνες γεννηθήκαμε στην Ευρώπη και αποτελούμε οργανικό της τμήμα. Γιατί μόνο στην Ευρώπη είναι δυνατό να ζήσουν οι Έλληνες, να μεγαλουργήσουν στις πόλεις που έζησαν ο Ντάντε, ο Μαρξ, ο Ρουσώ, ο Καντ, ο Χέγκελ, ο Δαρβίνος, ο Προυστ, ο Κάφκα, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Θεοδωράκης κ.α. Μόνον εδώ μπορούμε να είμαστε και να υπάρξουμε ως Ευρωπαίοι, να ζήσουμε και να πεθάνουμε ως Ευρωπαίοι. Είμαι υπερήφανος που συνέβαλα αποφασιστικά στην διαμόρφωση της στρατηγικής αυτής. Οι αντιλήψεις επεκράτησαν στην ενιαία αριστερά, εκτός ΚΚΕ, αλλά μαράθηκαν στο εσωτερικό των δυνάμεων του ΣΥΝ εξαιτίας της κυριαρχίας αντιλήψεων των εκ του ΚΚΕ ενταγμένων στο κόμμα αυτό.

Η Δημοκρατική Αριστερά εμφανίζεται να εκπλήττει δημοσκοπικά λόγω δύο επιτυχών συνθημάτων. Πρώτο επιθυμώντας να είναι «κυβερνώσα αριστερά» επιδιώκει να είναι μέτοχος στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις όχι μεταφέροντας την λύση των προβλημάτων στο πεδίο της μεταφυσικής, αλλ’ αντιθέτως ως ενεργός δρώσα δύναμη στη χώρα. Δεύτερο, όπως ειπώθηκε θεωρεί την Ευρώπη το βασικό πεδίο ασκήσεως της πολιτικής της προοπτικής.

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, η αντίληψη που αποκαλείται εκσυγχρονιστική, γίνεται μάλλον τραγέλαφος με την έννοια πως δεν συγκροτεί ούτε τρόπο ούτε κανέναν άλλο δρόμο (για να θυμηθούμε τον Αν. Γκίντενς). Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το καλλιτεχνικό όνομα του «κεντρισμού», ήτοι μίγμα φιλελευθερισμού και σοσιαλδημοκρατίας. Κατ’ εμέ, η ανανεωτική αριστερά και διάφοροι θιασώτες της κεντροαριστεράς καλούνται να επανεξετάσουν τις απόψεις τους. Η πολιτική ιστορία των τελευταίων τριάντα χρόνων στη ζώνη της οικονομικής ευημερίας, καταγράφει πως τα πολιτικά συστήματα τείνουν προς το θάνατο εφόσον εξαντλούνται σε κεντρώες θέσεις. Καλό είναι ν’ ανακαλυφθεί εκ νέου η γόνιμη αντίθεση αριστεράς, δεξιάς στις παρούσες συνθήκες.

Και μια τελευταία παρατήρηση. Μπροστά στην απραξία, στην ραθυμία και στην ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων, οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες. Χωρίς να μπορώ να τεκμηριώσω την άποψη, εκτιμώ πως οι περιοριστικοί παράγοντες ανακάμψεως της οικονομίας παρωθούν πολλούς μεταρρυθμιστές και εκσυγχρονιστές ν’ αποδέχονται την ούλτρα νεοφιλελεύθερη προσπάθεια του Μ. Φρίντμαν - κατά τα άλλα μεγάλου οικονομολόγου - να αλλάξει το σύνταγμα των ΗΠΑ με την προσθήκη του παρακάτω άρθρου: «Ο καθένας μπορεί να κάνει το καλό αλλά με έξοδά του». Η θέση αυτή, τρομακτική στις συνέπειες της, ας συνετίσει όλους μας να μιλάμε με μετριοπάθεια, χαμηλούς τόνους αλλά και με αποφασιστικότητα, προκειμένου να σώσουμε την Πατρίδα και τους ανθρώπους της.

Θέματα επικαιρότητας: Πολιτικό Σύστημα

Οι συνέπειες της ιδεολογικής ηγεμονίας

Πάσχος Μανδραβέλης, 2012-04-08

Μια φορά κι έναν καιρό τα πράγματα ήταν και ιδεολογικώς...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Και όμως... υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2012-04-07

Προφανώς η ελληνική οικονομική κρίση έχει τις δικές της...

Περισσότερα
Τάσος Δαρσινός

To τέλος της μεταπολίτευσης

Τάσος Δαρσινός, 2012-04-03

Η κρίση του Κυπριακού το ’74 αποτέλειωσε τη χούντα και εγκαθίδρυσε...

Περισσότερα

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου

2012-03-25

Οι εικόνες, τόσο της Αθήνας, όπου η στρατιωτική παρέλαση...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Δεν πάω παρέλαση

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2012-03-23

Αυτή η συζήτηση για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, και για...

Περισσότερα
Σάββας Αλεξόγλου

Ελληνική παθογένεια και αριστεροδεξιός λαϊκισμός

Σάββας Αλεξόγλου, 2012-03-22

«Δεν είναι ο φασισμός όπως πιστεύεται ένα καθαρό αντιδραστικό...

Περισσότερα
Κώστας Αρχοντάκης

Μακριά από το μονόδρομο της ηγεμονίας

Κώστας Αρχοντάκης, 2012-03-21

Η οικονομική και η κοινωνική ζωή του πλανήτη καταγράφεται...

Περισσότερα
Παγιώνεται η εικόνα κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος ( έκτακτο Βαρόμετρο της Public Issue15/03/12)

Παγιώνεται η εικόνα κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος ( έκτακτο Βαρόμετρο της Public Issue15/03/12)

2012-03-14

Η ΝΔ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 25%, η ΔΗΜΑΡ τη δεύτερη...

Περισσότερα

Άρθρα/ Κίνηση Ιδεών

Το Είναι και το Φαίνεσθαι

Κώστας Κωστής, 2023-12-24

...Δεν έχω τίποτε εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων,...

Αυτοκίνητο που μαρσάρει μέσα στη λάσπη

Τάσος Τσακίρογλου, 2023-09-29

Ένας ακμαίος πολιτισμός αντιλαμβάνεται έγκαιρα τα προβλήματά...

Η διάκριση Δεξιάς - Αριστεράς

Θανάσης Γιαλκέτσης, 2023-07-08

Αρθρο του Μάρκο Ρεβέλι που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το ύφος και το βάθος

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-07-08

Ο Ελύτης έγραψε κάποτε ότι ο Σολωμός είναι «ένας από τους...

Ορντολιμπεραλισμός, κοινωνική οικονομία της αγοράς και σοσιαλδημοκρατία

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-06-20

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια διάχυτη σε κύκλους της Κεντροαριστεράς...

Αντώνης Λιάκος

Η Δικαιοσύνη και το βάρος της Ιστορίας

Αντώνης Λιάκος, 2023-06-13

Υπάρχει μια υπόθεση που έχει γαγγραινιάσει εκεί στη Θεσσαλονίκη,...

Το ήθος ως αίσθημα

Ευάγγελος Αυδίκος, 2023-06-13

Ζούμε στην εποχή της εντύπωσης. Ολα στην υπηρεσία του φευγαλέου....

Γιώργος Σιακαντάρης

Πότε αποτυγχάνουν οι δημοκρατίες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2023-04-26

Η συζήτηση που γίνεται στη χώρα μας από πλευράς ορισμένων...

Πράσινες, μπλε και κόκκινες γραμμές

Τάσος Παππάς, 2023-03-01

Τι χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία; Αβυσσος, λένε...

Συνηγορία υπέρ των διαπραγματεύσεων

Γιούργκεν Χάμπερμας, 2023-02-19

Αρθρο του κορυφαίου πολιτικού φιλοσόφου της εποχής μας...

Με δόλωμα τον φόβο, όπως πάντα

Τάσος Παππάς, 2023-01-24

Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα έχουν ανάγκη από εσωτερικούς...

Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες

Νίκος Μαραντζίδης, 2023-01-15

Το 2018, ο Στίβεν Λεβίτσκι και ο Ντάνιελ Ζίμπλατ, καθηγητές...

×
×