Το αίτημα της τρόικας για απολύσεις είναι παράλογο
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στην Αγγ. Σπανού, Τύπος της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2013-03-03
-Κρίνετε σκόπιμο να γίνει ανασχηματισμός άμεσα;
Στο μέτρο που οι πολιτικές επιλογές και πρακτικές που απορρέουν από την προγραμματική Συμφωνία και τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης παραμένουν σταθερές ο ανασχηματισμός περνά σε δεύτερη μοίρα. Υπό αυτή την έννοια, εμείς δεν διαπιστώνουμε κάποιο πιεστικό λόγο που θα επέβαλε έναν ανασχηματισμό άμεσα. Για μας το κύριο παραμένει η σταθερή και συστηματική συνεννόηση, συνεργασία, κοινός προγραμματισμός και συντονισμός του κυβερνητικού έργου! Αυτό βέβαια δεν αποκλείει επιμέρους αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης. Σε ότι αφορά την ΔΗΜΑΡ, πρέπει να υπογραμμίσω ότι αισθάνεται δικαιωμένη για το σύνολο των ανθρώπων που πρότεινε να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι στο ενδεχόμενο που ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να προβεί σε ανασχηματισμό- απόφαση που ανάγεται στις αποκλειστικές δικαιοδοσίες του- είναι βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί μια διαδικασία ανάλογη με εκείνη που είδαμε όταν συγκροτήθηκε η κυβέρνηση. Δηλαδή, η σύνθεσή της κυβέρνησης θα εξασφαλίζει τη συναίνεση και των τριών πολιτικών αρχηγών.
- Θα είχε νόημα η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη;
Τον περασμένο Ιούνιο στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ συζητήσαμε για την αναγκαιότητα συμμετοχής μας με πολιτικά στελέχη. Ήμουν υπέρ. Ακολουθήσαμε όμως μια διαφορετική επιλογή. Τις προτεραιότητές μας για το κυβερνητικό έργο σας τις ανέφερα. Δίνοντας αλλού το βάρος, το ζήτημα που θέτετε το έχουμε αφήσει να μας απασχολήσει όταν έλθει στην ημερήσια διάταξη και με τους όρους που θα επιβάλλονται από την συγκυρία.
- Στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων, τι θα εισηγηθεί το δικό σας κόμμα;
Θα πρέπει να τονίσω ότι είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτή την «επικαιροποίηση». Ακούγεται ο όρος, αλλά το περιεχόμενο που τον συνοδεύει παρουσιάζεται εντελώς συγκεχυμένο.
Αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε στη βάση μιας Προγραμματικής Συμφωνίας η υλοποίηση της οποίας σε αρκετά σημεία έχει καθυστερήσει. Δυστυχώς, αυτά τα σημεία είναι και εκείνα που για εμάς έχουν μία μεγαλύτερη σημασία, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η σταδιακή αποκατάσταση ορισμένων αδικιών. Αυτή η καθυστέρηση ήταν αναμενόμενη λόγω των έκτατων συνθηκών των τελευταίων μηνών. Σήμερα όμως, επιτέλους, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη έχει οριστικά απομακρυνθεί. Ήρθε επομένως η ώρα κυβέρνηση να ξεκινήσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας, την καταπολέμηση της ανεργίας κ.ο.κ. Εάν η «επικαιροποίηση» της προγραμματικής συμφωνίας νοείται ως ένας εύσχημος τρόπος να αναθεωρήσουμε προς το χειρότερο αυτές τις δεσμεύσεις μας εμείς διαφωνούμε κάθετα.
- Η γαλάζια τροπολογία για τους Έλληνες το γένος, η καταψήφιση προτάσεων του Αντ. Ρουπακιώτη από βουλευτές της ΝΔ... Έτσι θα το αφήσετε;
Η απάντηση στην ενίσχυση της Χρυσής Αυγής δεν μπορεί να αναζητείται στην δια της διαθλάσεως υιοθέτηση τμήματος της ατζέντας της. Η απάντηση στο φόβο, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία είναι η περισσότερη Δημοκρατία. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί συμπολίτες μας αισθάνονται ταπεινωμένοι από την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ως χώρα. Η λύση όμως δεν είναι να βρούμε κάποιον να πατήσουμε κάτω, αλλά η αλληλεγγύη και η ενίσχυση της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Λυπάμαι που για κάποιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αυτά δεν φαίνονται ως αυτονόητα. Υπογραμμίζω όμως διότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο το συντηρητικό κόμμα αλλά και το φιλελεύθερο. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική. Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι η διακυβέρνηση του τόπου δεν είναι μια …α λα καρτ υπόθεση. Εκ των πραγμάτων η ΝΔ έχει ένα ιδιαιτέρως βαρύνονται ρόλο στη διακυβέρνηση. Η απόφασή της για στήριξη της όποιας επιλογής-είτε προς τα δεξιά της είτε προς τα αριστερά της παράγει αποτελέσματα που δεσμεύουν την χώρα και τους πολίτες της. Δεν συμβαίνει με κανένα άλλο κόμμα και προφανώς ούτε με τη ΔΗΜΑΡ.
- Το ύφος των επιθέσεων της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σας ενοχλεί;
Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι και όλες ότι η προσπάθεια αναζωογόνησης ενός κακέκτυπου δικομματισμού είναι γελοία και η μετατροπή των κομματικών Γραφείων Τύπου σε στούντιο μοντάζ για βίντεο, που και καλά εκθέτουν τον αντίπαλο, το μόνο που καταφέρνουν είναι η περαιτέρω από-νομιμοποίηση της πολιτικής. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και διάφορες δηλώσεις-ανακοινώσεις με λόγο σαπουνόπερας. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση δεν είναι μόνο αστεία αλλά και επικίνδυνη διότι η πόλωση δεν ευνοεί την αντιπαράθεση επιχειρημάτων αλλά την σύγκρουση οπαδών. Στη ΔΗΜΑΡ δεν είμαστε ούτε φανατικοί οπαδοί, ούτε θρησκόληπτοι προκειμένου να μας έλκουν οπαδικές συμπεριφορές, δαιμονοποιήσεις και αγιοποιήσεις. Επομένως, η απάντηση στο ερώτημά σας είναι: Ναι! Μας ενοχλεί το ύφος των υπέρ-συντηρητικών επιθέσεων της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς όπως μας ενοχλούν οι κακοχυμένες ψευτοεπαναστατικές ιαχές του τελευταίου.
- Η Τρόικα πιέζει -όλο και περισσότερο- για απολύσεις στο Δημόσιο. Εξακολουθεί να ισχύει η δική σας κόκκινη γραμμή;
Απέφευγα και αποφεύγω συστηματικά τις συνεχείς αναφορές σε κόκκινες γραμμές. Με ενδιαφέρει η ουσία.
Το αίτημα της Τρόικας είναι παράλογο, δεν έχει βάση, αποτελεί μια ιδεολογική εμμονή. Από το 2010 έως το 2015 ο αριθμός των απασχολουμένων στο δημόσιο θα έχει μειωθεί κατά 150.000, με φυσιολογικό τρόπο (συνταξιοδοτήσεις). Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με ό,τι ισχύει στα κράτη- μέλη της ΕΕ ως προς το μέγεθος του κράτους, ενώ το μισθολογικό κόστος, μετά τις δραστικές περικοπές, βρίσκεται χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Οποιαδήποτε πολιτική απολύσεων είναι επομένως και περιττή και δεν αποδίδει κανένα δημοσιονομικό όφελος. Αντίθετα θα υπάρξουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία εάν προστεθούν μερικές ακόμη χιλιάδες στους σημερινούς 1,5 εκ. ανέργους σε περιβάλλον βαθιάς ύφεσης.
Εξάλλου η διαρκής απειλή απολύσεων δημιουργεί ατμόσφαιρα φόβου και ναρκοθετεί την εργασιακή ειρήνη, το κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, που χρειάζεται ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να ενστερνιστούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Για τη ΔΗΜΑΡ το πραγματικό ζητούμενο είναι οι ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Ζητούμενο είναι ένα κράτος, όχι μεγάλο ή μικρό αλλά αποτελεσματικό, που θα σέβεται τους δημόσιους πόρους και θα τους επιστρέφει στην κοινωνία.
- Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αλλά τα έσοδα καταρρέουν. Πώς θα κλείσει η τρύπα;
Κατ’ αρχήν οι στόχοι αφορούν τα τελικό αποτέλεσμα της εξίσωσης, δηλαδή όχι μόνο τα έσοδα αλλά και τις δαπάνες. Σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα είναι θετικά και τρύπα δεν υπάρχει. Κατά δεύτερο λόγο είναι ακόμα νωρίς και δεν μου πάει ο ρόλος της Κασσάνδρας. Τέλος, όπως γνωρίζετε η οικονομική πολιτική είναι σε τελική ανάλυση πολιτική, δηλαδή αντικείμενο μόνιμης διαπραγμάτευσης, συγκρούσεων και συναινέσεων. Αυτές οι διαπραγματεύσεις, οι συγκρούσεις και οι συναινέσεις εξελίσσονται τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεργασίας όσο και ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τρόικα. Κάποιοι στόχοι μπορεί να μην καλυφθούν, όχι διότι πήγε κάτι στραβά αλλά διότι οι ίδιοι οι στόχοι ήταν εξωπραγματικοί. Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι ανοιχτή στο μέτρο που η κυβέρνηση είναι αξιόπιστη, δηλαδή στο μέτρο που μπορεί να προσκομίσει ισχυρά και ορθά επιχειρήματα για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Σε κάθε περίπτωση νέα μέτρα περικοπών μισθών, συντάξεων και επιδομάτων δεν πρόκειται να ληφθούν. Όχι μόνο διότι δεν πρέπει, αλλά διότι αντικειμενικά δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια περικοπών.
- Πως απαντάτε στην πρόσκληση Βενιζέλου για κοινή εκλογική κάθοδο;
Η ΔΗΜΑΡ με την λιγότερο από τρία χρόνια συγκρότησή της, επιχείρησε και επιχειρεί να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές, που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές και πρακτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και μας οδήγησαν στην κρίση.
Με τη νέα του πρόταση ο Β. Βενιζέλος κάνει ένα ακόμη άλμα προς τα μπρος, την ώρα που πολλά… βήματα οφείλουν να διανυθούν στον ίδιο του τον χώρο.
Θα τον παρακολουθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τον ακολουθήσουμε!